Forumet - Transnistrien

Transnistrien

1031 0 15
Image

Folk verkar alltid engagera sig för att fria palestina från judiskt förtryck, eller (om än mindre debatterat) fria tibet från kina.
Men ingen pratar någonsin om Transnistrien, ett land som inte existerar officiellt i europa.

1990 förklarade sig Moldavien självständigt från sovjet, och strax efteråt förklarade sig Transnistrien självständigt från Moldavien. Efteråt följde militär konflikt med moldavien, och sedan fick "landet" i princip vara ifred, om än med väldigt spänd relation till moldavien, och utan att erkännas som en självständig stat av något annat land.
Tills 2003, då Ukraina, med stöd av moldavien och i princip resten av europa (utom Ryssland) upprättade vad som kan tolkas som en ekonomisk blockad mot landet.

Transnistrien är ett intressant land, som trots att det inte är kommunistiskt, har hammaren och skäran i sitt stadsvapen, och på ena sidan av deras flagga, samt att deras parlament kallas för "Högsta sovjet".

Trots att landet vid första anblick kan påminna om ett Pratical joke, så behöver de hjälp, inget annat land har erkänt transnistriens självständighet och den ekonomiska blockaden gör effektivt regionen till en av de fattigaste i europa.

Sprid ordet, och om ni på något vis har möjlighet, försök att få vår regering att erkänna Transnistriens självständighet.

Spana också in:

http://www2.amnesty.se/ap.nsf/0/9ab843c0fb30e1a8c125708c003ab6e0?OpenDocument
Men symbolerna är bara en fasad. Transnistrien är snarare hyperkapitalistiskt. Presidentens egen son är chef för tullen och leder företaget Sheriff, som har monopol på i det närmaste all ekonomisk verksamhet. Och det är en bra affär. Med kontroll över gränsen mot Ukraina och Moldavien har Transnistrien blivit ett centrum för trafficking, penningtvätt och smuggling av droger och vapen.

Enligt Institute for Public Policy i Moldavien har regimen tjänat två miljarder dollar på illegala verksamheter.
– Jag kallar Transnistrien för »The Republic of Sheriff«. Hela konflikten handlar om pengar. De som försökte tävla ekonomiskt med Sheriff sköts som hundar på 1990-talet, säger Oazu Nantoi, konfliktforskare vid institutet.

Men om dagens Transnistrien inte är socialistiskt finns ändå en gemensam nämnare med Sovjetunionen – diktaturen.


Ett himmelrike på jorden som verkligen förtjänar legitimitet.
Viljans Triumf:

Ja något som är baserat på förlorarna i konfliktens åsikter är ju trovärdigt


Ska du misskreditera amnesty som en icke trovärdig källa och sedan referera till wikipedia? Och wikipedia som i sin tur använder Smirnov, självaste diktatorn som källa? Och dessutom själv påvisar att diktatorns son äger det absolut största företaget i staten?

Speciellt hårt drabbad är befolkningen i gränsbyarna vars lojalitet Smirnov inte litar på. Bara i den lilla byn Kitscani dödades mellan år 1996 och 2000 över tjugo personer, enligt Helsingforskommittén. Än i dag har ingen skyldig straffats för brotten.

Hårt drabbade är också de skolor som valt att använda det latinska alfabetet istället för det kyrilliska. Den transnistriska regimen har stängt flera skolor och trakasserat lärare och elever.
– Stängningen av skolorna var ett solklart brott mot de mänskliga rättigheterna och det kanske dummaste draget hittills av de transnistriska myndigheterna, säger Vlada Lysenko, som bor i Tiraspol.

Hon är chef för World Window, en organisation som jobbar för förståelse för ungdomar på båda sidor om floden Dnestr. Som så många andra medlemmar i frivilligorganisationer har hon blivit förföljd och arresterad en rad gånger.
wakajwaka:

Ska du misskreditera amnesty som en icke trovärdig källa


Amnesty stys av ZOG och Illuminati [no-no]

wakajwaka:

Hårt drabbade är också de skolor som valt att använda det latinska alfabetet istället för det kyrilliska. Den transnistriska regimen har stängt flera skolor och trakasserat lärare och elever.


Förståeligt, ex. ifall en svensk skola skulle börja lära ungarna det arabiska alfabetet istället för det latinska så skulle den nog också stängas ner.

wakajwaka:

Bara i den lilla byn Kitscani dödades mellan år 1996 och 2000 över tjugo personer, enligt Helsingforskommittén. Än i dag har ingen skyldig straffats för brotten.


Urartad grannfejd, lättare att låta dem ta livet av varandra än försöka lista ut vem som gjort vad

wakajwaka:

Hon är chef för World Window, en organisation som jobbar för förståelse för ungdomar på båda sidor om floden Dnestr.


Moldavisk upprorsmakare
Viljans Triumf:

1990


Det hände för snart 20 år sedan, och på den tiden var fallet väldigt uppmärksammat i media, eftersom ett krig utkämpades. Trots att inte många erkänt landet som självständigt är det ändå lugnt, eftersom ingen krigar. Kina vs Tibet däremot är mer aktuellt...

Dessutom är det inte säkert att landet skulle få det bättre om det erkändes som självständigt, titta bara på Kosovo...[tired]