Forumet - Tino Sanandaji kritiserar användandet av begreppet "massinvandring".

Tino Sanandaji kritiserar användandet av begreppet "massinvandring".

282 0 10
Expressens kolumnist Lars Lindström kritiserade nyligen begreppet massinvandring och skrev: ”50 000 utvandrade från Sverige, det betyder att invandringsöverskottet var ungefär 65 000 människor förra året. “Massinvandringen” är alltså sju promille av Sveriges befolkning, och av dessa är många hemvändare, EU-medborgare, värvade arbetare och studenter. Sju promille kallar jag lättinvandring.”

håller med Lindströms kritik mot begreppet ”massinvandring”, ett ord jag inte använder. Prefixet mass inte är värdeneutral och har en negativ normativ konnotation, som i masskonsumtion eller massarbetslöshet.

http://www.tino.us/2014/12/demography-for-dummies/.

Så vad tycker ni, är det ett bra sakligt begrepp? 

Spana också in:


Chibibbi:
Oavsett om du talar om "mass"- eller "lättinvandring" kan problem som kommer med integrationen vara legitima, och således relevanta. Det spelar ingen roll för problemet vad det blir kallat, utan vad som spelar roll är om det finns ett problem eller ej.
Jag tycker precis som Tino att det är onödigt att tala om en "lättinvandring". Då det redan är i förhållande till begreppet "massinvandring" och därav redan delvis köper problembeskrivningen som "kritiker" försöker sätta. Intressanta i sammanhanget är integrationskapacitet, om den är hög eller låg, och vad som påverkar den.