Forumet - Tävling: Nämn din favoritförfattare - vinn en bok

Tävling: Nämn din favoritförfattare - vinn en bok

1506 0 58
Då tycker jag att vi tävlar lite igen.

Och den här gången är det ganska enkelt.

Jag vill att ni nämner er absoluta favoritförfattare, och skriver varför han/hon är så bra.

De fem som kommer med de mest välformulerade motiveringarna vinner boken Tyll, Svett och Frusna stjälar. Tävlingen avslutas onsdagen den 26 november, och som vanligt kan juryns beslut inte överklagas.

Här är information om boken:

TYLL,SVETT och FRUSNA SJÄLAR
Skriven av Jurij Korotkov

”Ungdomarna jag skriver om finns i verkligheten. Det är dem, dessa balettens okända slavarbetare, som jag tillägnar denna bok.”
- Jurij Korotkov

I Moskva, i en grå och kall betongbyggnad, finns en internatskola med ungdomar som hoppas på en framtida balettkarriär. Här tränas man i åtta långa år, långt borta från sina hem och föräldrar.
Studierna är pressande och atmosfären tuff. Grymhet, orättvisor, svartsjuka, avsaknad av värme och kärlek kryper in under huden, in i själen. Allt roligt som andra upplever under barndomen finns här bara i glimtar.

Julka som går sista terminen har inte sett sin familj på åtta år. Hennes liv är koncentrerat till internatet, betongfästningen. Hon lever för att en gång få stå i rampljuset.

Så möter Julka kärleken i den stora staden och hon upplever att den inte är lika främmande som förut. Nu finns där äntligen en själ som tänker på henne. Men finns det plats för något utöver dansen i hennes liv? Julka står inför valet: Dansa eller leva?

För mer information, besök http://www.labyrintbf.se/

7.jpg

Spana också in:

Marcus Birro är min favorit. Jag beundrar honom för hans skrivande och han känns äkta. Han vågar visa en sårbarhet, och ändå låter han inte som en gnällig gubbe. Sättet han skriver på och orden han använder gör att han blir någon man känner igen, så är det för mig i alla fall. Många gånger när jag läser en bok så gör jag det bara automatiskt och sedan är det glömt. Har jag läst någonting av Marcus kan jag stanna upp i texten och fundera eller läsa om en mening för att den kändes speciell, vacker eller träffande. Hur som helst, jag gillar.
Linda skugge, har iofs bara läst 1½ bok av henne men de böckerna var verkligen underbara! "Mest av allt vill jag hångla med nån" är jättebra, den är rolig att läsa, trots att den känns lite 'gammalmodig' eftersom det var hennes dagbok som ung, men den är bra ändå.

Och så "Ångestboken" som nog är en av mina absoluta favoritböcker, jag kände igen mig i nästan allt hon skrev och den var verkligen superspännande, ville inte att den skulle ta slut. Hon hade även skrivit om hur man skulle ta sig ur vissa jobbiga situationer, såsom utanförskap, att man är blyg, all press man har på sig i tonåren mm, och boken fick mig verkligen att tänka efter samt att förstå att jag inte är helt ensam om att varit med om vissa saker, och att det faktiskt finns andra som känner som jag i vissa situationer! Den fick mig faktiskt att må mycket mycket bättre. Kände mig psykiskt starkare efter att ha läst den. [smile]

Så Linda är helt klart min absoluta favoritförfattare.
Margit Sandemo är min favoritförfattare.

Samtliga böcker jag läst av henne utspelar sig mellan 1500-tal och 1900-tal, och jag är personligen väldigt fascinerad av just lite äldre tidsperioder, så det kan ju vara därför jag tycker så mycket om henne.
Men hur som helst.

Hon skriver på ett sätt som fängslar en, jag vet inte riktigt hur hon lyckas men hennes språkbruk snärjer och håller fast en tills man läst färdigt, och då hungrar man snabbt efter mer.
Hon beskriver känslor så väl, och det är dessutom mycket mänskliga och vanliga känslor som man kan identifiera sig i.
Hennes sätt att bygga upp karaktärerna på är fantastiska, och hennes böcker är de enda som fått mig att gråta bara för att en karaktär har dött. Jag har likaså skrattat och svävat på moln när det gått väl, när en karaktär i boken blev kär så kändes det nästan som att jag själv var kär.
Hon har även en förmåga att beskriva omgivningar så att man lätt kan föreställa sig dem utan att det blir tråkigt och långdraget.

Hon är helt enkelt enormt bra på att balansera en bok, lagom mycket spänning, lagom mycket kärlek, och lagom mycket känslor. För att inte glömma den rejäla portion humor hon lägger ner i varje bok.

Vissa skulle säga att hon skriver tantsnusk, men jag är inte riktigt beredd att hålla med. Hon skriver inte på ett sådant sätt att man blir generad eller så att det blir obscent på något vis, man blir mest glad av det.

För att nämna något negativt måste jag dock säga att om man sträckläser alla hennes serier så blir det något långdraget och segt, Legenden om Ljusets Rike är i princip bara upprepningar av Sagan om Isfolket och Häxmästaren.
Jag vet inte om det blir bättre om man kanske tar ett litet uppehåll mellan varje serie, det är möjligt.

Hur som helst så är Margit Sandemos böcker inte bara underhållande, utan även väldigt vackra och fina på ett sätt som berör och lämnar spår.
Jag är själv helt övertygad om att jag blev en lite bättre människa av att läsa hennes böcker, och jag började tänka på ett annat sätt som varit väldigt bra för mig.

*vinner* [smile]
min favorit författare är, Louise Rennison.. hon skriver böcker på brittiska skriver en serie ungdomsböcker.. hon skriver om en tjej som heter Georgia och böckerna handlar om tjejungdomars liv, typ killar, kompisar, smink, fester, skolan och sådant... böckerna är väldigt roliga och hon skriver så hon får en att skratta =)

kan egentligen inte beskriva det mer för det är bara sån hon är, skriver roligt, bra för ungdomar och får en på bra humör..

(hoppas jag vinner!!!!)[bigsmile][ops]
Min favoritförfattare måste nog vara Johanna Nilsson.
Hennes sätt att skriva är helt underbart! Hon beskriver miljö, känslor, tankar och personlighet så exakt och så verkligt så det känns ända in.
Språket hon använder är så fängslande att jag får en känsla i magen varje gång jag läser någon utav hennes böcker, och av att döma att hon var så ung när hon skrev sina första böcker så tycker jag det är väldigt bra presterat att skriva så som hon gör!

Älskar hennes böcker och sätt att skriva på och rekommenderar verkligen andra att läsa hennes böcker!
Hon är helt enkelt bäst [smile]
Min favorit är Katarina von Bredow. Hon har skrivit många bra böcker som tex syskonkärlek eller knappt lovlig. Hon skriver så det känns som man verkligen är personen. Hon skriver på ett enkelt o modernt sätt, så det är lätt att förstå. Böckerna som hon skriver är både lite roliga och allvarliga. Hon skriver om livet, hur det är att vara ung och vad man kanske tycker och tänker då. Både syskonkärlek och knappt lovlig handlar om förbjudna områden, sånt som inte är tillåtet eller fel i dagens samhälle. Det gör att det är intressant att läsa böckerna, kanske för att man vet att det är fel och för att man själv aldrig skulle göra något sånt.
Ja, jag tror inte jag har så mycket mer att säga om det.
Jag tycker Katarina von Bredow äger!! [bigsmile]
Jag tycker att Scott Westerfield är en riktigt bra författare!

Jag har hittills läst 3 av hans böcker, som även är en trilogi. Genren är är någon form av SciFi-Fantasy och fantasin är verkligen av hög klass!
Böckerna har ett fantastiskt sätt att få ens hjärta att verkligen hoppa till och man håller andan genom hela läsningen. De är så välskrivna och trovärdiga att man tror på varje steg huvudpersonen tar, varje tanke hon tänker! Spänningen sitter kvar genom hela läsningen, den tonas inte bort utan byggs upp och får en att vilja läsa kapitel efter kapitel. Han beskriver varje rörelse, varje tanke in i minsta detalj och han kan få med så otroligt mycket känsla i bara ett litet stycke.
Han gör ett otroligt jobb när det kommer till att kombinera de två världarna - SciFi-Fantasyvärlden och den riktiga - att man börjar spekulera och undra om ett sådant samhälle kan komma att utvecklas flera år framöver.

Jag bara var tvungen att köpa de två andra böckerna när jag hade läst ut den första!! (Så sant som det var sagt så köpte dem när jag var i USA [smile]. Jag ångrar inte ett enda öre!)

xKiTTiEHx:

Ångestboken


Läste jag på två timmar, haha. :) Den var skön faktskt.
Magnus Nordin
För att han lyckas skriva böcker som man bara absolut inte kan sluta läsa.
Han bygger upp så att man får sin uppfattning om alla människor och hur de är. Men sedan så visar det alltid sig att man har haft helt fel och det är så otroligt spännande.
Han skriver också så att man tror att det är jätteförutsägbart vad som ska hända, man tror redan i början att man listat ut hur boken kommer sluta, men han lyckas förvrida allting och lura en på ett så skickligt sätt så man blir alltid lika chockad.
Han har ett bra sätt att hoppa mellan olika tidpunkter, det kan handla om år och veckor, men det blir en helt annan känlsa då än om man bara berättar vad som händer i nutiden.

Jag vet inte riktigt varför jag gillar just honom så mycket. Men jag har verkligen fastnat för hans böcker, lite fåniga ungdomsdeckare med inslag av romantik och annat.
Men det är verkligen hur han lyckas bygga upp en viss spänning.

[y]
Det måste ju ändå vara Jonas Gardell. Jag älskar "Ett ufo gör entré" och "Jenny" för han använder sådana underbara liknelser. Ett exempel är att han skrev att han älskade skämtet "två tomter gick över en väg" för att den ena tomaten inte lämnar eller föraktaktar det hans kompis blev utan bara accepterade det som den enklaste sak och sade "kom ketchup så går vi". Jag känner även igen mig i att vara annorlunda och göra min egen grej och i att vara ett äckligt miffo som Jenny beskrivs som i böckerna. "Ett ufo gör entré" är både hemsk och helt underbar.