Forumet - Stoppa anorexia

Stoppa anorexia

790 1 10
En väldigt nära vän till mig har en syster som de nyss upptäckt har anorexia. Eftersom att vi står varandra så nära så blir jag också orolig. Finns det någon där ute som har haft anorexia och vet hur det känns och hur man kommer över det?
Den här tjejen går i en klass där alla är väldigt smala, utom min väns syster eftersom att hon är normal stor. Dock tycker hon att hon är tjock. Lärarna i skolan började märka av att hon blev smalare, jag märkte det och hennes familj märkte det. Hur kan jag som vän hjälpa henne komma över sin ätstörning? Tacksam för svar!
Har man alltså konstaterat att det är anorexia hon har? Isåfall behöver hon ju såklart vård i första hand.

I slutet av april föreläste en kille som varit svårt sjuk i anorexia för oss. Hans bästa tips till närstående var att man ska se till att kontrollera och ifrågasätta HELA tiden. Hon kommer ljuga, säga att hon ätit i skolan/ hos kompisar osv. Men det viktiga är att alltid fortsätta fråga och "avslöja" personen i fråga. Ha ett extra öga på henne efter maten så att hon inte stoppar fingrarna i halsen. Man måste helt enkelt se till att den "sjuka halvan" av personen inte kan ta överhanden.

Spana också in:

Du kan och ska inte göra henne frisk. Det är inte ditt jobb, och när vänner och anhöriga försöker "hjälpa" personer med anorexia blir det oftast bara fel. Det du ska göra är att finnas där för HENNE, och försöka att inte lägga fokus på det ätstörda i henne. Tänk dig att ätstörningen hon insjuknat i är ett virus som sakta infekterar mer och mer av henne. Enda sättet för henne att bli frisk är att de delar som hittills inte blivit smittade kämpar emot så mycket de kan. Alltså: stärk det friska i henne. Försök få med henne på friska aktiviteter, uppskatta henne för hennes personlighet osv.