Forumet - Stora tråden för universitets- och högskolestudier!

Stora tråden för universitets- och högskolestudier!

13031 0 260
(Deprimerande nog lyckades jag inte hitta någon olåst tråd med det här ämnet. Mod, do care to enlighten me[cheers])

Med ett halvår till studenten börjar det bli dags för oss 92or att ta sig en funderare på vad man ska göra efter gymnasiet. Nej, jag tänker inte på sabbatsår eller dylikt, utan vad vi faktiskt, hör och häpna, ska bli/utbilda oss till/tjäna pengar på.

Så, mina vänner (och nu frågar jag alla), hur tänker ni inför valet till högskola/universitet? Några idéer?


Några länkar:

SACO (Sveriges Akademikers Centralorganisation)

Lunds universitet

Uppsala universitet

Göteborgs universitet

​Arbetsförmedlingens tester

[party]
Senast ändrad 13 Apr 2013, 16:05 av André Vifot Haas
multuspollex:

börjar det bli dags för oss 92or att ta sig en funderare på vad man ska göra efter gymnasiet. Nej, jag tänker inte på sabbatsår eller dylikt, utan vad vi faktiskt, hör och häpna, ska bli/utbilda oss till/tjäna pengar på.


det gäller ju inte bara er [mad] jag har inte heller kommit på vad jag vill bli/göra än [sad]

Spana också in:

enhimmelskdrog:

det gäller ju inte bara er [mad] jag har inte heller kommit på vad jag vill bli/göra än [sad]


Precis, och eftersom vi snart är färdiga med både gymnasiet och högskolan så börjar det kanske bli dags att komma till skott även för dej?

Nintendo:

Ska läsa medie- och kommunikationsvetenskap nästa termin [crazy]


Okej, det verkar kul/intressant. Program eller kurs? Hur tänker du karriärmässigt?Nu ska jag skotta snö, hejvejs[party]
multuspollex:

Program


Progam, läser statsvetenskap den här terminen. Man varvar de två och så lite andra kurser, som retorik och propaganda i film.

multuspollex:

Hur tänker du karriärmässigt?


Inte alls [cute] Vet inte om jag ska försöka ta FK i statsvetenskap eller i medie- och kommunikationsvetenskap än.
jag tänker rätt mycket på det där för tillfället, det här har jag kommit fram till:

jag vill absolut inte bli fast i en framtid jag inte har möjlighet att kontrollera själv, därför vill jag undvika studielån. jag vill helst inte låna pengar överhuvudtaget. alltså är konventionella studier i stort sett omöjligt så länge jag inte ämnar bo kvar hemma, vilket jag förstås inte gör eftersom jag är en hormonstyrd liten skit som inte kommer överrens med mina föräldrar.

det självklara alternativet är därför att skaffa jobb, men jag vill samtidigt lära mig saker. mycket saker. onödig kunskap som jag inte kan använda till något annat än att mata min fatalism. så jag får väl studera på egen hand på min fritid, eller kanske jobba i norge med fiskrensning eller något i ett år så att jag har råd att själv finansiera mina studier.

dock har jag ingen aning om vad jag ska utbilda mig till, för alla program som är det minsta intressanta leder oundvikligen till arbetslöshet. filosofi/antropologi/socialpsykologi/nationalekonomi är ju helt värdelösa program om man ska kunna konkurrera på någon äcklig arbetsmarknad. kunskap om världen är ju värdelöst för personer som vill tjäna pengar på en. så länge man inte bor i typ storbrittanien där de har en helt annan syn på saken.

så, alltså, jag kommer nog att studera något konstigt i storbrittanien, troligtvis skottland i och med att deras universitet är gratis för eu-medborgare.

öh, ja.
Nintendo:

Inte alls [cute] Vet inte om jag ska försöka ta FK i statsvetenskap eller i medie- och kommunikationsvetenskap än.


Nä, okej. Är du så vass/intresserad/nördig att du kan bli forskare eller så?

enhimmelskdrog:

va, jag är redan klar med gymnasiet


Precis, jag förstod det. Med "vi" menade jag i det här fallet de födda 1992 och att vi stressar "er" (Läs: dej)

vissel:

språkkonsultprogrammet


Tänkte fråga vad det innebar, men sen kom jag på att det finns google[blush]

iosib:

jag vill absolut inte bli fast i en framtid jag inte har möjlighet att kontrollera själv, därför vill jag undvika studielån.


Jag tänker spontant på Försvarsmakten och Officer​shögskolan

iosib:

jag vill helst inte låna pengar överhuvudtaget


Nä, okej. Det behöver ju inte vara svart eller vitt, du kan ju låna hälften.

iosib:

filosofi/antropologi/socialpsykologi/nationalekonomi är ju helt värdelösa program om man ska kunna konkurrera på någon äcklig arbetsmarknad. kunskap om världen är ju värdelöst för personer som vill tjäna pengar på en.


I feel you. Var precis det jag också insåg, sen tänkte jag om.

iosib:

så länge man inte bor i typ storbrittanien där de har en helt annan syn på saken.


Hur menar du?
iosib:

jag vill absolut inte bli fast i en framtid jag inte har möjlighet att kontrollera själv, därför vill jag undvika studielån. jag vill helst inte låna pengar överhuvudtaget


Jag förstår inte riktigt folk som är så motvilliga till att ta studielån. Ett mer förmånligt lån kommer du aldrig kunna hitta. Räntan är på 2% vilken knappt är någonting, speciellt då du har 25 år på dig att betala tillbaka lånet. Visst kan det vara bra att tjäna ihop en summa innan man börjar plugga men det krävs ganska mycket jobb för att kunna ta sig igenom en helt utbildning utan lån.

Sen antar jag att du en vacker dag ska köpa lägenhet (?) där du ändå måste låna. Då är det klokare att spara dina eventuella pengar du jobbat ihop och istället stoppa in i lägenheten för att slippa ta för stora bostadslån men betydligt sämre ränta och villkor än CSN.

Dock är det bara så jag har resonerat, det betyder inte att det är rätt, men kan vara värt att fundera lite på i alla fall. [y]
multuspollex:

Jag tänker spontant på Försvarsmakten och Officer​shögskolan


fast jag är inte ett dugg sugen på att döda människor, så tanken på att ge mig in i det militära gav jag upp när jag insåg att man måste vara beredd att göra utlandstjänst.

multuspollex:

Hur menar du?


i storbritannien är inte det viktiga vad man har studerat, som i sverige, utan att man har studerat. de har en helt annan företagskultur inom vilken företaget utbildar en, de vill bara veta att man är kapabel till abstrakt tänkande.

Horrorshow:

Jag förstår inte riktigt folk som är så motvilliga till att ta studielån. Ett mer förmånligt lån kommer du aldrig kunna hitta. Räntan är på 2% vilken knappt är någonting, speciellt då du har 25 år på dig att betala tillbaka lånet.


jag bryr mig inte ett skit om förmånligheten, pengar intresserar mig inte, det är tidsaspekten som oroar mig. fyra års studier (tänker främst på de skottländska programmen nu) - minst tio år under vilka man inte har full bestämmanderätt över sitt liv. jag skulle vilja kunna gå i kloster eller leva på sopor ifall jag kände för det, inte behöva stå i skuld till någon.

Horrorshow:

Sen antar jag att du en vacker dag ska köpa lägenhet (?) där du ändå måste låna.


jag planerar att aldrig sätta mig i någon som helst position där jag behöver låna mer pengar än att jag kan betala tillbaka lånet inom ett eller två år. så, nej, jag tänker inte köpa lägenhet. eller bil. eller något annat meningslöst. [smile]
iosib:

fast jag är inte ett dugg sugen på att döda människor, så tanken på att ge mig in i det militära gav jag upp när jag insåg att man måste vara beredd att göra utlandstjänst.


Nä, det är sant. Iofs innebär ju inte alla positioner inom Försvaret att döda människor, men jag förstår precis hur du tänker.

iosib:

eller något annat meningslöst. [smile]


Läge att starta en minimalismtråd?

honolulu:

jag kommer inte in på vad jag vill göra [smile][smile][smile][smile][smile][smile]


Och det är?
OnTopic: Jag ska läsa Teknisk Fysik, civilingenjör och velar mellan framförallt Linköping, Lund och här hemma i Göteborg. CSN känns rätt crap, men samtidigt vill man klippa navelsträngen. Dessutom är det svårt att avgöra vilken skola som är bäst. Det viktigaste för mig är att ett år sker utomlands och att jag får MSc in Engineering när jag är klar, samt lär mig massa.

Någon som har några åsikter om LTH, LiTH, CTH?

Samt Teknisk Fysik på dessa skolor + LTU, UU och KTH.
iosib:

jag bryr mig inte ett skit om förmånligheten, pengar intresserar mig inte, det är tidsaspekten som oroar mig.


Okej då förstår ja, jag tänkte mest att eftersom det är så pass lång löptid och så låg ränta påverkar inte själva återbetalningen ditt liv nämnvärt. Men det är ju en annan sak om man vill vara helt skuldfri[smile]


iosib:

jag planerar att aldrig sätta mig i någon som helst position där jag behöver låna mer pengar än att jag kan betala tillbaka lånet inom ett eller två år. så, nej, jag tänker inte köpa lägenhet. eller bil. eller något annat meningslöst.


Av ren nyfikenhet, hur menar du att lägenhet är meningslöst?

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


köttfärssås:

Någon som har några åsikter om LTH, LiTH, CTH?

Samt Teknisk Fysik på dessa skolor + LTU, UU och KTH.


Har en god vän som läser teknisk fysik på UU och är väldigt nöjd, både med undervisningen och själva studenterna. Livet utanför studierna är väl också något som talar för UU. Dock bör väl en utbildning från KTH smälla högst rent meritmässigt, framför allt utomlands.