Forumet - Tillväxt suger.

Tillväxt suger.

614 0 25
Med anledning av den​na artikel skriven den ideologiskt förvirrade Alexander Bard och hans följeslagare från LUF.

Att vara kritisk till tillväxt är att se att tillväxt har stor skuld i dagens miljöproblem. Tillväxt i sverige idag leder inte till en ökad lycka, sambandet mellan tillväxt och lycka upphörde på 70-talet. Tillväxt och dagens tillväxtbaserade system kräver en konstant ökad konsumtion, stress, ökad produktion och ständig effektivisering, och de som får betala priset för detta är vanliga människor och miljön.

Tillväxten framstår som gränslös hos dessa förvirrade liberaler, röda som blå, som lyfter upp tillväxt som lösningen på världsproblemen. Man ser inte att det finns en gräns för hur mycket jorden klarar av - och att vi idag lever över nivå, man ser bara att vi ska ha mer - mer - mer - och mer.

Nej, det är inte ekofascistiskt att vilja lyfta fram ett samhälle utan konstant ökad konsumtion, mer köttkonsumtion, mer miljöförstöring, mer leksaker tillverkade i kina, utan snarare andra värden som trygghet, lycka, rättvisa och tjänster, skola, hälsa. Att vara emot tillväxt är inte att vara emot forskning.

Moving on.

Varför vill ni ha en ökad tillväxt, mer och mer, tror ni att ni blir lyckligare av det?

Spana också in:

AndyH:

Vi måste gå om råttorna som jordens vanligatse däggdjur.


Naah.

trams:

vem riktar sig tråden till?


Egentligen är det här ganska mainstream eftersom de flesta vill ha mer tillväxt. Så de flesta.

farbror gugge:

och hur ska du känna dig trygg om du inte har några pengar?;););)


Så länge vi har en grundtrygghet som räcker för att ta hand om alla i landet, så räcker väl det.
trams:

det beror nog mer på vem som kritiserar (inte du personligen utan politiker) än kritiken i sig.


Visst. Men jag kan fila på något att kritisera/debattera om er senare. Eller så kan du göra en tråd där du kritiserar oss småborgerliga politiker som fått för oss att vi kan påverka saker. Det är väl egentligen största skillnaden. Ni försöker påverka utomparlamentariskt, vi försöker påverka parlamentariskt men båda vill påverka och förändra vad som är fel.
Anarkandi:

Det är väl egentligen största skillnaden. Ni försöker påverka utomparlamentariskt, vi försöker påverka parlamentariskt men båda vill påverka och förändra vad som är fel.


med "politiker" menar jag inte personer som engagerar sig parlamentariskt. jag känner flera vettiga sossar och vänsterpartister. det är personer som försöker göra karriär på sina åsikter som jag kallar "politiker" och skyr eftersom de urholkar den lilla demokrati vi har.

men nu förstör jag din tråd. förlåt. [shake]
trams:

det är personer som försöker göra karriär på sina åsikter som jag kallar "politiker"


Det är väl exakt kärnan i att vara politiker? Att ha en åsikt och arbeta aktivt för den?

trams:

och skyr eftersom de urholkar den lilla demokrati vi har.


Det är ju det som är demokrati. Någon har en åsikt som den söker stöd för hos majoriteten, antigen fugerar det eller ej.
AndyH:

Det är väl exakt kärnan i att vara politiker? Att ha en åsikt och arbeta aktivt för den?


ifall ens mål är att tjäna pengar och få makt så är inte åsikten så viktig längre. genom att följa de politiska vindar som råder för tillfället kan man försäkra sin position. alltså kan man inte vara säker på att den person man valde för tre år sedan står för samma åsikter idag.

men det här är som sagt off topic, tråden handlar om ekonomisk tillväxt.
För att lösa klimatproblemen måste man låta innovativa idéer, tjänster och produkter fram till marknaden. Tillväxt är inget negativt. Levnadsstandarderna i världen har ökat enormt de senaste 100~ åren, och de där "leksakerna från Kina" som du talar om har snarare hjälpt människor till en dräglig levnadsstandard än skadat dem, se exempelvis Taiwan.

Jag förnerkar inte miljöproblemen, men jag är övertygad om att en fri marknad är lösningen på de problem och utmaningar vi står inför.
Anarkandi:

Ja, vi får citera hit några som vi kan debattera ner. Vill inte debattera anarkism och kommunism. Ni blir så arga när man kritiserar er. :(


tillväxt är bara bra om det ite leder till att för många negerbarn övebefolkar jorden och leder till alla möjliga sorteers skit typ burka och sverigedemokrater och kommunism och hitler!!!111 dessutom vill jag påpeka att anarkister är efterblivna och borde omhändertas i någon sorts post-sovjet-gulag.

AKA sluta fejkcitera.
bobben:

Jag förnerkar inte miljöproblemen, men jag är övertygad om att en fri marknad är lösningen på de problem och utmaningar vi står inför.


Hjälpt människor? Om du granskar världen objektivt kan du se att konflikterna i världen ökat, att temperaturen stigit med 0,8 grader och att torka, översvämning och miljöförstöring är ett problem över hela världen idag. Det har inte att göra med hållbar tillväxt, endast med ohållbar tillväxt.