Forumet - Tjutande dator

Tjutande dator

442 0 14
Hallo!

För närvarande har jag ett problem med min dator.
Den tjuter.

När jag kör vissa program, bland annat Heroes of Newerth, Warcraft 3 och ett antal andra program så låter (antagligen fläkten, men benämner det som datorn) datorn otroligt mycket, samtidigt kan jag köra mer krävande program (som Crysis) utan att den låter alls.

Har funderat på att bl.a köpa ny fläkt, men vet inte säkert om det är det det beror på och har därmed skjutit lite på det.

Tacksam för svar. :)
Finnen:

Tacksam för svar. :)


Det kan vara så att dina fläktar är temperartur-korrigerande och därför drivs på olika hastigheter beroende på belastning. Det skulle förklara varför crysis inte låter lika som mindre belastningar, för att en högra rotationshastighet i vissa fall skapar mindre resonans.

Men ja, summa summarum är det troligen en fläkt som låter, antingen cpu eller grafikkortets fläkt skulle jag tro.

Spana också in:

Jag har en drastisk metod för att fixa mina fläktar: jag plockar ut dem ur datorn och spolar av dem i duschen eller handfatet. Sedan skakar jag ut så mycket vatten som möjligt och låter dem ligga på tork i minst ett dygn. Därefter tar jag någon lättflytande olja och sprutar in i fläktens lager. Hittills har ingen fläkt avlidit av denna metod och ca. 90-95% av fläktarna har blivit som nya igen.

Dock tar jag inget ansvar för att just din fläkt överlever behandlingen. Men metoden är mycket billigare och miljövänligare än att köpa en ny fläkt.

Jag förutsätter förstås att tjutandet har uppstått på senare tid och att det från början inte fanns några sådana tendenser. Om det fanns redan från början så är en tystare/bättre fläkt en bra idé.