Forumet - Uppdrag granskning: IS - krigaren Adam

Uppdrag granskning: IS - krigaren Adam

10552 0 207

Nachac: Det är ju de liberala som sätter motsägelser i sitt sammanhang medan fundamentalister rationaliserar bort eller bortser från dem.
Okej, missförstånd där. Jag menade att fundamentalister sätter motsägelser i deras tros sammanhang, alltså inte i ateistvärldens sammanhang. De försöker alltså bygga in förklaringar till vad motsägelserna betyder, och det på ett filosofiskt vis => därav t ex teologi, apologetik.

Razor: Nja, det är p.g.a. möjligheten för tolkning som kristendomen kunde utvecklas och anledningen till att islam inte utvecklats särskilt mycket. Kristendomen är mer öppen för tolkning än islam är.
På vilket sätt är kristendomen mer öppen för tolkning än islam? Det jag menar är att tolkning sker oavsett vad religionerna i sig själva står för. Den religiösa tolkningen är något analogt med människans tendens att försöka se mönster och mening där dessa inte finns. "Heliga" skrifter är rena lögner och falsarium, innehållandes uppmaningar om både hat och kärlek, krig och fred etc. etc., vilka sedan tolkas till att passa maktfullkomliga ledares världsliga syften (t.ex. krigföring, kontroll över kvinnors sexualitet, förtryck mot människor med annan religiös eller etnisk bakgrund etc.). Tolkning sker förstås även på ett privat plan, men det är något som i princip endast är förunnat moderata religiösa som bor i sekulära länder - i det hänseendet ger jag christover_bandy helt rätt. Religioner kan tolkas positivt också, men deras inbyggda vaghet parat med rent auktoritära och antiintellektuella drag gör att de i långt högre utsträckning tolkas negativt.

Kristendomen i väst kastrerades inte till följd av religiositet, utan till följd av stark förnuftsgrundad kritik, framförd av fritänkande människor som inte erkänner något slag av auktoritär makt. Intern religionskritik framförd av teologer och liknande har bara bestått av navelskåderi, hårklyverier, sofismer och annat nonsens.

Spana också in:


ekivok ekvilibrist: På vilket sätt är kristendomen mer öppen för tolkning än islam?
Till att börja med menar man inom kristendomen inte att varenda ord i skriften är en direkt recitation av guds ord. Bibeln ses som ord inspirerade av gud men framförda av människor. Koranenens ord anses komma direkt från gud.

Kristendomen har många fler motsägelser inbyggda, islam är mycket mer pragmatisk och klarspråkig.

ekivok ekvilibrist: Kristendomen i väst kastrerades inte till följd av religiositet, utan till följd av stark förnuftsgrundad kritik, framförd av fritänkande människor som inte erkänner något slag av auktoritär makt. Intern religionskritik framförd av teologer och liknande har bara bestått av navelskåderi, hårklyverier, sofismer och annat nonsens.
Det du nämner har också varit en bidragande faktor, men inte orsaken till att det finns så många olika varianter av kristendom.