Forumet - Stora protester i Grekland

Stora protester i Grekland

2942 0 62
Ingen har väl missat de omfattande terrorupploppen i Grekland?

Här följer en resumé:

- Alexis och hans vänner befinner sig nära ett Café i det mycket fattiga och segregerade området Exarhia, när en polispatrull passerar förbi.

- Det uppstår gräl mellan polisen och ett tjugotal ungdomar. Polisen åker vidare, men efter några minuter återvänder två poliser till fots tillbaka till platsen och fortsätter grälet.

- En av de två poliserna drar sin pistol, siktar och skjuter en tonåring i magen från 15 meters avstånd.

- Det var ett mord och inte något självförsvar.

- Händelsen har gett upphov till en våg av kravaller över hela Grekland. Många polisstationer och polisbilar har attackerats med molotovs och stenar. Även många lyxbutiker har angripits, bland annat har flera butiker på Ermougatan, den centrala shoppinggatan i Aten, bränts ner. Studenter har rest barrikader på många ställen runt universitetet.

- Pojkens föräldrar ber om att få ge pojken en värdig begravning vilket de också får, med undantag för enstaka slagord.

- Efter begravningen trappas gatustriderna upp en del.

Intensiteten och omfattningen i revolten har tagit myndigheterna totalt på sängen. Den revolten som utbrytit är en social revolt. Även om anarkister och autonoma är med i främsta leden, så är det inte en politiskt organiserad revolt utan en social. Den handlar inte längre om ett mord eller den statliga repressionen, utan en växande revoltkänsla, mot ekonomin, mot fattigdomen, mot arbetslösheten - för att försöka bryta sig fri på något sätt. Det går inte att reducera till en ungdomsprotest, utan många som deltagit är varken unga eller studenter. De stora reformistfacken har nu deklarerat en generalstrejk till på onsdag.

Notis: Protesterna har spritt sig över hela Grekland och även till vissa andra länder, bl.a. Spanien där vänsterörelsen har utfört ett stort antal demonstrationer och i Frankrike där någon satte eld på två bilar utanför det grekiska konsulatet i Bordeaux och sprejade slagord på väggarna.

Hur bör allmänheten handla för att visa att vi är trötta på polisens maktmissbruk och övervåld?
Inga batongkåta idioter på våra gator!
Inga polisövergrepp på våra gator!
Inga tonåringsmördare på våra gator!


http://www.motkraft.net/nyheter/3354

http://www.motkraft.net/nyheter/3357

http://sydsvenskan.se/varlden/article397911/Oroligheterna-fortsatter-i-Grekland....

Spana också in:

Uhm, vad är det media försöker gömma?
Att den där dödsskjutningen skulle vara startskottet är en sak, men hundratusentals människor börjar inte våldsamt demonstrera för det... Det måste vara något betydligt större.

Det påminner mig nästan lite om kravallerna i danmark över det där ungdomshuset förra året... Media nämnde under de första 48 timmarna inte alls orsaken till kravallerna. Det gick så långt att jag var tvungen att fråga vänner (som har vänner som har kontakter med den autonoma rörelsen i fråga, som bekräftade att det var en helt efterbliven kravall) för att ha minsta lilla aning om vad det var som faktiskt hände. Extremt dumt, vad får media ut av att försöka hålla undan sådan information?
k1337oris:

Uhm, vad är det media försöker gömma?


Media har väl inte försökt gömma något speciellt? Såvitt jag har hört så handlar det inte bara om skotten i greken utan även om en ganska dålig situation för unga med få bostäder, få jobb och med en mitten-/högerregering som inte vill bättra på deras situation.

Mycket av protesterna är inte rent emot polisen utan hela etablissemanget. De flesta demonstranterna kräver dessutom nyval.
k1337oris:

Uhm, vad är det media försöker gömma?


Man lägger allt på den här dödsskjutningen och får det att framstå som den enda anledningen till våldet, när det egentligen handlar om ett missnöje med hela politiken i landet där bl.a. över 20% av ungdomarna är arbetslösa och många av de som faktiskt har ett jobb tjänar bara 700-800 euro i månaden. Plus att center-högerregeringen har varit inblandad i en hel del skandaler och folk är allmänt missnöjda med allt och vill att regeringen ska avgå.

Fast media har väl inte direkt utelämnat det, det är väl mer att man fokuserar så mycket på dödsskjutningen och bara nämner det här i förbifarten att man inte tänker på det. Men mordet var ju egentligen bara droppen som fick allt att rinna över.
God Konsument:

Alexis och hans vänner befinner sig nära ett Café i det mycket fattiga och segregerade området Exarhia, när en polispatrull passerar förbi.


God Konsument:

Det uppstår gräl mellan polisen och ett tjugotal ungdomar. Polisen åker vidare, men efter några minuter återvänder två poliser till fots tillbaka till platsen och fortsätter grälet.


tack för att du la upp den här tråden. Blir sjukt irriterad på alla medier som berättar bara vad som händer just nu och inte själva början till allt.

Jag tycker det är bra med revolter och uppror, det känns ju som att om man inte besvärar de makthavande lite och ställer till problem för dem, så skiter de i en. Och nu när polisens övervåld har uppmärksammats en del genom åren kan man ju hoppas att vissa taggat ner sig lite... Men annars är fan poliser rätt sega. Jag har erfarenhet av att de verkar vara rädda för sitt eget jobb typ som vid demonstrationer osv, så att de är så stressade och därför handlar som de gör.