Forumet - Tankar om 18-årsgränsen

Tankar om 18-årsgränsen

3475 0 17
Undrar vad ni tycker om lagen som säger att man får rösta vid 18 men inte köpa alkohol. Känns som att det är ett större ansvar att rösta än att köpa alkohol, eller? Skriv gärna varför om ni inte håller med.

Spana också in:

Med tanke på den extrema skada som alkohol orsakar många individer så borde egentligen alkohol vara totalförbjuden, liksom tobak. Alltför många barn växer upp med alkoholberoende föräldrar med både fysisk och psykisk misshandel som följd. Likaså all kvinnomisshandel som sker i hemmen liksom allt våld ute på gator och torg samt i krogvärlden visar ju att bevisligen inte alkohol hör hemma i ett modernt samhälle. Inte tobak heller för den delen.

Förr ansågs att några glas vin om dagen skulle göra människan fri från sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar i synnerhet. Nu är det väl klart bevisat att alkohol kan orsaka cancer, i synnerhet i mag- och tarm samt de påfrestningar som levern utsätts för. Tumme ned

politisk realist: Med tanke på den extrema skada som alkohol orsakar många individer så borde egentligen alkohol vara totalförbjuden, liksom tobak. Alltför många barn växer upp med alkoholberoende föräldrar med både fysisk och psykisk misshandel som följd. Likaså all kvinnomisshandel som sker i hemmen liksom allt våld ute på gator och torg samt i krogvärlden visar ju att bevisligen inte alkohol hör hemma i ett modernt samhälle. Inte tobak heller för den delen.

Förr ansågs att några glas vin om dagen skulle göra människan fri från sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar i synnerhet. Nu är det väl klart bevisat att alkohol kan orsaka cancer, i synnerhet i mag- och tarm samt de påfrestningar som levern utsätts för. Tumme ned
Jag instämmer att alkohol inte borde förekomma, men jag vet inte om ett förbud är det bästa sättet att åstadkomma det. Jag tänker att frihet är bra; folket kan frivilligt avstå.

123fendas: Jag instämmer att alkohol inte borde förekomma, men jag vet inte om ett förbud är det bästa sättet att åstadkomma det. Jag tänker att frihet är bra; folket kan frivilligt avstå.
Jag är själv tveksam till alla lagar och paragrafer, regler och förbud som vi har i Sverige. Ett gammalt ordspråk säger ju att det enda som är tillåtet är det som är obligatoriskt. Så visst, ett förbud är ju definitivt inte den slutgiltiga lösningen. Då är det kanske mer information och upplysning som kanske är lösningen. Men jag vet ärligt talat inte om alkisen eller knarkaren lyssnar på det örat. Båda grupperna vet garanterat att fortsatt missbruk inte är lösningen på deras i många fall psykiska problem. Många börjar ju ex supa eller knarka vid arbetslöshet eller när deras livspartner gör slut. Så det är ju ett knepigt läge. I båda fallen kostar det både människoliv, splittrade förhållande och barn som växer upp i ett otryggt hem.

Ju yngre åldern är för vissa saker och ting, desto större risk är det att någonting händer beroende på vad det handlar om. T.ex... Att rösta på saker å ting har egentligen inga fördelar och nackdelar, men att dricka alkohol kan få en att bli beroende eller värre. Enligt mig så tycker jag att få köpa alkohol på ICA, LIDL, eller andra butiker ska vara som Systembolaget, men att det ska vara lag på att man måste vara minst 25 år gammal för det. Jag tycker att ju äldre du är, desto mer ansvar har du.