Aviseringar
Rensa alla

Tror du att det blir nyval?


time
 time
Ämnesstartare

Saxat från riksdagens hemsida: 

I Sverige är det möjligt för en regering att utlysa extra val. Den möjligheten har dock inte använts sedan 1958.

En regering som inte kan driva igenom sin politik kan som sista utväg förordna om extra val. Regeringen kan göra det som svar på en misstroendeförklaring eller om regeringsbildningen misslyckats. Om ett extra val utlyses inom en vecka efter det att en misstroendeförklaring godkänts kan regeringen sitta kvar över valet. Regeringen är det enda organ som kan bestämma om extra val. 

Ett sådant beslut får dock inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men sitter kvar för att sköta det löpande och rutinbetonade regeringsarbetet till dess en ny regering har utsetts.

Det ser ju onekligen lite kaosartat ut för tillfället, med Löfvens nobbning av Vänsterpartiet och en utsträckt hand till C och FP som hittills sagt sig vara helt emot att bryta sig loss ur Alliansen. Tror du att det kan komma att bli ett extra val i Sverige?  


   
Citera
NEMI
 NEMI

För tidigt att säga... men som det ser ut så kommer det nog bli det. Om inte löfven kan dra fram några riktigt bra förhandlingstrick


   
SvaraCitera

time: Nej, för att...

Nyval löser inget problem. Nu ser situationen ut som den gör och man får förhandla och kompromissa tills man kan bilda regering.


   
SvaraCitera
GraGo

Jag hoppas att ingen får bilda någon sorts regering och ingenting blir gjort, Sverige behöver inte fler lagar och regleringar, särskilt inte med S som största parti.


   
SvaraCitera

time: Kanske


   
SvaraCitera

Kanske om de inte kan få till en bra regering. 


   
SvaraCitera

time: Nej, för att...

S kommer att ansluta sig till alliansen medan V och SD står utanför


   
SvaraCitera

isola: S kommer att ansluta sig till alliansen medan V och SD står utanför

MP då?


   
SvaraCitera

Förhoppningsvis.


   
SvaraCitera

S3ON:

MP då?

Mm tänkte på dem sedan. De kommer väl att ansluta sig de också, om än motvilligt.


   
SvaraCitera
Kudhos

time: Kanske, men bara om...

S inte lyckas skapa en regering. MP är på men V kommer S fortsätta nobba. V och F! kommer ingå samarbete. Och KD kommer vilja vara alliansen. Lööf sa igår att det finns inget chans att de kommer bilda regering med S. Så S blir minoritet igen. 


   
SvaraCitera

Jag kan inte ens rösta i pollen, har inte ens lyckats forma en åsikt än om vad som vore bäst, enda jag vet än så länge är: Inget samarbete med SD så är det bra.

Lite besviken dock på att man inte vill samarbeta med VLedsen

Hjärta


   
SvaraCitera

Det lär bli så, men resultatet av det kommer inte att bli bättre


   
SvaraCitera

Kanhända


   
SvaraCitera
mynona

time: Nej, för att...

svenskar är bekväma och vill följa praxis och "nyval brukar vi inte ha i Sverige", dessutom är de rädda för att SD skulle växa om så vore. Att V inte fick vara med annat än om det hade varit oundvikligt är inte oväntat, och C och FP kommer att "ta sitt ansvar" genom ge sitt stöd i riksdagen för att neutralisera SD: de må säga att alliansen fortfarande består, men det är bara för att det tillhör spelreglerna och vanlig artighet, de kommer att hitta på några fina fraser att urskuldra sig med senare.

S och MP bildar regering med diskret samarbete med V i vissa frågor och öppet samarbete med FP och C och Kd i andra frågor under riksdagens omröstningar (men naturligtvis kommer de inte att sitta i regeringen).

Jag hade dock stött ett nyval


   
SvaraCitera