Forumet - Stärk monarkin!

Stärk monarkin!

2166 0 96
Givetvis behöver den svenska monarkin stärkas, inte så att vi skall återinföra enväldet, utan snarare stärka de konstitutionella ramarna.
[y]
Följande förbättringar bör ske:

1) Kungen ska skriva under riksdagens stiftade lagar för att de ska få laga kraft. Rikets statschef måste klart ha undertecknat lagarna, annars blir det konstigt, så är det i andra monarkier.

2) Kungen skall återigen personligen förordna de statstjänstemän över en viss befattning som regeringen utnämner. Det vore inte fel om han även förordnade andra ämbetsmän, så att de känner att de har kungen bakom ryggen i åtminstone symbolisk mening.

3) Kungen skall återigen vara krigsmaktens högste befälhavare, detta är regel i monarkier. Givetvis skall han även vara formell chef för liv- och hustrupperna, vilket väl numera enbart är Livgardet. Den praktiske chefen skall därmed igen tituleras sekundchef.

4) Riksdagens högtidliga öppnande bör åter börja på Kungliga Slottet. Där bör ledamöterna samlas och Kungen hålla trontalet och önska ledamöterna lycka till i deras viktiga uppgift. Sedan utgår ledamöterna till riksdagen för de mer praktiska uppgifterna, regeringsförklaring och så vidare.

5) Ordensväsendet måste återskapas, så att de medborgare (och ev andra) som förtjänat samhällets tack och belöning, får detta från rikets högsta symbol. Det bör påtagligt stärka medborgarandan och känslan av samhällsgemenskap.

Överhuvudtaget är det viktigt att stärka de nationella symbolerna, kopplade till monarkin. Det är ett viktigt värn mot allt för samhällsomstörtande reformer som diverse utopister ständigt försöker genomföra.

[smile]

Spana också in:

Det finns inga bra argument att för att införa republik i Sverige. Tvärtom finns det ett flertal riktigt bra skäl att behålla monarkin.

1. Monarkin är rätt! Så långt vi vet tillbaka i en grå forntid har Sverige varit monarki. I över 1000 år har detta tjänat oss väl och den som vill ändra på ett så inarbetat och fungerande koncept har bevisbördan varför och till vad ändring skulle ske. Det är dessutom rätt att hela folket kan representeras av statschefen, då denne står ovanför politiken och inte är vald eller utsedd. Ingen behöver känna att man inte röstade på vederbörande. Denna kraft visar sig också varje gång en nationell påfrestning uppenbarar sig. Man kan samlas kring kungen. Sverige behöver det - särskilt i dessa tider!

2. Monarkin är demokratisk! Runt 80 % av medborgarna tycker att vi skall behålla monarkin. Riksdagen kan varje år inleda en grundlagsreform som avskaffar monarkin, men låter bli. Både folket och de folkvalda vill alltså bevara nuvarande system.
Ingen fråga är mer demokratiskt prövad än monarkin. Våra grundlagar reformerades i början på sjuttiotalet i fullt demokratisk ordning och monarki valdes som modell. Varenda riksmöte sedan demokrati infördes har prövat frågan om monarki. Det finns inga som helst argument för att monarkin skulle vara odemokratisk som inte samtidigt innebär att vi måste betrakta t ex statsministern som odemokratiskt tillsatt.

Det blir inte högre demokratisk acceptans i vårt statsskick, sedan får socialister och liberaler skrika hur högt de vill!

3. Det är billigt! Monarkin är utomordentligt kostnadseffektiv. Gå in på hovets hemsida, läs den ekonomiska redovisningen, se hur mycket personal som avlönas. Billigt är ordet! En republik blir flera gånger dyrare. Det blir ju faktiskt allt som socialisterna tar i, skolan, försvaret, sjukvården, bidragen. Dessutom går Sverige antagligen med vinst med tanke på hur kungligheter öppnar dörrar i affärsvärlden utomlands. Representation skall inte underskattas!

4. Det är trevligt! Traditionen, arvet, den långa linjen, formerna, symbolerna allt skapar en högtidlighet, en pompa och en värdighet som ingen republik i världen kan mäta sig med. USA. Frankrike och Finland gör sitt bästa men inget slår en monarki.

+ en massa annat..
Det må vara billigt, dock så ska ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG I HELVETE en enda människa få SÅ MYCKET MAKT.


Vi vistas i en modern värld och monarkin är utdaterad, oeffektiv samt odemokratisk i grund.

Flash:

Runt 80 % av medborgarna tycker att vi skall behålla monarkin.


Ge källa på det.


Samt att i en monarki så är det extremt svårt för dåvarande monarken att se till dem som har det sämre.

Fan.
Flash:

et finns inga som helst argument för att monarkin skulle vara odemokratisk som inte samtidigt innebär att vi måste betrakta t ex statsministern som odemokratiskt tillsatt.


Skillnaden är att statsministern är vald av folket, det är inte kungen. Att ärva rikets högsta post och sen inte behöva lyfta ett finger och samtidigt få flera miljoner om året för det hör inte hemma på 2000-talet.

Flash:

Riksdagen kan varje år inleda en grundlagsreform som avskaffar monarkin, men låter bli. Både folket och de folkvalda vill alltså bevara nuvarande system.


Det finns flera i riksdagen som vill avskaffa monarkin. Enda anledningen till att de inte tar upp frågan är för att Sverige fortfarande består utav gamla dammiga dinosaurier som vill behålla kungen utav traditionella skäl, så därför vill de inte riskera att få folket emot sig pga den frågan. Dock är det betydligt fler motståndare till monarkin idag än det var för 10 år sedan och motståndet bara ökar.