Forumet - Tror du anarkism fungerar?

Tror du anarkism fungerar?

523 0 26

Spana också in:

Jag är rädd att man måste ignorera väldigt mycket av historien och verkligheten överlag för att tro att det skulle fungera. Om man införde att ingen har någon befogenhet över någon annan och samhället då bara är ett löst sammanhängande nät av individer skulle det inte dröja länge innan likasinnade finner varandra och inser att de har liknande önskningar. Ungefär samtidigt som de inser det kommer de även inse att de mycket lättare skaffar sig det de vill ha om de samarbetar och det finns alltid någon som framför sina förslag kraftfullare än andra av olika skäl, vips så har du en hierarki och strax efter det får du kapprustning från andra.
Skulle inte tro att det skulle dröja längre än en månad innan du har stamsamhällen på väg till nationsbildning.
anarki är inte samma sak som statslöshet och det finns väldigt få seriösa anarkister som tror att allt blir bra direkt bara vi tar bort all skatt och alla lagar via nåt slags hypotetisk parlamentarisk self-destruct-manöver. anarkism handlar just om att motsätta sig alla hierarkier och eftersträva ett samhälle utan makt och tvång. där ingår naturligtvis att minska statens makt och inflytande, liksom företags och religioners. men att rakt av avskaffa endast ett av dessa fenomen är dels uppenbart ineffektivt och dels beroende av inomparlamentariska metoder som anarkismen förhåller sig skeptisk till. (såvida man inte förutsätter folklig revolution och då har man redan inkluderat störtandet av även företag och sekter som en del i sin omöjliga tankelek. den förblir emellertid ett misslyckat försök till reductio ad absurdum då man inte ställer samma krav på omedelbar lösning på andra ideologier).

tror att folk ofta är alldeles för vana vid att se politiska ideologier som nåt som handlar om beslutsfattande inom statsapparaten för att riktigt förstå anarkism.

Gamlefarbror Pastill: anarki är inte samma sak som statslöshet och det finns väldigt få seriösa anarkister som tror att allt blir bra direkt bara vi tar bort all skatt och alla lagar via nåt slags hypotetisk parlamentarisk self-destruct-manöver. anarkism handlar just om att motsätta sig alla hierarkier och eftersträva ett samhälle utan makt och tvång. där ingår naturligtvis att minska statens makt och inflytande, liksom företags och religioners. men att rakt av avskaffa endast ett av dessa fenomen är dels uppenbart ineffektivt och dels beroende av inomparlamentariska metoder som anarkismen förhåller sig skeptisk till. (såvida man inte förutsätter folklig revolution och då har man redan inkluderat störtandet av även företag och sekter som en del i sin omöjliga tankelek. den förblir emellertid ett misslyckat försök till reductio ad absurdum då man inte ställer samma krav på omedelbar lösning på andra ideologier).
För att det ska fungera utan hierarki behöver du anta att alla människor är lika bra på att strukturera, planera, tänka abstrakt, tänka holistiskt, leda, ta helhetsansvar m.m. Det tror jag inte är rimligt.