Forumet - Ta ett år ledigt innan gymnasiet - Vad göra?

Ta ett år ledigt innan gymnasiet - Vad göra?

532 1 9
Om vi nu säger att man, rent teoretiskt, skulle bestämma sig för att ta ett år ledigt från gymnasiet p.g.a. att man inte känner att man hamnade rätt och det inte går att byta, känner sig fruktansvärt skoltrött eller bara vill hitta på något annat- Vad skulle man då kunna göra? Det finns väl knappast någon arbetsgivare nuförtiden som anställer någon som endast har en grundskoleutbildning? Hur kan man engagera sig, eller nyttja tiden på bästa sätt utan att bara gå hemma och dega framför datorn eller liknande?

Har nämligen själv gått i de tankarna, men undrar vad man skulle kunna göra med sitt lediga år? Ett exempel skulle ju vara att lära sig att skapa appar hemma, eller skriva noveller/ en bok? Vad finns det för andra saker man hade kunnat göra i ett år, utan att få tillvaron att kännas meningslös?

Mvh
UncleDolan:

Vad skulle man då kunna göra?


Hmm, vad har du gjort hittills av din fritid då du inte har varit i skolan?

UncleDolan:

Det finns väl knappast någon arbetsgivare nuförtiden som anställer någon som endast har en grundskoleutbildning?


Utan "kontakter" är det ganska osannolikt. Det skall vara en arbetsgivare med bred empati dårå..

Gör ett försök där ute på arbetsmarknaden och se om du har något att erbjuda dem! Kan du tänka dig att arbeta för en mindre lönesumma, kan detta säkert vara attraktivt för vissa. [smile]

Spana också in:

Att få jobb utan gymnasial utbildning och utan några kontakter kan du nästan ge upp med en gång. Men lättare ifall du bor i en stad och inte på landet. Du har förstås valet att hoppa av din gymnasieutbildning redan nu men då lever du (eller dina föräldrar) på ett knapert underhåll (1050 i förlängt barnbidrag, vet ej hur reglerna fungerar exakt), inget som rekommenderas ifall du lever med en ensamstående förälder exempelvis. Sedan har du valet att fortsätta gå hela läsåret ut (förutom de yrkesförberedande lektionerna knutna till ditt specifika program) och så behöver du inte läsa lika många vid nästa år, och därmed kan du fokusera lite bättre på de färre lektioner du får.
Mycket riktigt så har du inte en chans att få jobb utan ens en gymnasieutbildning om du inte har kontakter du kan använda.

UncleDolan:

Har nämligen själv gått i de tankarna, men undrar vad man skulle kunna göra med sitt lediga år? Ett exempel skulle ju vara att lära sig att skapa appar hemma, eller skriva noveller/ en bok? Vad finns det för andra saker man hade kunnat göra i ett år, utan att få tillvaron att kännas meningslös?


Att lära sig programmera är alltid bra, gör du det dessutom till iPhone/Android, och ser till att lägga ned den tid som krävs för att faktiskt lära dig något (pro tip: det krävs mycket tid och intresse för att lära sig någonting väl) och fortsätta med det även efter ditt sabbatsår, så har du en ganska värdefull skill med dig till vad du än tänker ta dig för efter gymnasiet.

Om nu inte WP8 kommer och våldtar hela smartphonemarknaden, alternativt hela världen tar sitt förnuft till fånga och inser att webbapplikationer duger minst lika bra som nativeapplikationer för 99% av alla anvädningsområden, men inget av de två alternativen känns särskilt sannolikt.