Forumet - Ta bort lagen om hets mot folkgrupp

Ta bort lagen om hets mot folkgrupp

1859 0 24
Jag har aldrig förstått varför lagen om hets mot folkgrupp existerar. Lagen skrämmer inte människor från att begå brott för det första och därför är HMF-lagen onödig. För det andra är det en gummilag. För det tredje finns det redan lagar mot kränkningar av olika slag. Så HMF lagen är helt onödig. 

Borde man ta bort lagen om hets mot folkgrupp?

Spana också in:

Vad är det för argument? Folk stjäl, mördar och ockrar ändå även om det finns lagar mot det? Allt kan inte vara praktiskt och lönsamt, det måste ju vara moraliskt. Och det är viktigt att man har ett extra skydd mot utsatta folkgrupper, därför räcker inte bara vanliga kränkningar. 


Guy:

Främst eftersom den strider mot yttrandefriheten och då yttrandefriheten är en grundlag ska den stå över andra lagar.
Det strider inte alls mot yttrandefriheten. Yttrandefrihet innebär inte att du kan bete dig som ett rasistiskt svin utan att få några konsekvenser. Och vet du vad, go ahead, säg vad du vill, ingen kommer hindra dig, men du kommer få ditt straff. 

(Vill förtydliga att när jag skriver "du" menar jag inte dig personligen)

Ja, definitivt. Den inskränker yttrandefriheten på ett sätt som är långt över gränsen och den är dessutom direkt kontraproduktiv mot sitt syfte. Dessutom har den redan fått effekten att förändra synen på yttrandefrihet vilket i förlängningen är ett direkt hot mot demokratin. Det riskerar att bli en snöbollseffekt. 

Ta uttalandet "Etniska svenskar är äckliga", blir man som etnisk svensk ledsen och lite arg av att höra det? Ja, kanske. Ska det vara mot svensk lag att säga det? Definitivt inte. 

Yttrandefriheten bör självfallet även omfatta att få kränka grupper på hemska och helt osakliga sätt. När det gäller enskilda individer så är det en helt annan sak men där finns redan lagstiftning som det är.

Getrekt:
Så du tkr att det skulle vara okej om tillexempel ett gäng på flera svenskar i din skola tryckte ner någon annan för hen var utländsk eller att några utländska tryckte ner en svensk? Du hade alltså tyckt det var helt okej även fast du var offret? 
Fast hets mot folkgrupp handlar inte om vad enskilda personer utsätts för, då är man inne på förtal eller förolämpning. Hets mot folkgrupp handlar om att uttrycka missaktning mot hela grupper, alltså inte mot enstaka personer.