Forumet - Syftet med Sabbat?

Syftet med Sabbat?

6557 0 18
Hej
Varför ska man som jude hålla sabbat? Vet bara att det är en vilodag för judarna men vad gör man på sabbat och varför tänder man ljus under sabbat. Ber man på ett speciellt sätt när man ber under shabbat? Är det förbjudet att använda telefon på shabbat då det förbrukar elektricitet? Går man till synagogan på shabbat eller stannar man hemma? Får man överhuvudtaget gå ut på sabbat?
/kalle cutta
Jag använder google hyfsat flitigt...
Det hade dock varit intressantare att höra någon med egna erfarenheter av sabbat berätta lite om vad man gör under sabbat än jag slälv ska sitta och leta bland den stora mängd info som går att googla om sabbat. Svårt att veta vad som stämmer och vad som inte stämmer och jag är inte så jättesugen på att sitta och och faktagranska olika sidor för att få svar.

Spana också in:

Kalle Cutta:

Det hade dock varit intressantare att höra någon med egna erfarenheter av sabbat berätta lite om vad man gör under sabbat


Jag började en konvertering till judendomen [som jag sedan avbröt!!], och fick lära mig följande hemma hos en rabbin under sabbat:

Man är alltid hemma under sabbaten. Undantagen gäller så klart när man ska till synagogan (men det räknas som ett hem). Till synagogan går man till fots, eftersom det inte är tillåtet att åka t.ex. tunnelbana.

Man får inte bära saker utomhus. Det är heller ej tillåtet att ta emot någonting (t.ex. en blomma).

Väl i hemmet får man ej använda sig av någon form av elektricitet. Man får ha "speciella" lampor tända, men dessa lampor ska ha varit tända innan fredagskvällen. Släcks lamporna pga. någon form av klantighet, så förblir de släckta (det är därför väldigt smart att ha t.ex. badrumslampan tänd, och inte släcka den!).

All mat ska vara förberedd sedan innan, då det som sagt inte är tillåtet att använda sig av elektricitet. Det är alltså heller inte tillåtet att värma färdig mat i t.ex. mikro.

Under middagen, som man äter med sin familj (viktigt!) och bekanta (varierar), ska visa välsignelser sjungas/sägas. Brödet ska saltas osv. osv. osv.

Sabbaten är en judisk vilodag, kort sagt.
Kalle Cutta:

Svårt att veta vad som stämmer och vad som inte stämmer och jag är inte så jättesugen på att sitta och och faktagranska olika sidor för att få svar.


Ja men då är det mycket smartare att fråga på ett relativt oseriöst ungdomsforum där den som svarar dig kan vara precis vem som helst[party]
Kalle Cutta:

Varför ska man som jude hålla sabbat?


Har inte koll hur moderna judar modifierar sabbaten i dagsläget... Men den beskrivning som bibeln ger av sabbaten är följande:

1. Man skulle inte ha fokus på jobb.
2. Dagen skulle ägnas till andligt studie av Guds ord.

Med detta som grund, så förstår jag inte judarnas syn på sabbaten idag, verkar alltför strikt.

Klart att man får använda el, som att tända/släcka... detta går inte alls emot lagen om sabbats lagen i bibeln.

Vad sabbaten handlade om är att man skulle avbryta en dag i veckan, om man säger sitt 8 timmars jobb varje dag, och därmed med 1 dag i veckan sätta sig ner och gå igenom Guds ord.

Gud ville att hans folk skulle studera och tänka över vad Gud hade sagt till dem.

Med tanke på hur strikt dagens judar har med sabbats lagen, så finns det en referens i bibeln.

Fariséerna på Jesu tid hade alltför strikt syn på sabbaten.
Dem anklagade Jesu lärjungar med att skörda och tröska, dvs jobba, under sabbaten. Så här står det:

Matteus kapitel 12 vers 1 och 2:
'"Vid den tiden gick Jesus genom sädesfälten på sabbaten. Hans lärjungar blev hungriga och började rycka av ax och äta. När fariséerna såg detta, sade de till honom: ”Titta! Dina lärjungar gör något som inte är tillåtet att göra på sabbaten.”'

Men detta var en mänsklig tolkning av sabbats lagen, och som Jesus i dem följande verserna förklarar med ett exempel på varför fariséerna hade förstått detta fel.