Forumet - upproret i tunisien

upproret i tunisien

1003 0 21
Tycker det är skitspännande. Det har ju faktiskt varit en regelrätt revolution snarare än en statskupp som annars varit vanligt. Att islamistiska grupper lyst med sin frånvaro medan kommunistpartiet verkar haft en roll i det är också intressant.

Två mycket bra texter om upproret:

​Det sociala upproret sprids i Nordafrika

Yezzi Fock! Sju tankar apropå Tunisien

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


"Ett våldsamt, folkligt uppror har just skakat om ett arabland – och det har ingenting med islamism att göra. Detta borde tvinga till eftertanke i Europa, där vi ofta utgår från att kravallande araber alltid drivs av religion. Den antiislamiska extremhögern är förstås knäpptyst om det som sker i Tunisien, för det stämmer inte med dess analys."

Spana också in:

KingGurka:

Förutom det som Rödingajävel länkat till så vill jag poängtera att t.om. snuten är med och revolutionerar. Det är coolt som fan. ACANB, uppenbarligen, iaf i detta fall.


Nja, som jag förstått det är det snarare så att både poliskåren och militären splittrats i en falang som stödjer revolutionen (främst lägre rankade poliser och militärer, såklart) och en falang som stödjer diktaturen (de högre officerarna och cheferna främst, alltså de som tjänade på den). Det är ju ganska vanligt i många revolutioner, under ryska revolutionen sköt ju soldaterna sina officerer och marscherade mot huvudstaden. :P

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Om fackföreningarnas roll i den Tunisiska revolutionen:

:

I Jasminrevolutionens frontlinje står fackföreningsfederationen Union Générale Tunisienne du Travail, UGTT, som har avsagt sig sina tre ministerposter i interimsregeringen och på nytt utlyst generalstrejk. Kraven är tydliga: ett fullständigt brott med den gamla regimen, alla tidigare ministrar ska ut ur regeringen. Men vad är det egentligen för roll fackförbunden kommit att spela i den Tunisiska revolutionen?


Facken driver revolutionen

Nu verkar även revolution vara på gång i Egypten!

:

Ungefär 25 000 personer deltog enligt arrangörerna i protesterna den 25 januari i Kairo att kräva politiska och sociala reformer i linje med ”jasminrevolution” i Tunisien. Vid sidan av massprotesterna skedde flera sammanstötningar, blanda annat på Taharitorget i centrala Kairo. Säkerhetsstyrkorna satte in tårgas, vattenkanoner och pansarfordon, men tvingades retirera när demonstranterna svarade med stenkastning. Minst fem demonstranter skadades, medan cirka 20 personer greps efter att ha försökt att attackera parlamentet.


Egyp​​​ten: 25 000 i manifestation mot Mubarak

Inte heller här är det islamisterna eller politiska partier som leder revolutionen, utan vanliga arbetare som inte längre tänker finna sig i fattigdom och arbetslöshet.

:

As in Tunisia, the demonstrations in Egypt came against a backdrop of growing anger over widespread poverty and unemployment. Nearly half of Egypt's 80 million people live under or just above the poverty line set by the United Nations at $2 a day. Poor quality education, health care and high unemployment have left large numbers of Egyptians deprived of basic needs.


:

The mass movement is gathering strength by the hour. In Alexandria there are reports of old ladies throwing pots and pans on the police from the balconies of their houses. The key to the situation is the powerful Egyptian proletariat, whi...ch has organized strike after strike in recent years. Now the workers are on the streets. In Mahala, the scene of the big textile workers’ strikes, there is news of 20,0000 on the streets. The police station has been overwhelmed.Uprising in Egypt: the revolution is spreading!
Polisen har mördat en 17årig svensk demonstrant i Egypten.

:

Den 17-årige Mohamed Attef sköts ihjäl i norra Sinai i Sheik Zuweid där polisen öppnade eld mot demonstranterna. Mohamed Attef föll ihop på gatan och fördes bort av andra demonstranter. På filmen ser vi hur några ungdomar kastar sten mot polisen och hur en ung man skjuts i ryggen av polisen när han är på väg från polislinjen.


Sven​sk pojke dödad vid protester

Video:

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article8478315.ab

Hela Nordafrika har börjat resa sig mot sina diktaturer, revolutionen i Tunisien inspirerar. I Jemen var det igår demonstrationer:

:

Tusentals jemeniter har demonstrerat mot president Ali Abdullah Saleh i huvudstaden Sanaa, ytterligare en i raden av folkliga missnöjesyttringar efter före detta president Zine El Adine Ben Alis fall i Tunisien. Protesterna ägde rum på fyra platser i staden.


Pr​otesterna sprider sig till Jemen

... och både i Algeriet och Marocko har det också hänt saker.
Jucka:

Här är låten/videon på den låt som den tunisiska rapparen "El General" gjorde som fick honom fängslad. Han blev dock frigiven när regimen släppte alla politiska fångar. Tänkte det kunde vara intressant att visa vilka "hemska" kritiska tankar han inte fick ha.


Grymt bra låt. [love]

Starlights:

tycker det är sjukt tragiskt att de tydligen har vandaliserat museer (stavning?) och förstört gamla mumier och massa annat värdefullt som tillhör deras historia!! [sad]


De slåss för sin frihet, och du tycker synd om ett museum och lite mumier? [crazy]
Starlights:

amen nä.. menade inte så, haha! [crazy]


[wink]

Starlights:

Såhär: Varför förstöra mumier och musseum? Vad har de med deras frihet att göra? Dom sabbar ju bara för sig själva.


Kanske ses som en del av det gamla samhälle man vill bryta med? Folk attackerar ju symboler överallt, som när de plundrade Ben Ali's bostad t.ex. Det verkar ju inte direkt vara en nationalistisk revolution, så deras historia som "folk" kanske inte är särskilt viktig för dem?
Rödingajävel:

Kanske ses som en del av det gamla samhälle man vill bryta med? Folk attackerar ju symboler överallt, som när de plundrade Ben Ali's bostad t.ex. Det verkar ju inte direkt vara en nationalistisk revolution, så deras historia som "folk" kanske inte är särskilt viktig för dem?


tror snarare vissa individer ser möjligheterna i att råna ett musuem på värdefulla antika föremål som dom senare kan antingen sälja svart till privatpersoner för höga summor eller sälja svart till musuem runt om i världen. Det är enligt mig sorgligt när man ger sig på att förstöra så gammal historia och finns ingen direkt anledning till det enligt mig såvida man inte vill sko sig själv på det genom gravplundring. Å andra sidan kan vissa individer se det som att man tar tillbaka föremålen till folket där dom hör hemma och tar bort dom från en diktator.