Forumet - Sossarnas måtto är...

Sossarnas måtto är...

1287 0 60
.. "välfärd" före sänkt skatt

Hur kan den här falska matematik tillåtas stå oemotsagd år ut och år in, millennium ut och millennium in? Uppenbarligen finns det en stor mängd väljare som blir så totalt grundlurade att de tror att om en skatt sänks med 3% så sjunker välfärdens kvalitet med 3%. Tydligen tror sossarna att skattesatser och skatteintäkter är låsta vid varandra.

I Ryssland (bara ett exempel, finns fler länder i Europa som gjort likadant) genomfördes år 2001 en skattereform där man gick ifrån en progressiv skatteskala till plattskatt. För många innebar detta att skatten sjönk från hela 30% till bara 13%.
"Åh nej" tänker nu alla med mattebetyg i nivå med Bosse Ringholm.
"13% är ju... typ mindre än hälften av 30% ba... då måste typ statens inkomster.... typ ha halverats!!!"

Nä sosse-Bosse, tvärtom ökade den ryska statens skatteintäkter med hela 47%. Eller för att sossarna ska förstå, översatt till SAP-språk.. "47% bättre välfärd".

Varför? Jo för det första så minskade svartarbetet väldigt drastiskt, vilket osökt ledde till ökade skatteintäkter för staten. För det andra så formligen exploderade konsumtionen tack vare alla frigjorda pengar i forum utav lägre skatter. Det är simpel matte! Vad händer när sosse-bosse får 100kr mer i fickan? Trenden med mer pengar i fickan och högre konsumtion leder till en uppåtgående spiral som genererar fler jobb i alla produktionsled. Mer momsintäkter till staten, mer inkomstskatteintäkter i forum utav minskat svartarbete, mer avgiftsinbetalningar från arbetsgivare och färre människor att betala ut bidrag till. Jag hade kunnat fortsätta i evigheter....

"Välfärd före sänkt skatt" känns som socialdemokratins huvudargument. Det börjar bli lite gammalt precis som bölden på farbror Svens högra skinka. Med tanke på de skriande bristerna i logiken så förstår jag inte varför alliansen inte lägger mer krut på att utrota den här sortens mentala ogräs en gång för alla?

Skatt ger välfärd det är sant, men höjda skatter ger nödvändigtvis inte högre skatteintäkter. Oftast är det tvärtom, och då är det skattehöjarnas politik som leder till minskade resurser för välfärden.

Höjda skatter på varor och på löner minskar efterfrågan på varor eftersom att priserna höjs. Både producenter och konsumenter får en välfärdsförlust.

Varför vill vänsterväljare så gärna minska resurserna till välfärden?
Tar hellre 3% mer i skatt än att se kompisar/familj/randoms blir rapade av försäkringskassan gång på gång. Sänk skatten på företag om du vill ha mer produktivitet i samhället, låt dem stå för försäkringar, ge dem mer anledning att anställa mer folk. Men inte göra mina nära till vrak när de misstolkar doktorernas diagnoser [chocked]

Spana också in:

iddqd:

Om skatterna sänks kan folk jobba för en lägre lön och ändå få lika mycket i fickan, vilket innebär att arbetsgivarnas pengar räcker till att anställa fler, vilket både minskar statens utgifter och höjer dess inkomster.


förutsatt att du kan få bort den förbaskade minimilönen
The_gunslinger:

Det är ju just kapitalismen som ger riktiga jobb då det enbart existerar jobb så länge det finns efterfrågan av arbetskraft.
Är ju sossarna som skapar en massa låtsasjobb i diverse ams-åtgärder (den här regeringen med tyvärr)


Med riktiga jobb menar jag sådant som faktiskt behöver utföras för att samhället ska fungera och folk ska må bra, t.ex. jobb inom lantbruk och sjukvård. Inte telefonförsäljare eller reklammakare.
Tilda1988:

Med riktiga jobb menar jag sådant som faktiskt behöver utföras för att samhället ska fungera och folk ska må bra, t.ex. jobb inom lantbruk och sjukvård


Och de jobben utförs ju också. Lantbruket producerar utefter hur stor efterfrågan är, sjukvården borde vara desamma. Tyvärr är det inte så, men vi får hoppas att det blir fler aktörer på marknaden snart så att vårdköerna kortas av.Tilda1988:

Inte telefonförsäljare eller reklammakare.


Uppenbarligen finns det ett behov av sånna också eftersom att de existerar. Mig stör det inte sålänge inte mina skattepengar går till det. Men man vet ju aldrig det är ju Sverige vi pratar om med världens största offentliga sektor.
The_gunslinger:

Uppenbarligen finns det ett behov av sånna också eftersom att de existerar.


Jaså? Vad märkligt att du säger det. Min kompis som jobbade som telefonförsäljare sa nämligen att inte en enda person som hon ringde till var intresserad av att köpa den prenumeration på strumpor hon sålde. Allt hon fick sålt var genom tjuvknep och tjat.