Forumet - upplever du och jag samma blå

upplever du och jag samma blå

297 0 27
Tänkte på det när jag var 9år första gången, läraren förstod nog inte att jag ville ha svar om människors individuella tolkning i hjärnan utav färger, former och ljud.
Jag tror hon antog att jag blandade ihop färger och former, att jag helt enkelt frågade om hon såg likadant som jag, även om det var menat som en mer filosofisk fråga.

Spana också in:

jag menar, om jag attraheras av den blå färgen men du upplever inte den blå som blå utan som någon annan färg kan du inte förstå fullt ut. Som om jag skulle kalla min favoritfärg glädje, och du har associerat en färg med glädje som absolut inte är samma som min färg. Förstår du?

Det är inget jag hänger upp min vardag på, gör bara effektiva saker av hur min hjärna arbetar nattetid.
Vi kan ju vara överens om att himlen är blå och att vissa blommor och vissa personers ögon har samma färg. Sedan brukar man ju säga att blå hör till de kalla färgerna. Om blått ser ut som rött för dig så har du nog ändå en känsla av att blått är en kall färg... även om din blå ser ut som röd för mig:)
Man kanske skulle kunna kolla på folks gener och hjärnor för att se om vi uppfattar färger likadant?
Dräparen:

vad ser folk som varit blinda hela livet när dom drömmer?


undrar också detta

+ dom kan ju inte ens tänka sig hur saker ser ut när dom är vakna. dom kan ju känna i folks ansikten typ "där är näsan där är ögonen" etc men dom vet ju inte hur det ser ut??? fattar inte