Forumet - svenskt näringsliv: sänk studiestödet för humaniorastudenter

svenskt näringsliv: sänk studiestödet för humaniorastudenter

426 0 50
http://www.svd.se/naringsliv/sn-sank-studiestodet-for-humaniora_6283996.svd

svenskt näringsliv har nu tagit uppfattningen att humaniorastudier i praktiken är studier inför högutbildad arbetslöshet, och vill göra något åt detta. närmare bestämt genom att sänka bidragsdelen för studier av dessa ämnen på högskolenivå.

jag tänker mig att man skulle kunna gå längre i denna åtgärd, och även dra ner studiebidraget för gymnasiestuderande som väljer dylika utbildningar. jag tänker mig även att det skulle kunna vara en nyttig erfarenhet, där man i princip säger att hej, du kommer ju vara arbetslös efter utbildningen, så vi gör dig i själva verket en tjänst när vi vänjer in dig i fattigdomen, eventuellt skuldsätter dig lite extra under din studietid.

med tanke på vår nuvarande skolminister så känns det väl inte orimligt att detta blir verklighet, då det sedan länge är konstaterat att han hatar allt vad studenter heter, i synnerhet om dessa studerar dylika ämnen. vad tycker um om detta?
Kattilda:

tja svenskt näringsliv är ju knappast en samling av dom skarpaste hjärnorna i landet...


de är inte det, nej. läser man kommentarerna (som för en gångs skull håller en rätt vettig nivå, till skillnad från i majoriteten av svd-artiklar) så märks rätt tydligt att det är få som håller med.

Spana också in:

Satt och väntade på att någon skulle gå igång på detta.

Mitt sociala, snälla jag: fel. Givetvis ska vi satsa både på naturvetenskap och humaniora. Samhället måste vara dynamiskt, det tjänar vi alla på. Det blir också mitt riktiga svar.

Mitt cyniska, rent logiska jag: En haikupoet kommer med stor sannolikhet inte vara självförsörjande inom just detta och kostar således en massa resurser. Jag skulle jättegärna be honom att bekosta sin hobby själv istället för att vi som arbetar ska stå för det. Rent logiskt skulle ett sånt här införande också sänka arbetslösheten eftersom att folk då skulle utbilda sig till sådant (andra) anser att det går att försörja sig på och där det finns en efterfrågan med möjlighet till arbete. Var jag hemsk nu?
Pickaboo:

Var jag hemsk nu?


nej, bara väldigt inskränkt. det borde väl om något snarare läsas mer humanioraämnen även på utbildningar som inte har detta som fokus, även om mängden filmvetare förmodligen är rätt orimlig. men å andra sidan, utbildningar som inte leder till någon garanterad eller ens särskilt tydlig anställningsbarhet kan nog definitivt vara av godo i väldigt hög uppfattning. vårt samhälle utvecklades och effektiviserades efter bofastheten genom att inte alla människor behövde arbeta på fälten, bland annat på grund av tekniska innovationer, som ledde till att arbetskraft friades upp och kunde bli byråkrater, ingenjörer, ekonomer och filmvetare. detta är uppenbarligen inget som varit av ondo tidigare i historien. varför skulle det vara av ondo idag?
Nachac:

Undrar vilken utbildning nissarna på Svenskt näringsliv läste.


behöver man en utbildning för att framföra andra personers åsikter? visst, vill man göra ett bra jobb så kan ju någon kommunikationsutbildning eller dylikt flum vara bra, men det gör de uppenbarligen inte.
Var ju ett ganska o-radikalt förslag från ett gäng högerextremister som arbetar för storföretagarnas diktatur. [crazy] Detta är ju trots allt människor som skulle avskaffa all arbetsrätt och tvinga oss att arbeta gratis 24 timmar om dagen ifall de fick fria tyglar. Men visst, idiotiskt förslag.
Nachac:

Något skit måste de ju ha läst.


säker på det? jag menar, förslaget antyder att de inte läst särskilt mycket. om de då inte är ute efter att irl-trolla, men jag har svårt att föreställa mig varför de skulle ha mandat från sina medlemmar att göra detta. jag menar, trolla kan luf göra. sn är trots allt beroende av de spillror av förtroende som vissa verkar ha för dem, till skillnad från andra institutioner som säkert är mer än villiga att irl-trolla för att starta en debatt.
Leijonsparf:

varför skulle det vara av ondo idag?


Min poäng (och SN) var snarare: Är det här något som leder till arbete?

En av anledningarna till att SN framför detta är därför att vi står inför en åldrande befolkning och därmed sjunkande arbetskraft. Det är därför mycket berättigat att fråga sig hur vi får människor att utbilda sig till sådant det finns en efterfrågan på och inte sådant som tar resurser och inte leder till ett jota. Men som sagt, jag ställer mig inte bakom en sådan lösning.
Pickaboo:

Min poäng (och SN) var snarare: Är det här något som leder till arbete?


språkstudier? definitivt. jag kan ha missuppfattat kursens syfte, men seriöst, man läser skitmycket om dylika saker inom språkkurser överlag. säg, genom hela grundskolans och gymnasiets undervisning i svenska språket, något som förmodligen fyller ett rätt viktigt syfte. så, är det du kritiserar språkstudier på högre nivå, eller är det att det undervisas i japansk haiku på svenska högskolor? att det rör sig om språkstudier är ju rätt givet, om du ser på förkunskapskraven.
Leijonsparf:

är det du kritiserar språkstudier på högre nivå, eller är det att det undervisas i japansk haiku på svenska högskolor?


Är detta en del i ett program, exempelvis tolk, visst! Skitviktigt. Det här kanske var ett dåligt exempel med tanke på förkunskapskraven (trots att jag har svårt att se hur haiku-expert möjligtvis skulle kunna leda till något självförsörjande arbete). Problemet jag vill åt däremot är när t.ex. arbetslösa människor väljer strökurser som "hobby" snarare än något konkret man har nytta av senare. Jag har själv gjort detta - i gymnasiet valde jag Filmkunskap A, vilket i sig var otroligt intressant, men som var fullständigt syfteslös i min utbildning och i arbetslivet.

Jag tror att det är detta SN vill åt - att man ska läsa sådant som leder till något arbete.