Forumet - Universitetstentor: Hur är de?

Universitetstentor: Hur är de?

2951 0 33
Minns inte riktigt vad som brukar kallas tentor, jag brukar bara göra uppgift för uppgift för uppgift så gott jag kan och inte fundera mer över den saken, men en del av uppgifterna kallas nog tentor. Jag tror det är dem där man gör uppgifter som kräver att man använder så mycket som möjligt av den kunskap man fått under kursens gång. Brukar inte vara svårt. 

mynona: Minns inte riktigt vad som brukar kallas tentor, jag brukar bara göra uppgift för uppgift för uppgift så gott jag kan och inte fundera mer över den saken, men en del av uppgifterna kallas nog tentor. Jag tror det är dem där man gör uppgifter som kräver att man använder så mycket som möjligt av den kunskap man fått under kursens gång. Brukar inte vara svårt. 

pluggar du på högskolenivå utan att veta vad en tenta är?


OnTopic: det varierar väldigt mycket, det enda man egentligen kan säga är att de är större än proven på gymnasiet.

Spana också in:


thl*kt N.:

pluggar du på högskolenivå utan att veta vad en tenta är?


OnTopic: det varierar väldigt mycket, det enda man egentligen kan säga är att de är större än proven på gymnasiet.
Ja, jag lägger aldrig märke till vad de olika uppgifterna heter, som du själv säger ser de ju olika ut så vad ska skilja dem från alla övriga moment. Jag får dem; läser instruktionerna; gör dem; slappnar av över att de blev inlämnade i tid; punkt. Sedan glömmer jag bort vad de kallades. Min hjärna är mest fylld av oro kring mitt privatliv, skolan passerar som en distant ström jag inte riktigt lägger märke till eller har full uppmärksamhet på. De är som en enda dimma av deadlines men så länge jag får kurspoängen är det bra. Det har gått bra hittills i alla fall. Läser ju på distans förstås, kanske man sitter i stor sal osv om man läser irl och då minns man väl bättre. Hur går förresten tentor till när man läser på högskola irl på plats? Är lika nyfiken som chib.
jag vet inte hur det funkar generellt men på mitt program är tenta alltid = högskolepoäng. därför är det relativt omfattande uppgifter, men samtidigt inte svårare än gymnasienivå enligt mitt tyckte. men sen läser jag inte till läkare heller.

salstentor = plugga massor, sitta i en ångestig sal i minst 45 min, sen vänta på rättning i tusen år.

hemtenta = skriv 10 sidor om blahejj de kommande 2 veckorna (jättechill).

har bara haft en salstenta. minns att jag mest kände mig stressad och tyckte att det var jobbigt att behöva ~prestera~ under tiden jag satt där i salen. föredrar hemtentor, även om jag har avskytt varenda en under tiden jag skrivit dem. gillar ändå att kunna sitta och fila på formuleringar i sex dagar för att sedan panikskriva ihop något den sjunde och skicka in klockan 23:59
En tentamen (pluralis: tentamina, slanguttryck: tenta) är ett större prov eller en skrivning för examination vid slutet av en kurs på en högskola eller ett universitet.


De finns två varianter, salstenta och hemtenta.

På salstentor sitter man i  en stor sal med hundra andra studenter och skriver.  Man har en viss stipulerad tid på sig oftast ca 5h.

Hemtentor är tentor som man gör hemma och man har längre tid på sig 1-2 veckor.

Gemensamt för båda är att de är högskolepoänggrundande dvs man måste klara en tentan för att klara kursen.

Exner:
När och om jag mot förmodan får ordning på alla papper på vinden, kan jag leta fram gamla tentor i olika kurser och visa dig.
Tack, det vore kul! Hittade några filosofitentor från LiU och vissa som handlade om logik och argumentation såg läskiga och svåra ut (för att det verkar så krångligt) men de som handlade om den teoretiska och praktiska filosofins historia såg roliga och ganska lätta ut. Där handlade det mest om att kunna fakta och kunna redogöra sina kunskaper samt jämföra lite här och var. Det såg coolt ut. Det är väl egentligen desamma med logiken och argumentationsteorin också - man ska bara lära sig det så går det nog bra. *lite skraj*

Tickstart:
i vilken kurs Rodnar fysik? Nej ekonomi ellerhur! Mycket glad det är typiskt ekonomer


hemtentor är nog vanligast om man studerar humaniora aka pseudovetenskap aka "använd smarta ord och strunta i om saker går ihop", eller semi-humaniora som typ ekonomi, sociologi, beteendevetenskap. jag var skitbra på estetik (konstfilosofi) som är det humanioraste humaniora-ämnet, var helt överlägsen o nailade alla uppgifter :D men pallade inte förtsätta pga hur tramsigt det hela är. det var bara som nåt tråkigt jättelätt spel. väldigt användbart att stå utanför trossystemet och kunna manipulera mottagaren med hög precision. "vilket ord låter mest pretto här? det kommer läraren digga". profit.

riktig vetenskap är jag för lat för :(