Forumet - Studiebidraget dras in vid för mycket frånvaro?

Studiebidraget dras in vid för mycket frånvaro?

5837 0 13
Jag har en fråga som jag behöver svar på. Jag snabbgooglade det här med studiebidraget som dras in vid skolk osv. På en sida stod det vid 5% frånvaro, och på en annan vid 30%. Hur är det? Jag har skolkat lite väl mycket förra månaden. Kanske 1 lektion/dag i genomsnitt. Jag fyllde 16 i juli, och har inte börjat få studiebidrag än, fortfarande barnbidrag alltså. Men den 20:e denna månad kom inte mitt barnbidrag, syrrans kom däremot. Alltså, kan de dra in barnbidraget? Annars kanske jag får studiebidrag från och med 31:e denna månad. Och jag har hört att man får ett brev om studiebidraget dras in osv. Behöver jag vara orolig? Tacksam för svar.
​​Läst detta?[bigsmile]

Inlägg #22:
"Läste lite om det igår samt frågade lite i skolan idag. Svaren jag fick fram var att skolorna själv får bestämma x antal timmar/procent eleverna får ha förut var det csn som bestämde det och hade då 20 timmar som max. Det jag menar är att skolan bestämmer i förväg hur det kommer gå till. Det där med 1% är inte rimligt då csn skulle ha sagt ifrån men där emot om det var 10% så skulle det vara mer troligt. Sen går det också om skolan är kommunal eller privat."

Om inte jag minns fel så blir barnbidraget till studiebidrag så fort man börjar på gymnasiet, och då kommer pengarna lite senare än barnbidraget. Vill minnas att det var den sista varje månad det betalades ut.

Skolkar du för mycket dras bidraget in och du kan bli återbetalningsskyldig. Du kan läsa mer om det här:
​​http://www.csn.se/utbildningsanordnare-vagledare/regler-rutiner/skolkrapporter​ing/2.1​184

Spana också in:

Hando:

Inlägg #22:Om inte jag minns fel så blir barnbidraget till studiebidrag så fort man börjar på gymnasiet, och då kommer pengarna lite senare än barnbidraget. Vill minnas att det var den sista varje månad det betalades ut.Skolkar du för mycket dras bidraget in och du kan bli återbetalningsskyldig. Du kan läsa mer om det här:


Okej, jag har läst den där länken nu. Eftersom att jag inte har fått något brev angående skolk hem, och mentorn har inte heller ringt om det så antar jag att det är denna månaden mitt studiebidrag kommer istället. Tack för länkarna [bigsmile]
Aengslig:

Det är beroende på "giltig frånvarå" och icke giltig.dvs sjukanmälningar har en viss procent för sig innan ditt bidrag dras av, ifall det är icke giltig dvs inte sjukanmälningar etc så är det troligtvis en minimal procent och då skulle jag tro att 5% kan instämma.


Så är det inte på vår skola i alla fall. Jag räknade ut att vi går 23 timmar/vecka och 5% av det är drygt en lektion. Förra månaden fick jag studiebidrag och jag skolkade mer än en lektion.
Aengslig:

Det är beroende på "giltig frånvarå" och icke giltig.dvs sjukanmälningar har en viss procent för sig innan ditt bidrag dras av, ifall det är icke giltig dvs inte sjukanmälningar etc så är det troligtvis en minimal procent och då skulle jag tro att 5% kan instämma.


Detta stämde då i alla fall inte när jag gick i gymnasiet. Frånvaro är frånvaro oavsett anledning, i det avseendet. Studiebidrag får man om man studerar. Om man inte närvarar (p.g.a. sjukdom eller letargi) studerar man inte, och då får man inte heller bidrag för det.

Det är möjligt att det ändrats, men så var i alla fall fallet då.
Vet att det ändrades ganska nyligen. När jag var aktiv inom skolk-branschen gällde det att för mer än 20% "ogiltig frånvaro" drogs bidraget in (tror jag).
Sen har de sänkt den gränsen, har för mig det landade på 10% men har inte jättebra koll. Däremot kan skolan kontakta dig + ev föräldrar om du är under 18 innan du nåt 10%-gränsen. Ge dig varningar eller liknande, i alla fall uppmärksamma dig om detta.

Får man fråga varför du skolkar?
kachin:

.Får man fråga varför du skolkar?


Massa olika saker. Dels trivs jag inte alls i klassen, har inga kompisar i skolan. Jag mår inte heller så bra så jag har svårt att koncentrera mig och hamnar efter, och är jag lite efter så skäms jag och skippar hellre lektionen. Jag ska försöka sluta skolka efter lovet, men motivationen är inte på topp direkt. [n]