Forumet - Ungdomsarbetslösheten i Europa och Sverige

Ungdomsarbetslösheten i Europa och Sverige

505 0 33

Spana också in:

Myksa:

För att Sveriges ungdomar är så jävla värdelösa och kräsna.


OF 5:

för att ungdomar tycker det är bättre att vara arbetslösa än att plocka bär.


Kan dom leva på att plocka bär? Marginalskatten? LAS?

Ungdomar tjänar i många fall mindre på att producera något de klarar av än att vara passiva. Det är ett problem. Marginalskatten från försörjningstöd eller leva på sina föräldrar (blir samma sak ur beskattningsperspektiv) är 23,8 %. Samtidigt kan du inte jobba för lite pengar och tjäna ekonomiskt på det. Det är ingen skillnad om du tjänar 6000 kr i månaden eller 0 kr i månaden från individens ekonomiska perspektiv. Även då det kostar samhället betydligt mindre pengar.

Menar ni att i övriga EU är ungdomarna mindre lata? Känns lite naivt och slapp analys i brist på inblick.
OF 5:

en liten inkomst är bättre än ingen. men det kanske bara är jag.


Ja men det är ingen långsiktig lösning på problemet. Varför skulle de ens vilja ha ungdomar som bärplockare dom lär ju vara kassa och ineffektiva. Vem utbildar sig till bärplockare?

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Åtta:

Sedan är det ju ett heltidsjobb i sig att vara arbetslös.


Absolut.
OF 5:

en liten inkomst är bättre än ingen.


Sedan får man inte tjäna hur lite pengar som helst i Sverige heller. Du kan inte gå och säga att du jobbar som Ekonomiassistent gratis tex. Det går via praktik eller lyft osv, men krävs jävla mkt byråkrati för att få ihop det. Du måste även bli långtidsarbetslös innan du får göra sådant.
Asha:

Sedan får man inte tjäna hur lite pengar som helst i Sverige heller. Du kan inte gå och säga att du jobbar som Ekonomiassistent gratis tex. Det går via praktik eller lyft osv, men krävs jävla mkt byråkrati för att få ihop det. Du måste även bli långtidsarbetslös innan du får göra sådant.


förutsätter att du har ett bättre förslag.
Horrorshow:

Du svarade just på din egen fråga.


Ditt argument är utbildningsnivå? Kan det inte vara så att det är förbjudet i Sverige att få betalt om man inte har en viss förmåga redan? Varför kan man inte låta företagen betala för den förmåga man har? Man lär sig trotts allt ju mer erfarenhet man får.
Lejonhjärta:

På 1960-talet, då det svenska skatt-trycket började höjas i snabbare takt än i jämförbara länder.


Ja, vilket leder till att MARGINALSKATTEN ökar från grundskyddet till egen försörjning. Som INDIVID upplever du att du tjänar mindre på att arbeta, samtidigt får du inte möjlighet att jobba för så mycket marknaden kan betala för den förmåga du har.
Asha:

Ditt argument är utbildningsnivå?


Ursäkta, jag insåg att det var lite otydligt. Skulle påstå att svenska ungdomar generellt sätt är lata och vill inte ta de slitigaste jobben. och när väl ungdomar tar sådana jobb är de "kassa och ineffektiva". Inte på grund av för dålig utbildning utan på grund av deras inställning.

Rätt intressant artikel om utländska jordgubbsplockare som lika gärna kunde ha varit svenska ungdomar.
http://www.un​t.se/ekonomi/hart-jobb-for-farska-gubbar-982784.aspx