Forumet - Tal om kvotering?

Tal om kvotering?

814 0 24
Heej ja går i åttan nu å ska få mina första betyg (: vi ska hålla ett tal i svenskan för å testa hur bra vi e på retorik å ja undrar om kvotering låter som ett bra ämne ? lr ere bättre me ett typ lite mer humoristiskt ämne lr va ska man ta för att få ett så bra betyg som möjligt ? ;pp tacksam för svar ! ;D

Spana också in:

Macktorsken:

Låter skittråkigt att lyssna på.


ah jo ja vet d va typ df ja undra.. känns som ett mer oseriöst ämne skulle få dom som lyssna att bli mer intresserade men att ett seriöst ämne får min lärare att bli glad :}honolulu:

håll ett tal om hur du tycker att det ska finnas fler alternativ för glutenintoleranta på skolans cafe


har ingen åsikt om d faktiskt.. har för mej att d finns ganska många alternativ för dom ;D
Lounge fact:

som om någon lyssnar ändå


Klart dom gör, men kanske bara om man är en duktig talare som mig. [cool] [crazy]lysmask:

ah jo ja vet d va typ df ja undra.. känns som ett mer oseriöst ämne skulle få dom som lyssna att bli mer intresserade men att ett seriöst ämne får min lärare att bli glad :}


Aja, det är hur du göra talet, men en del är att engagera publiken.
skitsystem:

Skriv dem nu!


Orkar inte gå in för en hel diskussion, men ett bra argument i frågan om kvotering vad gäller kön till maktpositioner, för varje sida:

För: När det gäller maktpositioner så har kvinnor historiskt sett alltid diskriminerats, antingen öppet eller i smyg. Det råder fortfarande machokultur bland många män i Sverige, och då män redan nu har makten att besluta vilka andra som ska tillåtas i makten blir det mer män än kvinnor och på så sätt upphålls status quo. Könsdiskriminering i näringslivet är ett faktum alla utom arbetsköparna erkänner. Kvotering är enda sättet att få in fler kvinnor, för att på det sättet få ett mer neutralt klimat där inte machokulturen kan bestämma. När det är mer jämnt mellan män och kvinnor kommer det även bli mer jämnt i den framtida rekryteringen.

Emot: Att motarbeta dold diskriminering med öppen diskriminering är kontraproduktivt och leder till en social acceptans inför att behandla folk olika baserat på kön. Det är en "slippery slope" och kan väldigt lätt leda till en sämre demokrati, där personer som inte stöds av befolkningen tillsätts bara pga. deras kön.

Båda har bra poänger och är rimliga och riktiga argument. Därmed rör debatten snarast vilkas argument som väger tyngst, jämfört med en debatt om t.ex. cannabis eller dödsstraff där ena sidan är helt beroende av argumentationsfel såsom känsloargument för att kunna stå kvar.