Forumet - Super Mario är ett sexistiskt svin

Super Mario är ett sexistiskt svin

857 0 45
Inte själva figuren kanske men serien.

Tänk efter hur föråldrad kvinnosynen är och att spelen främst spelas av barn.

Säg att Uncharted 3 hade haft samma story som Super Mario, då hade spelet blivit sågat och anklagat för sexism. Men Super Mario kommer alltid undan.

Prinsessan Peach är ett hjälplöst våp som bara sitter och väntar på att mannen ska komma och rädda henne, och så har det varit i princip varenda Mario-spel.

Vad sänder detta för signaler till våra barn? Jo, män är starka hjältar och kvinnor har rosa klänning, blont hår och ropar på hjälp.

Varför kommer Super Mario hela tiden undan? Varför anmäls och förbjuds inte spelen?

Spana också in:

Postorderhoran:

är uppvuxen med mariokart och marioparty64


Fast nu pratar jag inte om Mario Kart och Mario Party, det är två andra serier.

pumanJessica:

Super Mario Bros till NES är ju inspirerad av klassiska sagor där riddaren ska rädda en prinsessa från något sorts monster.


Man kan inte hänvisa till sagor och komma undan med en extremt sexistisk handling. Ungefär som att vissa rasistiska Tintin-album inte kan hänvisa till att de är "gamla klassiker" för att undkomma utrensning från bokhyllorna.

pumanJessica:

Det är meningen att du ska ta Super Mario på för stort allvar.


OK, så om man lindar in det i lite humor eller lättsamhet kan man förmedla vilka sexistiska budskap som helst?

El Guaje:

spelkaraktär bär rosa klänning och ibland behöver räddas ser jag inte riktigt som sexism som förstör barnen.


Ibland? I princip varenda Mario-spel sitter Peach i Bowsers cell och ropar på hjälp, och till råga på allt verkar hon lite småkär i en fet rörmokare som är hälften så lång som hon själv.

Alltså, det blir inte mer gubbaktigt än Super Mario. Peach är hjälplös, hon är vacker, Mario är tjock och ful, han är hjälten, hon är objektet som pussar honom och tackar artigt när han räddar henne.

Hade det här varit en nyare serie hade folk reagerat helt annorlunda. Bara för att Super Mario är rotad i spelkulturen betyder det inte att serien kan komma undan med vilken sexistisk skit som helst.

Och det här handlar alltså om Super Mario-serien, inte om Mario Kart, Smash Bros. eller sportspelen... trots att det finns en del sexistiska inslag i alla dom serierna också.
timeisrunningout:

För det är ju inte sexistiskt att säga att kvinnor bör välja en viss typ av män, och se ner på dem som väljer att ignorera utsidan för insidans skull.


Men sluta nu. Det förstår ju hur jag menar. Hon, en vacker prinsessa är förtjust i vad som ser ut att vara en fet, medelålders gubbe.

Härligt budskap till alla barn, Nintendo.
timeisrunningout:

Att utseendet inte spelar någon roll?


Utseendet spelar roll, att försöka hävda något annat är bara naivt. Budskapet i Super Mario är:

En fet medelålders man kan få en vacker prinsessa att bli kär i honom. Miyamoto (han som gjort spelen) själv fick frågan en gång om varför vi aldrig får se Wario och Waluigis flickvänner. Då svarade han att han inte ville se dom. Alltså, tjejen måste vara vacker men killen kan vara ful och fet.

Och det är bara utseendet.

Sedan har vi hela karusellen med att mannen måste hjälpa kvinnan för att hon är hjälplös.

Och så Super Princess Peach, där Peach gav sig ut för att rädda Mario och Luigi. Perfekt till alla små flickor där de ser att prinsessan faktiskt också kan vara stark och inte bara en vacker kropp i en bur. Så tänker man tills man får se spelet:

Peach får krafter av sitt svängiga humör, och kan växla mellan ilska och gråta syndafloder på ett kick. Det är inte för inte att man tror att Nintendo medvetet cementerar urgamla könsroller i sina spel.

Fler små exempel om ni vill försöka försvara:

- I Mario Kart Wii och Mario Strikers-spelen har Peach supertighta trikåer medan Mario och killgänget har vanliga kläder. Tjejerna måste ju ha tighta kläder...

- I Super Smash Bros.-spelen slåss Peach med rumpan. Det gör både Luigi, Wario och hockeyspelare också, så det är väl inget märkvärdigt tänker man... tills det framgår att Peach har FEM rövattacker. Det är som att spelutvecklarna har bakat in sin egen fetish, vilket förmodligen är anledningen också.

- I SSX och Mario Tennis har Peach stringtrosor under en ruskigt kort minikjol. Mario och grabbgänget har förstås sina vanliga kläder. Extra sjuk är det i SSX eftersom det är snö och snowboard. Minikjol och string. Yeah, that makes sense.

Enda anledningen att folk inte avskyr detta är för att Mario funnits i typ 20 år. Han är så inarbetad, inte får man anklaga den gode runde Mario för att vara sexistisk, åh nej.

Det är ungefär som SVT-reportaget om Ingvar Kamprad. Folk blev galna och skällde ut SVT för att man attackerat en svensk klenod, detta trots att han sysslat med massa skit och skattesmitning. Hade SVT gjort samma reportage om en ny affärsman så hade folk dömt ut den nya affärsmannen.
oskar_det:

Ibland? I princip varenda Mario-spel sitter Peach i Bowsers cell och ropar på hjälp, och till råga på allt verkar hon lite småkär i en fet rörmokare som är hälften så lång som hon själv.


Hon har ju ett eget spel där hon själv är hjälten, det visar att kvinnor kan!

Alltså seriöst vem fan tar Mario-spelen på så stort allvar att man får en dum kvinnosyn? Lägg ner.