Forumet - Sverige under Andra världskriget!

Sverige under Andra världskriget!

1914 0 41
Appråpå..
Srbija:

Den nazistiska invasionen i Norge, när svenskarna bara såg på.


Sverige var den stat i Norden som drev på mest för att få till en Nordisk allians i slutet på 20 och i början på 30-talet.
Danskarna och norrmännen tackade nej då det eventuellt kunde innebära att danska och norska pojkar skulle kunna hamna under svenskt befäl i en krigssituation.

Disskutera, vad tycker ni?

Spana också in:

Srbija:

Varför lät svenskarna nazisterna åka igenom Sverige utan att göra någonting åt det?


Flash:

Sverige var den stat i Norden som drev på mest för att få till en Nordisk allians i slutet på 20 och i början på 30-talet.
Danskarna och norrmännen tackade nej då det eventuellt kunde innebära att danska och norska pojkar skulle kunna hamna under svenskt befäl i en krigssituation.


Men vill ha källa på att det stämmer
Sverige var i stortsätt med i tyskarnas allians. Man gav järnmalm till tyskarna, man lät dom åka igenom Sverige etc. Sverige skickade t.o.m danksa/norska partisaner tillbaka till nazisterna där en säker avrättning väntade dom. Storbritannien hotade även Sverige med en invasion ifall dom fortsatta.
Den Svenska samlingsregeringen följde folkets vilja att hålla Sverige utanför kriget och då blev dem tvungna att kompromissa. Faktum är att en Svensk insats tex i Invasionen av Norge hade varit självmord med tanke på försvarets mycket knappa resurser. Vi hade inte råd att vara så kaxiga. Förutom England och Frankrike så drogs samtliga länder som Tyskarna krigade emot in i kriget genom anfall från Axelmakterna.
Flash:

Vad är det som är så hemskt med det?


Det visar svenskarnas samarbete med tyskarna under denna tid.

"Det officiella Sverige höll tyst, totalt tyst. Inte en enda gång under kriget informerade regeringen det svenska folket om vad som försiggick... Det finns överväldigande bevis för att regeringen och speciellt UD aktivt sökte förhala, mörklägga eller vägra bekräfta nyheten om utrotningskampanjen."
Wanking BC:

Men vill ha källa på att det stämmer


Du ska få en källa strax

Rawri:

Sverige var i stortsätt med i tyskarnas allians.


Nej, vi var neutrala.

Rawri:

Man gav järnmalm till tyskarna


Vi handlade med alla som vi kunde handla med.

Rawri:

Sverige skickade t.o.m danksa/norska partisaner tillbaka till nazisterna där en säker avrättning väntade dom.


Nej, vi gjorde tvärtom..
Vi tränade dem här i Sverige.

Rawri:

Storbritannien hotade även Sverige med en invasion ifall dom fortsatta.


Storbrittanien satte igång en operation som gick ut på att invadera Norge och Sverige men Tysklands invasion av Norge-Danmark kom emellan.

fistforfight:

Norge hade varit självmord med tanke på försvarets mycket knappa resurser.


Just precis, det beräknades att vi skulle ha ammunition för att kunna strida i ungefär en vecka, sen skulle allt vara slut.
Srbija:

Jag kan förstå varför många svenskar idag inte tror på 'förintelsen', svensken var ju inte ens medveten om den.


Det var krig och man kunde vara säker på vad som var sant och osant, många tyskar visste inte om att det pågick ett massmord av "ovälkomna individer".

Vad skulle det förresten tjänat till att ge den informationen till det svenska folket, vad skulle det ha förändrat?
Flash:

Vad skulle det förresten tjänat till att ge den informationen till det svenska folket, vad skulle det ha förändrat?


Det handlar inte om vad som skulle ha för nytta och inte utan om varför man inte valde att göra det.

Många judars liv hade kunnat skonats ifall det svenska folket underrättats i tid och inte när kriget var på väg mot sitt slut, 45 000 judar är inte mycket.
Srbija:

Många judars liv hade kunnat skonats ifall det svenska folket underrättats i tid


Knappast, vi tog emot så många judar vi bara kunde.

Vad visste man om judeförföljningen innan 1945?

Det är ingen lätt fråga att besvara, även om det såhär i efterhand kan tyckas att det fanns information.
Det var först år 1941 den verkliga förintelsepolitiken inleddes när nazistiska "Einsatsgruppen" mördade judar under täckmanteln "partisanbekämpning".

1942 när de stora koncetrationslägren byggdes så blev det svenska folket allt mer medvetet om vad som höll på att hända, i november 1942 deporterades 500 norska judar och det rapporterades utförligt i svensk press.
Det var inte informationen som fattades, svårigheten låg snarare i att det som hände låg utanför allas föreställningsramar. Att en lednde industriell kulturstat som Tyskland skulle vilja utrota befolkningar något liknande var ofattbart för dem.
Det var först när man knde se journalfimerna från Bergen-belsen 1945 som man verkligen fick en konkret upplevelse om vad som häde, men då sågs det ändå inte som något speciellt mot udar utan mera som en ntäkt på nazismens almänna terrorkaraktär.

Minnerna från första världskriget spelade också in, då de västallierade hade spritt uppgifter om bestialiska tyska grymheter som sedan visat sig vara grovt överdrivna.