Forumet - Uppdrag granskning: IS - krigaren Adam

Uppdrag granskning: IS - krigaren Adam

10374 0 207
Har ni sett avsnittet? Vad anser ni om det som visas?

Det sägs bl a att Sverige är bland de tre länder i Europa med flest människor som ansluter sig till IS.
Experten på IS som intervjuas i videon är förvånad över att Sverige inte har bättre lagar som stoppar människor från att ansluta sig till IS och han tycker att det är helt tokigt att återvändande IS-krigare får vård, och annan hjälp i Sverige bara för att senare kunna dra till kriget igen.

Uppdrag granskning: IS - krigaren Adam

Spana också in:


isola: Såg också det. Herregud. Hoppas att han inte får komma in igen eller att vi inte tillåter resor till sådana länder. Men ändå tycker man så synd om honom pga han verkade så vilsen och gullig på ngt sätt den lille stackaren.
Jag tycker inte synd om honom, varför? Han har gjort ett medvetet beslut och har valt en riktning i sitt liv, han har gjort sitt liv meningsfullt utifrån hans perspektiv. Det är mer än man kan säga om många andra i det här landet.
För att besvara Razorbror, såg sista halvan och tycker fortfarande att Sverige är rent patetiska när det kommer till den här frågan. Svansen mellan benen.

Gillar däremot hyckleriet som syns ang. IS. Folk tittar på Breivik och säger att han borde aldrig få se dagsljuset igen. Folk tittar på IS och säger att de måste rehabiliteras.

Razor:
Jag förstår hur han tänker och känner. IS är ett kall för de, det är en krigsromantik skapad runt hela verksamheten. Deras största önskan är att bli martyrer och komma till paradiset. 
Fast det är ju ändå en väldigt (VÄLDIGT) extrem grej så det är mer än våldsromantisk dimma för dessa knasbollar, som oftast inte har så mycket till hjärna och är allmänt svaga och suggestiva, så det känns rätt knas att säga att man förstår det. De har ju som mål att dö och tror att de kommer till något paradis där de får leva och ha det göttigt resten av sitt odödliga liv om de bara dödar och är tillräckligt lydiga. Dock gäller ju det sistnämnda de flesta religiösa med undantaget för dödandet. Det är jättetragiskt att det har blivit såhär och det beror på en massa grejer men en av dem är ju att det finns ett visst stöd för något sådant i koranen, som är skriven för x antal år sedan och är helt vansinnig att följa nu, och det gör ju det hela rätt problematiskt då det är den religion som inte sekulariserats ordentligt.

Razor:
Jag tycker inte synd om honom, varför? Han har gjort ett medvetet beslut och har valt en riktning i sitt liv, han har gjort sitt liv meningsfullt utifrån hans perspektiv. Det är mer än man kan säga om många andra i det här landet.
För att han antagligen inte är någon "ond" människa utan bara vilsen, svag och ointelligent. Visst finns det miljontals sådana som inte springer runt med kalashnikovs men jag ser ju ändå tragiken i det. Därmed inte sagt att jag inte tycker att han ska låsas in.

isola: Fast det är ju ändå en väldigt (VÄLDIGT) extrem grej så det är mer än våldsromantisk dimma för dessa knasbollar, som oftast inte har så mycket till hjärna och är allmänt svaga och suggestiva, så det känns rätt knas att säga att man förstår det.
Jag tycker att du bagatelliserar det hela genom att säga att de är korkade och svaga. De är varken eller. "Adam" i intervjun lät väldigt rationellt i sina förklaringar och jag hittar inga logiska brister i det han har sagt.

Jag har en bra förmåga att leva mig in i andras sinnesvärldar och ja, jag förstår honom. Hade jag velat försvara ett guds folk, och skapa guds rike på jorden så som det var menat från existensens början, och hade jag fått komma till paradiset och tagit med mig många av mina nära, samt fått känna en stark meningsfullhet i gemenskapen med andra kriga, och om martyrskap enligt min tro vore det bästa sättet att dö på eftersom det mest garanterar en hög plats i paradiset, klart som fan att jag också hade varit IS-krigare.