Forumet - tunnemalj 16 år?

tunnemalj 16 år?

446 0 14
Fyller 17 i januari och jag verkar ha erosions skador på mina 2 framtänder. Man kan se lite lätt igenom dom längst ner och jag kan se 2 vita "rötter" eller "bågar" i hörnen på dom båda ena är dockväldigt synlig längst ner, tandläkaren sa inte så mycket om det då jag var där för några veckor sedan utan frågade bara jag om jag brukar dricka mycket juice och läsk. Läsk drack jag väl ganska ofta en period men det är ju inte varje dag som vissa andra kan göra. Börjar bli orolig över tänderna nu då jag enbart är 17 år. Hört att öl inte heller är så bra för emaljen fast nu på fredag så äre fest igen. Vågar man ens käka sig mätt längre??
mina är värre
men har typ inte haft nån emalj från början

alltså
sluta småäta (borde följa detta själv innan jag säger det till någon annan kanske men aa)
drick inte läsk eller för mycket mjölk, försök hålla dig till vatten
och använd sugrör om du ska dricka läsk eller drinkar/groggar/whatever

typ så
använd inte tandkräm med slipeffekt
enhimmelskdrog:

alltså
sluta småäta (borde följa detta själv innan jag säger det till någon annan kanske men aa)
drick inte läsk eller för mycket mjölk, försök hålla dig till vatten
och använd sugrör om du ska dricka läsk eller drinkar/groggar/whatever


käns så jävla surt att behöva vara den ända som måste lägga om mitt liv efter allt, tinnitus, nedsatt hörsel, dålig syn och nu detta.......

Spana också in:

ersdahl:

käns så jävla surt att behöva vara den ända som måste lägga om mitt liv


men det är ju bara detaljer [crazy] lättare än man tror att dricka vatten istället för annat
och det är inte så jobbigt att använda sugrör

det svåraste är nog att sluta småäta, om du ens gör det
mina tänder är fula. nästan genomskinliga på vissa ställen och har en äckligt ful gulaktig färgton. jag röker inte. dricker inte. speciellt mycket/ofta. läsk är ingen hit. godis äter alla lite då och då.

vad gör jag för fel?! och varför ska man inte dricka mjölk? trodde det var det bästa man kunde dricka för tänderna och skelettet.
svala:

varför ska man inte dricka mjölk?


vem har sagt att man inte ska dricka mjölk?

ont har själv känsliga tänder, använder alltid flourtandkräm, det är bra. så ska man inte borsta tänderna hårt heller, det sliter på emaljen. senast jag var hos tandläkaren sa hon att jag skulle hålla tandborsten med typ 3 fingrar, ej hela handen, och borsta försiktigt.

om du borstat bort tandköttet borstar du för hårt

förövrigt så behöver du inte vara livrädd för att dricka öl och annat så länge som du bara gör det ibland. att bara dricka dricka/öl på helgen kan vara en bra regel om man inte kan hålla sig undan
När jag växte upp höll alla på med "lördagsgodis". Det var ett rätt smart tandläkarpåhitt -- bara äta/dricka onyttigt på helgen typ. Håller du dig till det så borde det gå bra.

Vardagar:

Bra mat. Dra ner på sockerintaget. Har du sylt/socker på gröten, ersätt detta med fruktsocker (t ex äppel-, bananbitar, russin, torkad frukt, osv). På bröd, ingen marmelad t ex. Välj bröd utan socker (eller utan mycket socker). Spar chokladdrycken till helgen. Te och kaffe kan ge missfärgningar men angriper, vad jag förstår, inte särskult mycket mer på tänderna än annan dryck.

Håll regelbundna tider. Ät var tredje timma (inget emellan). Tre stora mål och mellanmål däremellan. Inget alkohol (inte ens ICA-alkohol). Ingen saft eller jos i större mängder. Drick vatten eller om du är tvungen att ha smak, sockerfri saft (fun light?) eller smaksätt ditt vatten med citron eller så.

På helger kan du relaxa lite kanske. Du kan dricka lite läsk, saft, och alkohol men i måttliga mängder och försök att dricka samtidigt som du äter. Ungefär :)

Hoppas det hjälper!
svala:

hah! jag är sämst på detta. jag klarar inte av att sluta småäta, jag blir alldeles för rastlös.


Jag tycker det är svårare att se till att jag får mig nåt var tredje timma i stället för att äta mycket de stora måltiderna.

Men alltså, äter du ordentligt i övrigt?

Om du håller dig till "intag" en gång varje tre timmar så hinner kroppen aldrig signalera "svält" eller "hunger" och du får en, vad jag förstår, bra och jämn blodsockernivå.

Om du äter bra (varierat och tillräckligt) så borde du inte ha behov av att småäta på samma sätt (utom som vana).

För att hindra dig från att småäta, gör det svårare att småäta. Se till att inte ha saker hemma som du kan småäta (inga kakor, inget godis, inga chips) och köp inte hem sådant till vardagen.

Så klarade jag mig genom min småätarperiod :D