Forumet - storbritannien kriminaliserar "psykoaktiva substanser"

storbritannien kriminaliserar "psykoaktiva substanser"

681 0 5
http://www.theguardian.com/society/2015/may/27/legal-highs-ban-technically-cover-alcohol-cigarettes-coffee

vet inte ens vad jag ska säga om detta, men denna lag träder i kraft om ett par dagar. den innebär att alla psykoaktiva substanser blir olagliga att sälja i storbritannien utom de som uttryckligen är undantagna enligt lagen. de specifika undantagen är alkohol, nikotin och övriga tobaksprodukter, läkemedel, koffein, och mat (definierat som grejer man vanligen äter och som inte innehåller några otillåtna ingredienser).

som sagt, vet inte ens hur man kommenterar något dylikt. för det första så ifrågasätter jag varför någon substans överhuvudtaget ska illegaliseras baserat på dess psykoaktiva effekter, men det är ju att ta saker till en helt ny nivå när man bestämmer sig för att förbjuda alla substanser baserat på en så bred klassificering som "psykoaktiv". varför begränsa sig till kemiska substanser ens, är det inte rimligt att förbjuda alla psykoaktiva aktiviteter? varför ska folk lyssna på musik eller röra på sig, det riskerar ju att göra att folk känner eller upplever något.

för att sätta det i lite mer perspektiv så kan man väl konstatera att detta innebär en kulturell bromskloss i och med att allt som idag inte är uttryckligen undantaget inte heller kommer att bli undantaget. om vi skulle upptäcka socker nästa vecka, när lagen är i effekt, så skulle socker, som en nyuppfunnen och oetablerad psykoaktiv substans, vara förbjuden för försäljning.

nej. jag sörjer för storbritanniens befolkning, nu när de har världens i särklass mest repressiva narkotikalagstiftning. vad känner ni inför detta?
Det finns ju trots allt nåt problematiskt i att det säljs oprövade preparat med påstådda effekter lite hur som helst. Å folk verkar ju inte tycka eget ansvar är en bra idé. Så då är det väl bara en rimlig lagstiftning som är anpassad efter hur situationen ser ut med nya preparat som konstant dyker upp.

Punda: Det finns ju trots allt nåt problematiskt i att det säljs oprövade preparat med påstådda effekter lite hur som helst. Å folk verkar ju inte tycka eget ansvar är en bra idé. Så då är det väl bara en rimlig lagstiftning som är anpassad efter hur situationen ser ut med nya preparat som konstant dyker upp.
eget ansvar är det enda rimliga, för avskaffar man eget ansvar genom att ersätta det med moraliserande lagar så omyndigförklarar man befolkningen, även de i befolkningen som faktiskt tar eget ansvar för sin kropp. det går liksom inte att avsäga sig dylikt överförmynderi.

Jungman: Äh, allt som är bra är redan kriminaliserat, inte alltför sorglig
allt bra är redan uppfunnet? köper det inte. dessutom är ju ex. 4-aco-dmt ett ej klassat substitut för svamp, och bara för någon månad sen klassades 1p-lsd, som sagts vara i princip identiskt med lsd, dock inte hunnit testa än.

Spana också in:

och oavsett vilket så är väl inte rc-drogers vara eller icke vara det enda relevanta, utan även den allmänna synen på psykoaktiva substanser. nu är det ju otroligt tydligt att det inte är skadeverkningarna som är det relevanta, eftersom inte heller substanser som genomgått omfattande testning och konstaterats vara ofarliga, samt saknar missbrukspotential, går under den nya lagstiftningen. ett exempel är racetamer, som nu blir olagliga. de användas som nootropika, och är ingen som någon stereotyp knarkare ens skulle överväga att använda i rekreationssyfte.