Forumet - Treenigheten: en lära från Gud?

Treenigheten: en lära från Gud?

13783 0 852
Jag har inte funnit någon logik i teorin om treenigheten. För att inte tala om att den är väldigt förvirrande när det sägs i Bibeln att "Gud är ju inte oordningens Gud, utan fridens." (1 Kor. 14:33)

Varför förklarar inte Gud treenigheten på något sätt i vare sig GT eller i NT? Varför förklarar inte Jesus treenigheten för sina lärjungar i NT? Om nu treenigheten är en central lära i tron på Gud: var är då undervisningen i bibeln om den? Gud har ju undervisat oss i allt annat. Även hans Son Jesus Kristus undervisade oss - enligt hans Faders vilja - i allt vi behövde veta för att få ärva evigt liv. Men ingen undervisning i bibeln om treenigheten trots att, det enligt vissa, är en central lära i tron på Gud. [confused]
Misael:

Men ingen undervisning i bibeln om treenigheten trots att, det enligt vissa, är en central lära i tron på Gud.


Det tycks mig logiskt att anta att de inte införskaffat läran om treenigheten genom Bibelns skrifter. Läran om treenigheten måste komma utifrån. Inte för att det är något fel med det. Det är bara positivt att människor spränger sina ramar.

Spana också in:

Misael:

bibeln


Låt OSS skapa människan till VÅR avbild..

vilka oss? vilka vår?

Om vi är skapade till guds avbild, som vi ju självklart är [y], och Gud själv säger i Bibeln, låt OSS skapa människan till VÅR avbild, betyder det inte att det är fler än Honom vi liknar?

Alltså att vi liknar alla tre i treenigheten [y]
DPope:

Låt OSS skapa människan till VÅR avbild


Gud skapade Jesus först av allt. Sen hjälpte Jesus sin Fader att skapa resten. Inget bevis för att treenigheten är sann. Då kvarstår frågorna varför inte treenigheten undervisades i bibeln om det nu är en central lära i tron? Därför att den inte är biblisk. Jesus och Gud är inte samma person. Det kan man enkelt bevisa genom att läsa Matteus 24:36 där lärjungarna frågat när slutet på denna tingens ordning ska komma. Då svarar Jesus rakt upp och ner att om den dagen eller timmen känner ingen. Inte ens himlens änglar, Inte ens Sonen, Ingen utom Fadern" Där faller treenigheten i småbitar.

"Dagen och timmen känner ingen, inte ens himlens änglar, inte ens Sonen, ingen utom Fadern."

Lucy:

Läran om treenigheten måste komma utifrån.


Alltså kommer den inte från Gud och icke acceptabel som en central lära i kristendomen. Man ska inte blanda in andra kulturer och traditioner i tron på Gud. [y]
Misael:

"Dagen och timmen känner ingen, inte ens himlens änglar, inte ens Sonen, ingen utom Fadern."


helt sant.. men det är drf man säger att Gud Fadern, Sonen och den Helige Ande är tre i en, men ändå tre olika personligheter.

Misael:

central lära


så du menar att Gud måste avslöja ALLT i Bibeln? [rolleyes]
DPope:

Sonen och den Helige Ande är tre i en, men ändå tre olika personligheter.


Ologiskt. "Gud är inte oordningens Gud utan fridens."
DPope:

så du menar att Gud måste avslöja ALLT i Bibeln?


Japp. Jag hänvisar till Romarbrevet: "Och alldeles som de inte fann behag i att hålla fast vid Gud i exakt kunskap, så utlämnade Gud dem åt ett sinnestillstånd som misshagade honom, till att göra det som inte är tillbörligt," (Rom. 1:28) För att ytterligare påskina vikten av exakt kunskap om Gud så hänvisar jag till Romarna 10:2 - "Jag ger dem nämligen det vittnesbördet att de har nitälskan för Gud, men inte enligt exakt kunskap". och Efesierna 4:13 - "tills vi alla når fram till enheten i tron och i den exakta kunskapen om Guds Son, till en fullvuxen mans ställning, till det mått av kroppslig resning som hör Kristi fullhet till".

Man kan inte komma till exakt kunskap om Gud om han inte avslöjar allt om sig själv och hans Son.

I Bibeln förknippas Jehova ofta med kunskap. Han kallas ”en kunskapens Gud” och beskrivs som ”fullkomlig i kunskap”. (1Sa 2:3; Job 36:4; 37:14, 16) Vore ju rätt konstigt om han beskrivs som "kunskapens Gud" och sedan undanhåller viktig information angående treenigheten som många påstår är en central lära. En ledare får inte människors fulla tillit om man t ex undanhåller information om ens personlighet. Därför kan jag påstå med all säkerhet att treenighetsläran är en obiblisk lära.
DPope:

helt sant.. men det är drf man säger att Gud Fadern, Sonen och den Helige Ande är tre i en, men ändå tre olika personligheter.


Gud själv är en ande och är helig, och alla hans trogna änglasöner är andar och heliga.

Om den ”heliga anden” hade varit en person, borde det därför i Bibeln vara möjligt att skilja denna andeperson från alla dessa andra ”heliga andar”.

Man borde åtminstone kunna vänta sig att den nämns i bestämd form alla de gånger den inte kallas ”Guds heliga ande” eller nämns i liknande konstruktioner.

Därigenom skulle denna ande i varje fall skiljas ut som DEN heliga anden.

Men tvärtom förekommer uttrycket ”helig ande” många gånger i den grekiska texten utan den bestämda artikeln, vilket visar att den inte är en person.
DPope:

men du kommer knappast ha kunskapen om allt innan du dör det finns ALLTID mer att veta om Gud, det hoppas jag att du fattat? vi kommer inte bli färdiglärda innan vi kommer till Himlen, så enkelt är det


[zzz] på dig själv med din självsäkra attityd när du uppenbarligen har fel. Studera bibeln istället. Det står klart och tydligt att dom fann inte behag i att hålla fast vid Gud i exakt kunskap. Alltså är det möjligt att uppnå exakt kunskap om Gud och hans Son innan vi dör.

"Och alldeles som de inte fann behag i att hålla fast vid Gud i exakt kunskap, så utlämnade Gud dem åt ett sinnestillstånd som misshagade honom, till att göra det som inte är tillbörligt," (Rom. 1:28)
Misael:

Där faller treenigheten i småbitar.


Jag tror på treenigheten, och att det inte är människans påhitt.
På samma sätt som en man och en kvinna blir ett i ett äktenskap vilket är ett förbund, så finns det andra sorters förbund. Ett sådant förbund är det mellan den heliga ande, fadern och sonen.
Och om det inte bara är ett förbund kan det vara som ett ägg: skal, äggvita och äggula. Jag vet inte helt hur allt funkar. Och kanske står det inte så mycket om det i bibeln för att det inte är det viktigaste för oss människor att fundera på.

Vi är skapade i med tre delar som ande, själ och kropp(skalet). 1 Tess 5:23 Det kallar jag treenighet på ett sätt. Tänk igenom detta lite.

Jesus uppmanade lärljungarna att döpa i faderns, sonens och den helige andens namn. Matt 28:19. Här finns ju också missionsbefallningen vilket är det viktigaste vi har att göra här på jorden.

Ha det underbart!