Forumet - Tänder

Tänder

568 0 11
Sen jag var liten har jag haft komplex för mina tänder. Det var okej ett tag, men nu på senaste år har det bara varit jobbigt. Min översta tandrad ser inte riktigt ut som den borde göra. Till att börja med är det framtänderna - den ena tanden sitter en bit bakom den andra vilket gör att det ser ut som en glugg från ena sidan. Ena tanden bredvid framtänderna ligger bakom framtanden och nästa igen. Sedan har jag två tänder på varsin sida som hamnat för "högt" upp i och med att jag hade två mjölktänder när jag var yngre som inte riktigt ville tappas vilket slutade med att den nya tanden började växa trots att mjölktanden var kvar om man kan uttrycka det så.

Tandläkarna har inte lagt ned speciellt mycket tid på mig, varje gång jag frågade om tandställning när jag var yngre sa dem: "det kommer ordna sig med tiden, då kommer tänderna att flyttas rätt". Nu är jag 18 inom ett par dagar och tandläkarens löfte har inte gett resultat.

Sist jag var där så ifrågasatte jag igen om vad jag skulle göra. DÅ fick dem tummen ur och sa att jag borde skaffa tandställning.. Ni kan tycka att jag har mycket luft i huvudet men nu när jag är så pass mycket äldre och dem har haft all tid i världen att fixa det så tycker inte jag att det är okej. Bara kö tiden är lite över ett år, vilket gör allt ännu jobbigare. Det känns som det är dem som har gjort fel men jag antar att det inte går att pressa dem på någonting heller..? Dem vägrar även ge mig tandställning på insidan, om jag inte går till någon specialist och betalar själv.

Hur ska jag som snart 18åring med studiebidrag som inkomst och inget jobb - punga upp dem pengarna? Jag funderade på fasader men det är ju ungefär i samma prisgrupp.
Vill inte ha några direkta kommentarer om att jag är en überfjortis som inte kan ha tandställning osv, men tar däremot gärna tips om vad jag kan göra..

Spana också in:

Tycker det låter helt sjukt att din tandläkare inte skulle erbjudit dig tandställning tidigare. Från din beskrivning så låter det som att du har ungefär likadana tänder som jag hade, bara det att min brygga i underkäken var helt åt helvete också. Min tandläkare gav mig tandställning när jag var 13-14, sen hade jag den i två år, och nu ser mina tänder helt okej ut.

Jag förstår inte varför du inte bara kan ta en vanlig tandställning. Självklart tänker de inte ge dig en sån där "osynlig" tandställning om den kostar mer, bara för att du tycker det är fult med en vanlig. Snart så får du betala för din tandvård själv, så skynda dig att få tandställning medan du kan.
isola:

Byt tandläkare


jo, men det tjänar inte så mycket till var av det gäller detta problemet, eftersom min nuvarande tandläkare varit så efterbliven under flera år.
kö tiden är fortfarande densamma. det värsta är att det ska låta som mitt fel också. "har inte du sagt själv att du ska sätta in en räls i käften när du var 13 år ska du fan inte ha någon heller" ungefär..


Åtta:

Min tandläkare gav mig tandställning när jag var 13-14, sen hade jag den i två år, och nu ser mina tänder helt okej ut.


jag hade också uppskattat om min tandläkare gav mig det förslaget när jag var i 13-14års åldern och inte den jag är i nu.


inglorius:

Skynda dig innan 20 för då börjar det bli riktigt dyrt


eftersom jag fick reda på nu att kö tiden här är lite över två år, så lär jag inte hinna innan jag är 20 ändå.

what so ever, det gör mig ganska irriterad. att dem är så pass sena att jag säkert kommer få betala för den själv också i framtiden. hade velat pressat på dem utav bara fan, så kunde dem fått bjuda på fina fasader. men det förstår jag är omöjligt, haha.
isola:

Byt tandläkare


Min ex.tandläkare tyckte aldrig att jag behövde tandställning. Inte jag heller om jag ska vara ärlig, visst är de inte helt perfekta, men jag känner många i min ålder som har värre tänder än jag. I januari i år bestämmer sig mina föräldrar för att bekosta tandställningen själva. Men, innan det så byter jag till mammas tandläkare och hör med de vad de tycker, jag får återkomma i mars och då säger att JOMENVISST, självklart ska du ha tandställning, bettfel här och här. Imorgon sätter de in tandställningen. True story.