Forumet - Uppkomst av ras-communities i Sverige

Uppkomst av ras-communities i Sverige

285 0 9
I USA har man under flera decennier under 1900-talet haft en mycket hög och blandad invandring. Inledningsvis trodde man att detta skulle resultera i en sk. ”melting pot” där folk av olika ras och kultur blandades och bildade en slags regnbågssasmhälle med ett rikt utbud av olika ideer och lednadssätt där var och en kunde plocka upp dom ideer och det levnadssätt man önskade. Resultatet blev dock något annorlunda. Immigranter av samma ursprung ville bo nära varandra och successivt uppkom communities där enbart folk från en världsregion eller ras bor. Än idag finns dessa communities. Jag bor själv i Chicago sedan 1½ år tillbaka och kan markera ut på en Chicagokarta vilka som bor i respektive område på kartan. För utom att man bor separat är arbetsplatserna vanligen rasuppdelade så att man arbetar på en vit, svart, mexikansk arbetsplats osv, dock med undantaget att stora företag och offentliga institutioner ofta är ganska rasblandade. Även skyskrapskomplexen i centrum är rent av synnerligen rasblandade och altså knappast några rascommunities.

Att vi har områden med stor population av invandrare i Sverige är väl knappast något nytt. Enligt Journal of Ethnic and migration studies där forskare i sociologi rapporterar forskningsresultat är Sverige ett av dom länder där communities börjar växa fram genom att vissa områden helt fylls med ett folkslag och andra folkslag känner sig lite främmande där och flyttar ut.

Hur ser ni på en uppdelning i communities i Sverige? Känns det spännande att kunna promenera in i ett områden och känna det som att man teleporterats till ett annat land. All mat man kan köpa där är genuin och helt enligt det landets seder – ingen försvenskad kompromiss. Och ser ni några negativa sidor av community bildning?

Spana också in:

dazed_and_confused:

Det är ändå en viss skillnad på China Town och ett random miljonprogram.


Våra invandrarförorter som Rinkeby, Tensta, Rosengård osv. är ju rasblandade i aldra höghsta grad. Det är inte det jag pratar om utan motsatsen, dvs. att det är i stort sätt endast en ras som bor i ett område. Typiskt för sådana områden är att dom som bor där inte kan det inhemska språket. Vad jag tar upp är faktmet att vi håller på att få rasrena områden i Sverige på samma sätt som i USA. baderat på statistik, undersökningar och analyser presenterat av Journal of Ethnic and migration studies, altså inte Åke i Torslanda.

Chinatown som ju finns i flertalet storstäder i USA är ett exempel på detta ja. I varje Chinatown jag vart i (Chicago, NY, San Fransisco) finns alltid en centralgata med affärer man kan handla i där folk pratar bra engelska, men går man på smågatorna i anslutning kan dom sällan speciellt mycket engelska. Dom hämtar ofta ngn somkan engelska om man börjar snacka med dom men flertalet förstår ej engelska utan pratar bara kinesiska. Jag vill påstå att det är till stor del orsaken till att sådana communities hålls samman - folk vill ej lära sig språket och när communityt är skapt finns det inte mycket anledning att göra det.
dazed_and_confused:

Om jag vill engagera mig Svenska samhället så ska jag få göra det hur mycket jag vill och om jag vill isolera mig så är det självklart också okej, en icke-fråga imo.


Jag tror du måste läsa noggrannare vad det egentligen står och inte blanda ihop det med egna reflektioner. Frågan jag diskuterar är vad konsekvenserna blir i ett helhetsperskeptiv. Jag har aldrig påstått att man har en skyldighet att anpassa sig till ett samhälle man flyttat till. Dock uppkommer en fråga om hur man från samhällets sida ska förhålla sig till individer som genom sina livsval skapar problem såväl för sig själv som för samhället i stort.

Jag bodde en tid i ett mexikanskt community i USA vilket var ganska lärorikt. Min erfarenhget är att dom (gissningsvis pg. isoleringen) inbillar sig mycket om hur andra grupper är och går och bygger upp en paranoja mot andra grupper. När jag gick och handlade t.ex. såg dom ibland helt förskräckta ut innan jag kommit förbi några gånger och dom vant sig och öppnade sig lite. Inte ens barnen i området kan prata begriplig engelska trotts att dom bott hela sitt liv i USA. Jag kikade på en utställning med dockskåpsliknande presentationer av olika saker (dioramas, vanligt att man gör iu skolorna i USA) som elever på en skola i området höll. Jag var tvungen att prata spanska med dom trotts att dom ju läser engelska i skolan och ska kunna det flytande. Sedan klagar dom på att dom ej får jobb och har lägre löner, sämre karriär osv, vilket jag finner beror på dom själva snarare än diskriminering.
Hatikva:

Tyckte den här videon var relevant till topic.


Jag är ej säker på att detta är ett specifikt beteende för vita även om jag tror de mest typiska exemplen ses på amerikanska landsbyggden där dom har väldigt mycket helvita samhällen med sk. ’hicks’ eller ’hillbillys’. Det mönster jag tror mig se är att det främst är folk med låg utbildning som isolerar sig. Folk med mera utbildning verkar ha lettare att umgås över rasgränserna.
Gasolinerainbow:

Hur ser ni på en uppdelning i communities i Sverige? Känns det spännande att kunna promenera in i ett områden och känna det som att man teleporterats till ett annat land.


Om det hade varit nog med det så hade jag nästan accepterat saken. Men faktum är att numera kan man som etnisk svensk knappt röra sig i vissa invandrartäta områden, särskilt inte på kvällar och nätter, rena jävla självmordet rent ut sagt. Såhär ska det ju inte vara. men uppenbarligen finns det ju mindre vetande folk runtom här i sverige (som inte kana något om saken i fråga) som inte bara har tillåtelse att rösta för en fortsatt storskalig invandring, dom får även lov att tycka att folk som lever under skräck för att råka ut för invandrarrelaterad brottslighet är rasister för att dom vill förbättra sina framtidsutsikter och kunna leva säkert och tryggt i sitt egna land för att dom röstar på sverigedemokraterna eller vädrar av PK-etablissemanget klassat som "rasistiska åsikter".

Hade gemene Radhussvensson spenderat en månad i ett invandrarpackat område som Ronna, Tensta, Rosengård så hade dom inte förblivit såssar och vänsterpartister, kräkmoderater eller miljöbaptister. Det är jag fullkomligt övertygad om, men än så länge kan dom köpa sig undan och flytta in till dyra och invandrarfria områden, kvar blir fattiga, socialt utstötta svenskar som allt som ofta får uppleva rena helveten.

Sorgligt är ordet.