Forumet - Tråden för bristande språkbruk i media

Tråden för bristande språkbruk i media

1991 0 53
Tittade på svenska Project Runway och började störa mig på att ingen kunde tala snyggt och korrekt. Exempel:
- användande av engelska fraser trots att det finns motsvarande ord på svenska
- ord som "konfundersam"
- allmänna osnyggheter som "har vi kommit fram till ett beslut" i stället för "har vi fattat ett beslut"

Temat är alltså språkliga oskick på medial nivå. Go!

ÄNDRAT 2012-10-01 22:47


ÄNDRAT 2012-10-01 22:51
Ps. Tråden är inte till för att konstatera att språkpoliser är småaktiga besserwissers, då vi alla redan är medvetna om detta. Ni som saknar osmickrande personlighetsdrag är såklart välkomna att förbise den regeln och gå loss ordentligt. Puss.

Spana också in:

annoyed:

"DET HETER INTER-VJU DIN JÄVEL, INTE INTERJUV"


Det är inget konstigt med att uttala det så, skriftspråket är inte avsett som ett föredöme som vissa har fått för sig utan är bara ett komplement till talspråket. Att klaga på hur folk uttalar intervju visar mest hur språkligt fel ute man är själv. Mer eller mindre alla uttalar intervju med ett v på slutet bara att det uttalas så svagt att man inte tänker på det i och med att man blir "döv" av stavningen. Exempelvis barn som inte kan stava skulle stava intervju med ett v eftersom det finns med i talspråket men inte i skriftspråket. När barnet sedan lär sig stava hör det inte v:et längre även om det fortfarande uttalar det. Därav tror man att folk uttalar "fel" när de i själva verket bara lägger mer betoning på den sista stavelsen.
annoyed:

Min värld kollapsar. Hur kan "interjuv" vara rätt? Vem säger detta?


Lyssna på det själv, om jag inte hör fel är så fallet. I vilket fall så är det rätt även om majoriteten inte uttalar det så, på samma sätt som att "intervju" är rätt även det. Antingen är du för ett helt homogent språk utan dialekter eller förändring eller så måste du godta att det helt enkelt inte finns något korrekt sätt att prata eller uttala ord. Att skriva är dock en annan femma.
Dan_the_ironman:

Antingen är du för ett helt homogent språk utan dialekter eller förändring eller så måste du godta att det helt enkelt inte finns något korrekt sätt att prata eller uttala ord.


Okej, jag förstår vart du vill komma. Får alltså
a) fortsätta punktknulla mig genom livet
b) försöka rikta mina tvångsmässiga drag någon annanstans