Forumet - SvT- "Är du smartare än en femteklassare? Fel svar men rätt enligt Svt? [shake]

SvT- "Är du smartare än en femteklassare? Fel svar men rätt enligt Svt? [shake]

2495 0 36
Ser på den svenska kopian av "are you smarter than a 5th grader?". Frågan löd något liknande som detta "Vilken planer är varmast, Merkurius eller Venus?" Den tävlande svarade Merkurius för att den är närmare solen och fick rätt, anledningen till att det var rätt var enligt SvT att den inte hade någon atmosfär.

Faktum är att Venus är varmare just för att den har en atmosfär(sjukaste växthuseffekten, kan uppgå till 460 grader Celsius tror jag men Merkurius "bara" ungefär 220) , detta var 20,000kr fråga. Väldigt konstigt att de inte har rätt svar själva, är sugen på att ringa in och berätta [badgrin] men orkar inte..

Var bara tvungen att påpeka det, som den besserwisser jag tyvärr är.

Spana också in:

Dann:

All media använder wikipedia som primära källan. Vänj dig vid att inte ta vad som sägs där för seriöst.


Vet men tyckte det var roligt(och irriterande för besserwissern i mig) när ett frågesportprogram har fel svar och felaktigt ger bort mer än 20,000kr och eventuellt mer(Högsta vinsten 250,000 och han skulle komma tillbaka)[rolleyes]
Myksa:

De tänkte inte på genomsnittstemperatur eller liknande då?
Venus har ju högst toppar men räknat över hela ytan och över hela året så kanske det är Merkurius..?


Årstider bestäms av den tredje rörelsen, så blir ett område på Venus kallare blir ett annat varmare under året. Avståndet till solen spelar knappt någon roll för årstiderna (vi är närmast solen i januari-februari här på Jorden).

Och, genomsnittstemperaturen på Venus är ordentligt mycket högre än de högsta temperaturerna Merkurius kommer upp i.
Rymdpirat:

Var på wikipedia menar du att det står fel om temperaturen på Merkurius och Venus?


Min poäng är att de så kallade experterna på området inte har förkovrat sig i de de skriver eller på annat sätt behandlar i media. En entisuast i området kan därför betydligt mer.

Jag har ett visst förakt för Svensk Media. Jag tycker de är inkompitenta och oproffsiga. Vad som sägs i media har YTTERST sällan hög trovärdighet eller tvingar en att tänka till. Jag kan tala om det här i evigheter känns det som.
Dann:

Min poäng är att de så kallade experterna på området inte har förkovrat sig i de de skriver eller på annat sätt behandlar i media. En entisuast i området kan därför betydligt mer.


På vilket sätt är en programledare en så kallad expert?

Dann:

Svensk Media


Känns lite trångsynt att generalisera sådär.