Forumet - Svastikan, en universell symbol

Svastikan, en universell symbol

2782 0 92
Citerar från wikipedia:

"Svastika (sanskrit lyckobringande [tecken]) eller hakkors är en typ av liksidigt kors. Det är en symbol som länge förekommit i flera olika kulturer, men har särskilt i europeiska kulturer blivit starkt belastad efter att nazisterna anammade den som sin symbol. I flera andra kulturkretsar fortsätter symbolen att användas."

"Svastikan har mångtusenåriga traditioner i delar av Asien, bland annat Indien och Japan, och är alltjämt populär där. I indisk och persisk kultur är den en uråldrig symbol för solen samt Mithra. Den förekommer som heraldiskt vapen för flera japanska adelsätter. Den används exempelvis likaså inom hinduismen och den tibetanska religionen såsom lyckotecken."

Mer svastikor på UM, tycker jag...

Spana också in:

Hattmakaren:

"In Finland the swastika was often used in traditional folk art products, as a decoration or magical symbol on textiles and wood."


Tror till och med det finns hällristningar här i Norden med svastikor. Närmare bestämt i Danmark någonstans. Någon får gärna bekräfta eller dementera!
Anarkandi:

Har även hört kopplingar till sydamerika, vet inte om detta stämmer dock.


Som sagt, det är en universell symbol. Att faktiskt använda den i ett icke-nazistiskt (i brist på bättre ordval) sammanhang gör att vi så att säga snor den från nazisterna. Synd att inte fler inser det bara.
Hampie:

Tror vi kom fram till i moddforumet att svastikor inte var tillåtna, oavsett rikting, i vare sig signaturer eller avtarer.


Spelar det någon roll vad man kommer fram till och inte kommer fram till där? Det här går över att bara vara av intresse för UM. Att använda svastikor i klart anti-nazistiska sammanhang är bra för alla.