Forumet - Sola, hur länge då man inte lätt blir brun?

Sola, hur länge då man inte lätt blir brun?

7072 0 24

Spana också in:

lockbete:

släng på lite solkräm och hoppa ut i solen. man får jämnast bränna om man arbetar i trädgården, asså typ rör sig samtidigt.


Jeay_L:

Har du lätt att bli röd så var väldigt noga med solkräm!


Jag vill bara påpeka att solskydd minskar risken för att bränna sig men minskar chansen till att bli brun lika mycket. Det som gör att kroppen frigör/producerar melanin är nämligen just cellskador, om än inte lika starka.

Det ger alltså samma effekt att sola utan solskydd i säg 20 minuter och bli lite brun som att sola i 1,5 timme med solskydd. Du bränner dig lika mycket och du blir lika brun.

Ska du vara ute i solen länge av någon anledning - använd solskydd så slipper du bli röd. Du hinner nog bli lite brun ändå. Ska du däremot bara sola är det snabbare och lika "säkert" att bara sola kortare tid utan skydd. Pröva dig fram - börja med en kvart klockan 13:00. Blir du inte röd, testa 20 min nästa dag. Se bara till att det är samma klockslag, annars skiljer strålningsvärdena för mycket. [smile]

Vidare resulterar användning av solskydd ofta i att vissa delar får ett tjockare lager än andra - vilket kommer att göra att du hinner bli bränd på vissa delar innan de med tjockt lager är bruna alls.

Vill även påpeka falskheten i en väl etablerat myt - man blir INTE brunare om man bränner sig först. Man blir alltså inte "röd och sen brunare".
Jeay_L:

Blir direkt typ gulbrun! Mamma skrämde upp mig med att säga en sommar att de såg ut som jag hade italienskt blod i mig! Jag har ingen släkt i Italien, bara finland, sverige och usa typ!


Vadå "skrämde upp"? [confused] Oj vad läskigt att ha italienskt blod.

Förvirradknug:

Så dem som blir lätt röda blir inte "lite brun senare" när det röda avtar?


Jo, det kan man absolut bli, men man hade blivit lika brun om man lät bli att bränna sig. Man blir inte brunare bara för att man blir röd först.