Forumet - Stora tråden för pluggtips!

Stora tråden för pluggtips!

4367 1 29
Hej! 

Den här veckan är det tentavecka så jag sitter naturligtvis i lite panik för jag är så HIMLA, himla dålig på att komma igång när det gäller pluggande. Det här är ett tråkigt karaktärsdrag som funnits med mig genom hela livet, känns det som. Jag vill därför att ni bombar mig med massor med roliga pluggtips, gärna ur perspektivet "är sjukt odisciplinerad och vet att det bara är att börja göra men gör inte". Jag gör inget förrän deadlinen nalkas i horisonten (läs: när arbetet ska vara klart dagen efter) och det funkar ju helt okej för skriftliga uppgifter eller så - men när det gäller prov så är det INTE bra. Vill alltså ha tips på hur man bara tvingar igång sig :( 

stress.gif

Mina egna bästa tips är att ta sig hemifrån, bort från alla distraktioner (dator, playstation, UM, smartphones) och antingen plugga ensam på biblioteket eller i grupp med glada fina kursare. 

Vad är era tips? 
Jag brukar sätta igång i god tid då jag vet att jag bara kommer behöva stressa om jag skjuter upp det.
Behöver jag plugga inför ett prov så skriver jag om det jag behöver lära mig på post-it lappar och sätter på lite olika ställen i mitt rum så läser jag lapparna lite ibland.
Jag har så mycket lättare att lära mig när jag faktiskt skriver ner sakerna än när man bara läser.
Gör exakt detsamma!
Kan tipsa om ett enkelt trick: få dig själv att plugga i åtminstone 10-15 min, belöna dig med en paus i ett par minuter (upp till exempelvis max en kvart) där du kanske fipplar med mobilen, äter en kaka och dylikt. Börja därefter om, plugga i några minuter osv --> kan minska kraven och pressen genom att dela upp tiden i mindre bitar, har iaf varit effektivt för min del

Spana också in:

Beroende på vilket program man läser så finns det en viss typ av studieteknik. Vissa föredrar att sitta sig ner och gå igenom många gamla tentor, och andra föredrar att sitta med en grupp och lyssna. 
Jag skulle rekommendera att man har en vana att sätta sig ner och plugga minst i en timme varjedag. 
Använd gärna anteckningar eller en mindmap som sammanfattar hela kursen så blir det enklare att planera. Du slipper "flum" eller panik läsa dagen innan. 
Det bästa är börja kort varje dag. Det är nog där alla har problem, att börja plugga; det räcker ju att åtminstone lägga en timme varje dag (om inte mer) vilket många har svårt med och drar hellre ut på det så att man har så mycket att plugga när tentan kommer (vilket den gör väldigt fort). Jag brukar ta hjälp utav youtube klipp (thank god for technology)
Ha en bestämd tid då du börjar plugga och kör i 20 min effektivt arbete och 10 min paus där du kan hålla på med totalt annat och sedan 20 min arbete och håll på skifta en stund. Det är mer effektivt än arbeta timmar i sträck och sedan varje gång du tar upp arbetet efter haft 10 min paus läs igenom det du har skrivit för att repetera. På det viset kommer du lättare ihåg informationen för att det sätter sig bättre i minnet inför ex prov om du upprepar och inte har under de effektiva minuterna något som distraherar. Sedan repetera lite varje dag så kan du allt inför provet.
Gör läxorna i tid! Om du har långa texter som du ska komma ihåg så kan du skriva ned det viktigaste på ett papper och så pluggar du bara på det pappret. På så sett får du bort stora onödiga delar av texten och du sparar tid. Har du glosor så kör du igenom glosorna en gång utan att ens ha tittat på dem. Markera de du inte kan. Skriv sedan ned de du inte kan på ett papper och öva bara på det pappret. Dessa tips höjde mina betyg väldigt mycket!
Hemuppgifter, uppsatser osv arbetar man med fördel med på annan plats än hemmet. Går man till ett bibliotek eller skolan så får man en känsla av att "gå till kontoret" vilket gör det enklare att kriga på med det väsentliga, skolarbetet. Man distraheras inte av hemmets lockelser i form av youtube, seinfeldsrepriser och diskberg som pockar på ens uppmärksamhet.

dazed: Brukar dela upp mina dagar i något slags arbetsdagstänk också, typ:
10.05 - 12.30 Läsa studentlitteratur
12.30-13.00 Lunch
13.00-14.30 Skriva ner manus på vad jag nu jobbar med
14.30-14.45 Fika och kanske en cigg
14.45-16.00 Fortsatt skrivande
Det låter finemang.

Idag och imorgon hade/har jag seminarium men imorgon kan jag nog stanna kvar efter lektionen för att plugga. På onsdag och torsdag är jag förvisso "ledig" men då blir det råplugg. Eftersom jag dock har en professor som ÄLSKAR att lägga på arbetsbörda har jag, förutom två kursböcker som måste läsas, också två uppgifter att lämna in (en två sidor lång avhandling om Hans och Greta, och en sida om Tove Jansson, som kräver obskyr referenslitteratur jag inte är helt hundra på var jag hittar). Det hela börjar kännas lite oöverkomligt. När ska jag ha tid att äta egentligen?

time:
Det låter finemang.

Idag och imorgon hade/har jag seminarium men imorgon kan jag nog stanna kvar efter lektionen för att plugga. På onsdag och torsdag är jag förvisso "ledig" men då blir det råplugg. Eftersom jag dock har en professor som ÄLSKAR att lägga på arbetsbörda har jag, förutom två kursböcker som måste läsas, också två uppgifter att lämna in (en två sidor lång avhandling om Hans och Greta, och en sida om Tove Jansson, som kräver obskyr referenslitteratur jag inte är helt hundra på var jag hittar). Det hela börjar kännas lite oöverkomligt. När ska jag ha tid att äta egentligen?

time: Ja, och på fredag är det alltså tenta klockan 13. Och jag har alltså inte läst kurslitteraturen än. 
Ja alltså dessa "ledigheter" betyder ju i regel att man skall läsa något i längd med gamla testamentet i timmen och därför inte har något schemalagt.
Har ni fått en tidigare tenta att titta på? Det skall ni nämligen kunna få från institutionen och där kan du ju se vad tonvikten läggs på och då kunna läsa smart och filtrera bort vad som inte behövs. Ibland kan man ju komma undan med wikiartikeln på vissa små sidospår, kanske inte på dina PM men när det gäller tentaplugg.

time: Är jag körd

Bara att kriga tror jag, känslan av att nu får jag hoppa av och tigga jobb på Lidl är bara standard ju, sen brukar det gå bättre än man tror.
Anura:
vad har du för upplägg när de kommer till tenta?
Läs det jag skrev till Time, det är olika också beroende på hur trygg jag känner mig i tentan, jag har ju i regel inte så många tentor som många andra men menar du hemtentor eller salstentor?

dazed: Har ni fått en tidigare tenta att titta på? Det skall ni nämligen kunna få från institutionen och där kan du ju se vad tonvikten läggs på och då kunna läsa smart och filtrera bort vad som inte behövs. Ibland kan man ju komma undan med wikiartikeln på vissa små sidospår, kanske inte på dina PM men när det gäller tentaplugg.
Det är en salstenta. Gråter

Vi HAR fått kika på gamla tentor, däremot sade vår lärare att vi inte fick behålla dem eller fotografera dem (det går helt emot lärarens skyldigheter och våra rättigheter så jag vet inte riktigt vad hon sysslar med, däremot lyckades en av mina kursare under tiden professorn raljerade om att om vi fotograferar så bryter vi hennes förtroende faktiskt fotografera tentan, så vi har den), och så har en annan kursare en kompis som tidigare gått kursen delat med sig av sin. 

Tror det som gäller är att bara kunna vartenda begrepp i böckerna vi har läst. Som jag då inte riktigt läst, alltså.