Forumet - Sveriges språkråd - rensar ut anglofilerna från sverige!

Sveriges språkråd - rensar ut anglofilerna från sverige!

506 0 10
I en rapport har de gått ut och tagit kraftigt avstånd från hur många regeringar, partier och förbund stavar och vilket språkbruk de använder.

http://www.dn.se/sthlm/stockholm-anmalt-for-bruk-av-engelska-1.915984

Nätverket Språkförsvaret – som aldrig skulle nedlåta sig att ta namnet ”Language Defence” – vill gå betydligt längre än att reta sig på engelskan. Organisationen har JO-anmält Stockholms stad för brott mot den nya språklagen som trädde i kraft den 1 juli i år. I lagen står det att svenska är huvudspråk i Sverige och att det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas. Nätverket Språkförsvaret kräver att JO tar Stockholms stads styrande i hampan och ser till att de engelska namnen ändras till svenska.

Flera exempel på hur engelskan håller på att ta över svenskan - i ett mål att underlätta för turister sägs det - men hur många turister som kommer till sverige blir glada av att se sitt modersmål överallt, ungefär lika intresserade som vi skulle vara av att se kalles korvmoj när vi var på utlandssemster. Dessutom är merparten av våra turister inte ens från engelskspråkiga länder.

Gör sveriges språkförsvar rätt, eller bör sverige övergå helt till engelskan? Hur kommer svenskan se ut om femtio år?

Spana också in:

Det där kommer inte att funka. Vi lever i en globaliserad värld, och i en sådan är mindre språk dömda att förr eller senare uppslukas av större. Det har sina nackdelar, men troligen fler fördelar. Tänk vad mycket effektivare EU-arbetet blir den dag halva arbetsstyrkan inte består av tolkar
Anarkandi:

Gör sveriges språkförsvar rätt, eller bör sverige övergå helt till engelskan? Hur kommer svenskan se ut om femtio år?


Det här är bland det dummaste jag hört.

Svenskan är inte under hot. Engelskans dominans som språk inom kultur, finans och politik är bara en position den tagit från andra språk. Svenskan har blivit ännu djupare influerad av tyskan och franskan, och Göteborg har varit extremt påverkad av engelska (främst skotsk engelska) sedan 1700-talet, och det slutade inte med att göteborgarna talade engelska utan det slutade med att engelskan påverkade Göteborgs slang och gjorde det hårda, rullande "R:et" från skotsk engelska till ett av dialektens karaktärsdrag, inte mer.

Hur svenskan kommer se ut om 50 år är svårt att säga nu när BRIC-ekonomierna kommer att dominera världsmarknaden vid det laget, men historien säger att svenskan kommer att finnas kvar ett lååångt tag och är inte hotat alls. Hundratals språk med minst en miljon talare finns i Indien, trots att de alla blev utsatta för försök att utrotas av de muslimska regimerna och sedan britterna. Inte ens teckenspråken lyckades bli utrotade när hela Europa försökte.