Forumet - Tintin kastas ut från Kulturhuset - rätt eller fel?

Tintin kastas ut från Kulturhuset - rätt eller fel?

1275 0 28
Kulturhuset i Stockholm kastar nu ut Tintin från sitt barnbibliotek:

– Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, säger Behrang Miri, som leder arbetet med att utveckla Kulturhusets barn- och ungkulturverksamhet, till DN.

Vad tycker ni? Är det rätt av Kulturhuset att rensa ut Tintinböckerna?

Spana också in:

André Vifot Haas:

Fel! (Du röstade på detta alternativ)


Behrang Miri är ett jävla pucko, skönt att han flyttat till Stockholm nu så vi i Skåne slipper ha honom mer. Han profilerar sig som vänster men ställer sig alltid på reaktionära gruppers sida i konflikter och motarbetar radikala rörelser. Håller med Blivande_japan om detta:

Blivande_japan:

ska vi börja städa bort all gammal kultur som vi idag finner stötande på något sätt har vi väl knappt någon kvar snart.


... hur ska man kunna lära barn om dåtiden och lära dem att ifrågasätta rasistiska strukturer och nidbilder om man gömmer dem från det? Tycker det är bättre att låta dem läsa Tintin och sen prata med dem om rasism, visa på de nidbilder som serierna innehåller, prata om de rasistiska nidbilder som idag sprids om muslimer och liknande. Man bekämpar inte rasism genom att blunda för den, man bekämpar den genom att ifrågasätta den och konfrontera den.
Är inte Behrang Miri densamme person som för ett tag sedan drog en parallell mellan Rosengårdsvandalerna och revolutionärerna i Egypten? I vilket fall så står detta uttalande för sig själv och han verkar inte vara särskilt klipsk.

För stunden kan det nog fungera relativt smärtfritt att kritisera vårt västerländska kulturarvet, men när man tar nästa steg och väljer att attackera ett mer inhemskt varunummer som pippi så kommer det att slå tillbaka mot en, för stenen är i rullning - det är bara en tidsfråga innan det kommer att ske.

Småkul också att en icke-västlig blatte ska vaka och tillhandahålla över vårt västerländska kulturarv. Kunde inte bli mer malplacerat.
André Vifot Haas:

Fel! (Du röstade på detta alternativ)


Hur ska man avbilda afrikaner om inte som just afrikaner hade han tänkt? Den riktiga rasismen borde väl vara just att bannlysa böcker för att det är afrikaner i dem.

Blivande_japan:

Blir nästa steg att ta bort pippi långstrump för att hennes pappa är "negerkung"?


Har man ju på sätt och vis redan gjort. Iaf tagit bort ordet "negerkung" i de nyare upplagorna.