Forumet - Ta lagen i egna händer

Ta lagen i egna händer

2636 0 57

Spana också in:


dinkompis: Nej
faktiskt inte. Jag skräms av sådant; i slutändan undermineras lagstystemet och då är vi utlämnade till djungelns lag om den starkares rätt, grundat på var och ens subjektiva moral. Lagen är ett skydd mot våldsmakten, så långt det alls är möjligt att skydda sig mot den. 

Det innebär inte att jag är någon dyrkare av etablissemanget - lagen representerar inte alltid rättvisan utan bara vad rådande styrande majoritet uppfattade som rättvisan då lagen skapades och lagar kan ändras. Som individ måste man alltid handla efter sitt samvete i första hand, och jag hade själv gjort det om min känsla för vad som är rätt krockade med lagen, så jag kan inte framställa mig som en lagfanatiker. 

Så; ja, som människa måste man kunna leva med sig själv och handla efter sitt samvete, men man får vara försiktig med det och inte underminera rättsystemet för utan det finns bara djungelns lag kvar och det är också en lag i praktiken bara mycket värre. 

dinkompis:
man gör en god gärning genom att lära dem en läxa
det kan säkert hända i något individuellt fall att det funkar. men individer reagerar olika och det kan lika gärna ha motsatt effekt. kanske de tex bara lär sig att inte ge sig på unga killar och börjar ge sig på tanter med höftproblem med namnet Margareta i stället. 

nej principiellt är jag emot. jag kan sympatisera med att man i extrema situationer måste agera efter samvetet men då kräver jag något mer extremt för att det ska vara berättigat, som dödshjälp eller liknande etiskta dilemman.