Forumet - USA bombar lybien.

USA bombar lybien.

562 0 53

Spana också in:

Complicated:

Man bombar den oskyldiga befolkningen som inte direkt valt att ha denna puckade diktator? Vore ju något smartare att gå till attack direkt mot Gaddafi och hans grupp istället och inte oskyldiga män, kvinnor och barn?


Nej det gör man inte.. suck. Tomahawkmissiler har den precisionen att de hade kunnat pricka din fot.

framtidstron lever:

Jag oroar mig för att det åter igen blir USA:s krig.


Tyvärr så måste någon ta ansvar. Resten av världen, förrutom Frankrike i detta fall, vill inte få blod på sina händer utan ser hellre det libyska folket bli slaktat av Gaddafi.

honolulu:

Känner igen detta scenario. Hint: Irak, Saddam Hussein, 2003.


Hade du hellre sett Saddam kvar vid makten?

Nu är desutom Gaddafi mycket värre än Saddam.
framtidstron lever:

Jag tror också detta är bättre än alternativet, men ingen av alternativen är bra.


Nej, det bästa hade ju varit om den libyska militären tagit folkets sida som militären i Egypten gjorde... aja, mycket kan hända. Men jag tycker inte att det vore så jäkla svårt att knäppa Gaddafi.

Men så länge fler länder än USA är inblandade så finns där fler som fattar beslut, och förhoppningsvis rätt beslut. Det är nog inte speciellt lätt att ensamma fatta rätt beslut med påtryckningar från hela världen, som USA har tvingats göra de senaste 10 åren.

Tror och hoppas att detta blir en lyckad operation.
Complicated:

Man bombar den oskyldiga befolkningen som inte direkt valt att ha denna puckade diktator? Vore ju något smartare att gå till attack direkt mot Gaddafi och hans grupp istället och inte oskyldiga män, kvinnor och barn?


och hur menar du att det skulle gå till? ninjor?

operationen som nu är påbörjad verkar lovande. jag tvivlar inte på att den kan utvecklas till något katastrofalt för det lybiska folket, men samtidigt är det min svaga tro att den inte kommer att göra så: det har börjat bra. jag ser inget som tyder på att oskyldiga har bombats i artikeln du länkar till, du verkar bara ta för givet att alla insatser som involverar usa är negativa sådana, vilket var samma misstag som den internationella vänstern gjorde vid balkankonflikten. tron på att ens fiende bara kan verka negativ är naivt, ens fiendes fiende må inte vara ens vän, men är samtidigt inte ens främsta ovän i stundens hetta.

man måste kombinera det västerländska uppvaknandet när det gäller att försvara demokratiska och humanistiska värderingar snarare än oljetillgångar (ifall det vore oljan man jagade så var gaddafi en perfekt kompanjon: det är därför han har kunnat sitta så länge som han har) med önskningarna hos den lybiska oppositionen ifall man är ute efter en i längden hälsosam utveckling. hittills har usa, frankrike och övriga nationer som har valt att agera fn:s stöd, vilket gör att den nuvarande situationen skiljer sig från exempelvis invasionen av irak. det finns ännu ingen orsak att kritisera det internationella samfundets insatser.