Forumet - Söndag - en vilodag

Söndag - en vilodag

339 0 35
I bl. a Tyskland och Kroatien är söndag en vilodag, vilket betyder att de flesta saker är stängda.

I Bergen County, New Jersey i USA finns såkallad "Blue Law" där söndag är en vilodag och allting är stängt förutom nödvändiga saker som livsmedelsbutiker, bensinmackar och restauranger. Allt annat är stängt.

Bergen County är ett stort län med nästan 1 miljon invånare som ligger i New York metropolitan (storstadsområde) - mittemot NYC, och är hem till fem stora köpcentrum (malls).
County´t är den enda i landet som har söndag som vilodag i hela USA och har haft det sedan 50-talet. Många som bor i county´t är för vilodagen för att undvika all trafik, pollution och stress som andra dagar i veckan är, och för att kunna gå till kyrkan på söndagar.

Många städer och andra ställen i USA har liknande regler där systembolaget (alkohol) och bilförsäljning är förbjudet.

Jag tycker att söndag borde vara en vilodag i världen för att ha en vilodag. Vad tycker du?

Spana också in:

KingGurka:

Jo, om du måste arbeta där för att försörja dig :)


Det är sant. Men jag tror och hoppas de flesta som jobbar på Söndagar har ledigt någon annan dag de får vila. Men visst, det blir svårt för dem att vila på Söndagen, det är sant!

Förhoppningsvis får de vara lediga på Måndagen istället, det måste ju vara skönare. Måndagar borde alla få vara lediga bara för att det är just Måndag.
New York City:

Nej, alla får göra vad de vill på en sön


En icke-kommersiell dag hade nog varit en bra grej, men kallar man det "vilodag" bjuder man in religion i det. Religion ska inte vara politiskt aktiv.

New York City:

Många som bor i county´t är för vilodagen för att undvika all trafik, pollution och stress som andra dagar i veckan är, och för att kunna gå till kyrkan på söndagar.


Känns ju en smula ogenomtänkt. Har alla vilodagar utom prästerna?
Herregud era åsikter är som judarna.

Många judar i USA är emot söndag som vilodag, eftersom det är Kristnas vilodag och inte judarnas (solnedgång fredag till solnedgång lördag). Är man kristen ska man vara FÖR söndag som vilodag.

Jag trodde att svenskarna var för en ledig dag för ni är lata och hatar att jobba. Det är därför ni har massvis med lediga dagar och semester/sjukskrivna dagar.
Fejlarn:

Butiker vore ett bättre ord.


Restaurang är ingen butik [rolleyes]

El Guaje:

Jag vilar inte sämre för att en butik råkar vara öppen?


Men tanke på ALL trafik här i New York/New Jersey området så är Söndag den enda dagen där det finns knappt några bilar ute på gatorna. Många längtar till denna dag för att undvika all trafik, stress, pollution och allt annat.

Dessutom om alla har ledigt samma dag är det mer kul, för då kan man tillbringa dagen med familjen, gå till kyrkan och ha familje kul!