Forumet - Tjäna pengar... På skolan?

Tjäna pengar... På skolan?

307 0 5
Hej alla UM:are, följande är en hyfsat oseriös ide men jag ville skriva av den och ta reda på hur den skulle fungera i praktiken (och om det ens är tillåtet?)

Många människor gillar pengar. Och många människor vill tjäna pengar.
Jag är en av dem, och har på skämt försökt att komma på ett sätt att tjäna pengar på skolan. 
Det ni behöver veta för att förstå planen är att:

- Det finns ett elevcafé på skolan, som säljer fika på specifika dagar under veckan för X antal kronor
- Det finns ett Konsum 1-2 km från skolan, som också säljer fika. Konsum säljer även billigare.

Det finns även ett erbjudande på Konsum, 3 bitar fika (Man kan välja mellan wienerbröd, munkar m.m) för 25 kr. I elevcaféet säljs det liknande fika styckvis, men det kostar mer. Eftersom att det var några dagar sedan jag senast var på skolan (Tacka Gudarna för jullov) så har jag inte alla priserna i skallen, men anta att en bulle kostar 15 kr. 

Om jag taggar till Konsum så kan jag handla 3 bullar för 25 kr, och sedan sälja till desperata elever för 10 kr styck. Trots det låga priset jämfört med caféet tjänar jag här 5 kr och en gnutta kondition om jag ska ta mig fram och tillbaka. Om jag fortsätter såhär ett tag så kan jag fördubbla mina inköp och sälja mer. Kanske börja sälja saft, läsk... vem vet. Om mina vinster blir nog stora kan jag betala någon att göra inköp åt mig, gärna någon med ett fordon. 

Är det här en bra plan eller vad tror ni? Är det ens tillåtet? Om jag skulle få skit för det, vad skulle hända? Party

PS: Ta allting med en gnutta salt, särskilt om du är en av mina lärare.

Inga kommentarer

Tråden har 5 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Jag tycker ärligt talat hela ditt förslag låter helt åt helvete. Det bästa är att du tar kontakt med caféägaren och föreslår ett samarbete. Att köpa fikabröd på Konsum och sälja detta parallellt med fiket låter inte alls bra.
Rent skattemässigt har det inte så stor betydelse så länge du inte kommer över 19.670 kronor per år i vinst/förtjänst.

Däremot får du inte köpa fikabröd och sälja vidare utan att ha kommunens hälsovårdsnämnds tillstånd. Kör du utan tillstånd så är jag tämligen säker på att du och dina föräldrar får påhälsning av Hälsovårdsnämnden alt Polisen innan du ens hinner uttala order wienerbröd.
Ligger däremot fikabröden VACUMPACKADE så ingen mänsklig hand kommer i kontakt med dom så underlättar naturligtvis det.

Läs mer på “Hur startar jag ett sommarkafé?”
Påminner mig lite om "Skumma Killen" ifrån Disneys Rasten haha

Skumma killen / Guss (Francis) är en "skum" kille som har jackan full med saker som han säljer till eleverna, exempelvis kartor till lärarnas hus.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rasten
https://recess.fandom.com/wiki/Hustler_Kid
Men ja, i teorin skulle det fungera, men det finns ju en hel del andra faktorer som kan sabba affärsidén. Typ, hur många vill handla? Kommer det att vara värt om bara någon enstaka gör det, eller kan du marknadsföra? I sådant fall kanske skolpersonalen reagerar på det och anser att det är fel.
Hur ska du förvara dessa?
Kommer potentiella köpare tveka pga de inte riktigt vet om det hänt någonting med produkterna? Typ gamla, mixtrat med dom, tappat dom osv...
Men ja, om du säkerställer att du kan sälja dom i bra kvalitet och effektivt så kan det fungera men tror att personalen kommer reagera på dina affärer.

I skolan hade vi en del sånt. Jag vet en kille i min klass i högstadiet, han vart utomlands och köpte hur mycket billigt tuggummi som helst som han sedan sålde. Han hade hela skåpen fulla.
Men affärsrevalen Ewa som hade skolans café gillade det inte och startade en rebell tillsammans med annan personal för att störta affärsmannen. Kuppen lyckades och han fick lägga ner sin verksamhet.

BTW. För länge sen var det inbrott i en affär nära skolan och tydligen gömde de så länge allt stöldgods i skogen där vi hade idrottslektionen några dagar senare. Jag hittade gömman och tog med allt till skolan. Men jag sålde aldrig, istället fick alla komma och ta av det om de ville. Det var läsk, tuggummi, godis och allt möjligt. Egentligen skulle väl polisen bli inblandad men allt bevismaterial åts upp så fort ^^

Kanske kan du och skolcaféägaren bli sammarbetspartners, delägare så att säga, så har du någonstans att bedriva din försäljning. =P
Alternativt gör du som Skumma Killen och säljer det diskret under rasterna.

Nej men tror nog att du kommer få lägga ner verksamheten ganska snart pga det är pengar inblandat och personalen kommer inte att gilla det, tjafs och så. Så tror inte att det kommer gå så bra i slutändan för dina planer. Så avråder dig att börja med det.

Spana också in: