Forumet - Tror du att det blir nyval?

Tror du att det blir nyval?

5914 2 24
Saxat från riksdagens hemsida: 

I Sverige är det möjligt för en regering att utlysa extra val. Den möjligheten har dock inte använts sedan 1958.

En regering som inte kan driva igenom sin politik kan som sista utväg förordna om extra val. Regeringen kan göra det som svar på en misstroendeförklaring eller om regeringsbildningen misslyckats. Om ett extra val utlyses inom en vecka efter det att en misstroendeförklaring godkänts kan regeringen sitta kvar över valet. Regeringen är det enda organ som kan bestämma om extra val. 

Ett sådant beslut får dock inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men sitter kvar för att sköta det löpande och rutinbetonade regeringsarbetet till dess en ny regering har utsetts.
Det ser ju onekligen lite kaosartat ut för tillfället, med Löfvens nobbning av Vänsterpartiet och en utsträckt hand till C och FP som hittills sagt sig vara helt emot att bryta sig loss ur Alliansen. Tror du att det kan komma att bli ett extra val i Sverige?  

Spana också in:


time: Nej, för att...
svenskar är bekväma och vill följa praxis och "nyval brukar vi inte ha i Sverige", dessutom är de rädda för att SD skulle växa om så vore. Att V inte fick vara med annat än om det hade varit oundvikligt är inte oväntat, och C och FP kommer att "ta sitt ansvar" genom ge sitt stöd i riksdagen för att neutralisera SD: de må säga att alliansen fortfarande består, men det är bara för att det tillhör spelreglerna och vanlig artighet, de kommer att hitta på några fina fraser att urskuldra sig med senare.

S och MP bildar regering med diskret samarbete med V i vissa frågor och öppet samarbete med FP och C och Kd i andra frågor under riksdagens omröstningar (men naturligtvis kommer de inte att sitta i regeringen).

Jag hade dock stött ett nyval

time:
Finns inte ändock chansen att F! skulle lyckas gå över riksdagsspärren om det mobiliserades till ett omval? Eller är de helt ute ur leken oavsett?
F! kan möjligen komma in i riksdagen 2018, men i ett läge som detta är dess väljare uppskrämda och nervösa genom SD:s framgång och chansen att F!-sympatisörerna skulle tänka "Nu får vi chansen att få in F! trots allt" är väl ungefär lika stor som att de skulle tänka: "Nu gäller det att satsa på säkra kort och rösta på Mp/V i stället, för att motarbeta SD", så i slutändan skulle resultatet kanske märkligt nog inte skilja sig mycket från nu, utom att vissa som röstat på MP-V nu skulle rösta på F! och vissa som röstat på F! skulle rösta på MP-V, och så skulle vi antagligen sitta där med ett F! under 4 procent och ett Mp-V som är svagare än de borde vara ändå. Jag bedömer detta utfrån min egen reaktion då jag själv sympatiserar med de tre partierna och själv väger mellan de två ovanstående attityderna
Hade velat se siffror på hur alla väljare hade valt att rösta IDAG efter alla händelser efter valet. S hade förlorat en relativt stor andel väljare troligen, en del till V. F! hade fått fler röster, då många inte "vågade" rösta på dem - men ändå ville se dem ta sig över spärren alt. helt tvärtom att en skara hade gått över till V med tänket att "F! kom(mer) ändå inte in, så väljer V med liknande politik istället..". Tror även att moderaterna hade förlorat en liten skara, då många verkar ha förtroendet specifikt för Reinfeldt. Kanske är helt ute och cyklar dock.Jag har sedan F! slog igenom, velat se V, F! och MP ha ett samarbete. 

isola:
S kommer att ansluta sig till alliansen medan V och SD står utanför
Kommer aldrig att hända. De står alldeles för långt ifrån varandra i för många frågor.

Tror också folk underskattar Alliansens styrka här. Med V borta så är faktiskt Alliansen större än S+MP. Alliansen kan därför pressa Löfven. Så även om det inte blir nyval så kommer Löfven att få kompromissa tills det växer svamp på hans äckliga potatisnäsa.