Forumet - Tetris hjälper mot PTSD?

Tetris hjälper mot PTSD?

375 0 6
Tetris kan visa sig vara mer än ett beroendeframkallande tidsfördriv. Enligt en ny undersökning kan spelet nämligen blockera traumatiska minnen.
Återkommande påträngande minnesbilder av traumatiska händelser är ett av de vanligaste symtomen vid posttraumatiskt stressyndrom.

Nu kan forskare vara en metod att minska minnesbilderna på spåren. En brittisk undersökning, som publicerats i tidskriften Plos One, har nämligen visat att Tetrisspelande verkar distrahera hjärnan och kan påverka hur upprörande minnen och bilder lagras.

Forskare vid Oxford University lät en grupp om 60 personer se en serie upprörande filmsekvenser, till exempel trafikolyckor och kirurgiska ingrepp och frågade sedan hur många flashbacks försökspersonerna upplevde.

En tredjedel av dem som tittade fick spela Tetris efter filmvisningen, en tredjedel fick spela ett ordbaserat frågespel, och en tredjedel fick sitta tysta.
Gruppen som spelade Tetris upplevde bara fyra flashbacks under de första tio minuterna efter filmen, jämfört med sex för de som spelade frågespel, och tolv för de som inte gjort någonting.

– Om det här fortsätter fungera i olika situationer i vidare studier så kanske vi till sist kan prova det på människor som verkligen har posttraumatiska stressyndrom, säger Alexander Obolsky, professor i psykiatri på Northwestern University i Evanston, Illinois, till CNN.com.

http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0013706

Spana också in:

virtual reality exposure therapy hjälper ännu inte mot PTSD, så det är klart att tetris ensamt inte skulle göra det.

men det är klart att koncentrationen på tetris "hjälper" mot PTSD i den befattning att hjärnans cortex inte kan ta in hur många signaler som helst på en och samma gång. m.a.o. spelar det ingen roll om du spelar tetris eller sysslar med intensiv läxläsning - så länge du koncentrerar större delen av din uppmärksamhet på något som inte har med traumatiska minnen att göra så kommer du vara "frisk" från din PTSD. när du sedan slutar, och upplever något som påminner om de traumatiska minnena, så kommer det naturligtvis tillbaka.
Ensamvargen:

Meningen är väl att man trycker undan dom så att man kan prata med personen ifråga utan att den får panikattack och gråter ihjäl sig, typ.


Så fattade inte jag det, att man skulle prata medan man spelade? Läste iof inte allt. Men det är bra att få ur sig känslor, istället för att avskärma sig från dem. Men kan mycket väl förstå att man inte vill.