Forumet - Trötthet, sömnsvårigheter

Trötthet, sömnsvårigheter

102 1 3
Hej!

Går i 1an på NAprogrammet.

Jag gillade nians ostrukturerad vardag där jag kunde sova hur länge jag ville, skolka, dricka mig full på stan (eller skolan) ihop med någon kompis, lyssnade på låtar som satte mig i semi-depressivt tillstånd etc.

Samma race duger tydligen inte på gymnasiet.

Däremot så vill jag inte hamna på A-kassan eller sociala så att sluta skolan kommer inte på frågan ( har letat efter en utväg men det verkar ganska vattentätt på den fronten)

Har lägsta betyg i alla ämnen förutom engelska där jag hittills har haft högsta betyg eftersom mina förkunskaper från högstadiet är bra.

I biologi, fysik, kemi och matte har jag bra lärare och allt verkar intressant men så fort jag ska sätta mig med det hemma så blir jag trött, inte uttråkad utan trött. Jag försöker sova men det försöket misslyckas hela tiden så länge klockan inte står med båda visarna rakt uppåt.
På helgerna sover jag 10-12 timmar men känner mig inte piggare dagen därpå.

Jag har 20% frånvaro hittills.

I morgon är det måndag och tankarna går genast till att hoppar över det hela.

PelleSvanslös springer runt i en ond cirkel och vet inte riktigt hur han ska ta sig ur det hela, han vet inte mycket alls förutom att han är trött på cirkeln.

Några tips på hur man kan sova bättre eller känna sig mer alert dagen därpå ?
PelleSvanslös:

försöker sova men det försöket misslyckas hela tiden så länge klockan inte står med båda visarna rakt uppåt.


gör så att du får bra rytm på dygnet, lägg dig o stig upp vid fasta tider.

se till att röra dig på dagen men inte för sent

ät bra i god tid innan du ska lägga dig

fixa så din säng kudde är skön o ditt rum har bra temperatur luft att det är mörkt osv

kom ihåg att andas djup in och ut o efter du andats ut ta en kort paus utan att andas för det är i den pausen som man somnar

gör något lugnande innan du ska sova som t.ex. att sträcka på dig på olika sätt läs något mysigt eller skriv dagbok.

när du ligger i sängen o ska sova spänn dina armar o ben o lyft upp dem lite sen slappna av o låt dem falla ned, känn efter hur tunga o trötta de är fokusera på hur trött du känner dig även fast du inte känner dig trött

prova att dricka pukka night time tea eller liknande, eller prova med insomningspiller som är bra om man bara har svårt för just att somna men klarar att sova.

the body shops deep sleep spray är bra också.


för att känna dig mer alert kan du dricka kaffe, röra på dig för att få igång blodcirculationen, undvika socker osv
Testa sova mindre än 10-12 timmar, sån blir man bara seg och dåsig av. Om du istället sover ca 8 timmar även på helgen så kommer du känna dig mer alert. Lite svårare att gå upp dock men kan vara värt att testa ett tag.

Tränar du något? Gör du det regelbundet så kommer du nog känna dig piggare under dagen och sova bättre på natten.

Låter i alla fall som du behöver något nytt i ditt liv, som att börja med nån träning eller så. Är man inte supermotiverad i att plugga blir det ju bara ännu segare om det är det enda (i princip) man gör dag ut och dag in.