Forumet - Sveriges ekonomiska framtid

Sveriges ekonomiska framtid

758 0 28
Sveriges företag varslar mer än på väldigt länge och vi är på väg in i en enorm lågkonjuktur, hur långt tid kommer det ta innan allt vänder. Många skyller på den nuvarande högeregeringen men hade Oppositionen skött denna kris bättre? Tveksamt.

Kommer Sverige någonsin bli ett land med låg arbetslöshet? Vad skulle man kunna göra för att nå det målet?

Spana också in:

Sheriffen:

Sveriges företag varslar mer än på väldigt länge och vi är på väg in i en enorm lågkonjuktur, hur långt tid kommer det ta innan allt vänder.


Ett par år förmodligen, IMF spår (nåja, de klåparna har ju spått alla möjliga dumheter, men nu har de nog för en gångs skull rätt) global recession med negativ tillväxt i stora delar av världen. I Sverige så har vi starka sk. ekonomiska stabilisatorer (ex. A-kassa, hyresrätter...) så vi kommer att klara oss bättre än de flesta länder, men vi är ju fortfarande beroende av omvärlden och om konsumtionen går åt pipan där så försvinner jobben även här.

Och i sanningens namn så har ekonomin inte gått speciellt bra alls de senaste 30-40 åren ens i högkonjunktur, det har varit snålt med produktiv tillväxt och förbättringar.

Det här kan nog tyvärr bli ganska illa.

Sheriffen:

Många skyller på den nuvarande högeregeringen men hade Oppositionen skött denna kris bättre? Tveksamt.


Ja, tyvärr är det väldigt tveksamt. Oppositionen är ungefär lika flata de.

Sheriffen:

Kommer Sverige någonsin bli ett land med låg arbetslöshet? Vad skulle man kunna göra för att nå det målet?


Tja, vi hade ju faktiskt väldigt låg arbetslöshet för inte så länge sedan. Det var ju först iockmed paradgimskiftet i samband med 90-talskrisen som vi fick massarbetslöshet, innan så hade den legat på runt 2-3% bara. Så det är möjligt, men inte med dagens ekonomer och politiker.
Jag skulle tippa på ett par år. Visst, det kan bli ganska mörkt ett tag, men Sverige har som sagt klarat sig ganska bra. Nu kommer industrivarslen med full fart och landet har fått sin första (förhoppningsvis enda) strulande bank. Detta var helt väntat, om än tråkigt, men egentligen ingenting konstigt (under lågkonjunktur alltså).

Mitt tips är snarare att stänga av radion och försöka undvika ekonomisidorna i tidningen, för då mår man mycket bättre. Man får inte glömma att den här finanskrisen är vad som betalar mediefolkets löner just nu (klart att alla vill ha billiga "scoop"...), vilket förmodligen gör att det spekuleras hårdare än nödvändigt i lågkonjunkturen.

Detta i sin tur skrämmer skiten ur folk så att de stoppar alla pengarna i madrassen, och så minskar efterfrågan på varor och tjänster ännu mer. Lågkonjunkturen blir lite av en självuppfyllande profetia eftersom den till stor del bygger på folks pessimistiska förväntningar.

Visst, det är pressfrihet i det här landet, men ibland önskar man att vissa inom en viss bransch bara kunde knipa igen käften för en gångs skull.
Sheriffen:

Många skyller på den nuvarande högeregeringen


What? Inte ens media (som rent allmänt hejjar på vänstern) skyller på regeringen...

I just den här finanskrisen tvivlar jag på att det hade varit någon större skillnad mellan sossarna och moderaterna. Så fort någon bank är nära att gå omkull så förvandlas ju t.om. de konservativa i USA till socialister, därmed likaså även moderaterna. Minst sagt sjukt faktiskt.

KarlMarx:

avregleringar


lols, använda en blogg som heter "vänsterekonomi" som källa... bra gjort! Seriöst, använd mindre partiska källor.

--

Ja, ekonomin går inte allt för bra just nu, men det är bara att vänta. Nu är en god tid att utbilda sig exempelvis. (tyvärr så är det ju inte bara outbildade som förlorar sina jobb pga. finanskrisen - det finns ju även bland annat ingenjörer som förlorat sina jobb).

För mindre intelligenta/ekonomiskt ointresserade människor (dvs. 90% av ni som läser det här) så kan jag rekomendera er att inte läsa vare sig tidningars rubriker eller lyssnar på konspirationsteorierna (som alltid poppar upp i ännu större mängd när något stort likt detta händer).
Sheriffen:

Kommer Sverige någonsin bli ett land med låg arbetslöshet? Vad skulle man kunna göra för att nå det målet?


Sänk arbetsgivarkraven.

Det är så man eliminerar arbetslöshet. Anledningen till att arbetslöshet existerar beror mest på att arbetsgivare helt enkelt inte har råd att anställa fler personer.

...fast därmed inte sagt att det är något man bör göra. I USA är arbetslösheten inte ett problem (kan man arbeta så kan man få ett jobb på något sätt), men där är ju arbetsvillkoren för många inte riktigt lika roliga (ytterst låga löner osv.).

Ja, eller så kör vi den svenska modellen - pumpa in skattepengar och skicka människor på låtsasjobb istället...
Sheriffen:

Många skyller på den nuvarande högeregeringen


Faktum är väl att det är just tvärt om? För ovanlighetens skulle skyller ingen på Alliansen? Tvärt om så tycks ju till och med socialistiska medier anse att de faktiskt sköter det hela hyfsat bra?

Sheriffen:

Vad skulle man kunna göra för att nå det målet?


Det som har inträffat beror främst på fiatvaluta, reglerade marknaden och en hel del statlig inblandning. Botemedlet blir naturligtvis att gå mot liberalism.