Aviseringar
Rensa alla

Uppsala Reggae Festival-special: Sammanfattning (Krönikaliknande sak)


Ämnesstartare

Här har ni det, årets höjdpunkt för alla svenska reggaefans sammanfattat – häng kvar så skall jag förklara!

Det handlar om att träffa de artister vars låtar man otaliga gånger sjungit med i på förfester, det handlar om att hoppa i takt till desamma under svettiga konserter, det handlar om att umgås med likasinnade, det handlar om att äta flottiga langos med händerna, det handlar om att somna i en blöt sovsäck i ett kallt tält med musik i öronen och bas i marken, ungefär 270 kilometer och 5 timmar ifrån sin egen varma säng – trött och lycklig. Och det handlar om att vakna upp ett par timmar senare i stekande hetta. Det handlar om Uppsala Reggae Festival ´09!

Förvandlingen hade börjat redan långt tidigare men den 6 augusti när tusentals festivalbesökare äntrade Uppsala och festivalen - som i år hade temat Life is Great - var det i alla fall klart. Det var vår alldeles egen version av Jamaica. Värmen infann sig, Red Stripe var den enda ölen som serverades, mainstream-tjejerna som vanligtvis ses i tajta jeans och korta toppar hängandes utanför McDonalds sågs nu istället med skärp och ankelband i rastafärgerna, svängandes på höfterna till reggaens härliga toner. Ungefär 70 procent av besökarna hade dreads och rastamössor, flaggor och cd-skivor såldes i mängder till freds- och reggaeälskande besökare från världens alla hörn. Och det viktigaste och självklaraste av allt - överallt hörde man reggaen strömma ur högtalare.

Det var tre (fyra för oss tidiga besökare) helt underbara och händelsefulla dagar med bland annat griniga civilpoliser, härliga ordningsvakter som pratade i termer om narkotikum och en reggaefarfar som sjöng Tiny Weeny String Bikini i något sorts musikaliskt missförstånd, alternativt med ett hälsosamt sinne för humör, och så självklart en himla massa härlig musik från artister såsom Ky-Mani Marley, Alpha Blondy och Third World som levererade välkända och klockrena sångtexter till en uppjagad publik.

Det var lera i skorna (om dock i små mängder), ett blött tält, för mycket alkohol i blodet och trevliga människor att omge sig med. Det var festival, och årets höjdpunkt. Men Uppsala Reggae skiljer sig från de flesta andra festivalerna, något man bara kan se som positivt.

Tänk dig att du står i mitten av festivalområdet, runtomkring dig har du barn med hörselskydd på öronen som får dem att likna små utomjordningar som spelar boll vid Barnens ö medan föräldrarna roar sig i publikhavet istället för en full skåning som ramlar över närmaste sopptunna. Bubblor som blåser ut över publiken istället för stenar som kastas på de mindre önskvärda artisterna i tristess. Kramar som delades ut som gratistidningar i Stockholm City istället för kaskadspyor i papperskorgar. Det är en underbar stämning och överallt hittar man vänner, nya eller gamla, det spelar ingen roll – alla är välkomna att dansa i takt.

Uppsala Reggae Festival är ett perfekt tillfälle att trivas, ett tillfälle att vandra kring de små tälten med allt krimskrams, äta god mat med goda vänner och lyssna på bra musik. År efter år presenterar arrangörerna imponerande artister på spelschemat, får oss att le och introducerar känslan av att ... ja, life is great.

På söndagsförmiddagen stod jag utanför mitt tält med en cigg i munnen och ett gammalt Red Stripe-glas med vatten och Bakis i handen, såg ut över förödelsen och det enda som gick igenom mitt huvud var "Jag kan inte vänta tills nästa år!" Vi syns i Uppsala 2010 hoppas jag?

Festivalplus:
*Musiken!
*Alla nya människor jag träffade på.
*Det asiatiska matstället som hade thaibuffé för 60 kronor.
*Jag fick krama Governor Andy, chilla med Svenska Akademin och diskutera återvinning med Kung Henry.
*De långa telefonsamtalen med en (någorlunda) stöttande pojkvän.

Festivalminus:
*Överfulla bajamajor som aldrig verkade tömmas.
*Överförfriskade människor.
*Kylan när man somnade och värmen när man vaknade – kan det inte bara jämna ut sig till en behaglig temperatur dygnet runt?
*Civilpoliserna – tyvärr käre civilpolis, Ipodlurar lurar ingen och en pistol imponerar inte på reggaefestival (även om den har 8 skott och tillhörande batong som du så fint påpekade).
*Avsaknaden av min älskling, nästa år är det jag som tvingar med honom.


   
Citera

Jillie Kaaret:

sammanfattat– häng

mellanrum

Jillie Kaaret:

trött och lycklig, och det

Meningen blir rätt lång så jag tycker du ska byta ut kommat mot en punkt där

Jillie Kaaret:

älkända och klokrena

klokrena?

Jillie Kaaret:

Det var lera i skorna – om dock i små mängder detta år - ett blött tält,

Det var lera i skorna (om dock i små mängder), ett blött tält

Jillie Kaaret:

att omge sig med, det var festival,

Byt ut kommat mot punkt

Jillie Kaaret:

något man bara kan ta som något positivt.

Blir upprepning av "något". Jag föreslår: Något man bara kan se som positivt

Jillie Kaaret:

Tänk dig att du står i mitten av festivalområdet, runtomkring dig har du barn med hörselskydd på öronen som får dem att likna små utomjordningar som spelar boll vid Barnens ö medan föräldrarna roar sig i publikhavet istället för en full skåning som ramlar över närmaste sopptunna, bubblor som blåser ut över publiken istället för stenar som kastas på de mindre önskvärda artisterna i tristess, kramar som delades ut som gratistidningar i Stockholm City istället för kaskadspyor i papperskorgar.

Jösses vilken mening. För lång för att ens citera så jag fick kopiera och sen klistra in i citationen. Det är inte bra. Dela upp den någonstans.

Jillie Kaaret:

av att – ja, life is great.

av att... ja, life is great!

Rikitgt, riktigt bra text Jillie. Rolig och intressant och med fint flyt. Man känner att glädjen verkligen kommer fram [y]


   
SvaraCitera

Du skulle ju kunna korta ner ingressen (fetstilen) till bara den första meningen.

Jillie Kaaret:

om att träffa de artister vars låtar man åtaliga gånger sjungit med i på förfester

otaliga gånger.

Jillie Kaaret:

Ungefär 70 procent utav besökarna hade dreads och rastamössor,

av

Jillie Kaaret:

till freds- och reggaeälskande besökare från världens all hörn.

alla

Jillie Kaaret:

*De långa telefonsamtalen med en (någorlunda) stötande pojkvän.

Menar du att han var stötande, eller stöttande?

Håller med André, finfint!


   
SvaraCitera

Ska vi lägga upp den här imorgon då, och har du förresten några bilder?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jadå, det blir finfint att lägga upp imorgon, jag har många bilder. Bestämmer mig senare idag för vilka jag lägger upp med denna text. Hur många tror du blir lagom ungefär?

Rättar senare också, tack för er korr [y], blev ovanligt många fel men skyller på att jag sett mig blind på texten.


   
SvaraCitera

Jillie Kaaret:

Jadå, det blir finfint att lägga upp imorgon, jag har många bilder. Bestämmer mig senare idag för vilka jag lägger upp med denna text. Hur många tror du blir lagom ungefär?

Okej. Har du någon splashbild? Du kan ju lägga upp allt i adminsystemet när du är klar. Hmm, 3-4 stycken vore ju bra, sen kan du ju spara några inför de andra texterna också.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Erik Nahlén:

Okej. Har du någon splashbild?

Yes, jag har faktiskt gjort i ordning en som jag tänkte skulle bli bra som splashbild. Absolut, det skall ännu komma upp en text till för korr - så sammanlagt blir det 4 olika texter. Men det blir text nummer fyra så lägger upp den ikväll alternativt imorgon.


   
SvaraCitera

Jillie Kaaret:

Yes, jag har faktiskt gjort i ordning en som jag tänkte skulle bli bra som splashbild. Absolut, det skall ännu komma upp en text till för korr - så sammanlagt blir det 4 olika texter. Men det blir text nummer fyra så lägger upp den ikväll alternativt imorgon.

Finemang!


   
SvaraCitera

Uppe


   
SvaraCitera

Tråden låst


   
SvaraCitera