Forumet - Utbytesår/sabbatsår?

Utbytesår/sabbatsår?

1463 0 1
Hej!
Jag går ut mitt andra år på gymnasiet nu på torsdag, och känner att det här går inte längre. Jag måste fortsätta min utbildning någon annan stans, oavsett om det är i Sverige eller utomland (går IB, en internationell utbildning). Måste komma bort från denna staden, gärna även landet. Vad har jag för alternativ?

Sabbatsår:
Kan jag mycket väl tänka mig. I sådana fall jobbar jag gärna utomlands eller på en båt. Är 18 år, och talar flytande engelska (hela min skolutbildning är på engelska). Har lätt att socialisera mig med folk, och umgås bara med äldre (20+) personer, så är därav ganska mogen till min personlighet. Finns det någon möjlighet till ströjobb någon stans utomlands? Är inte ute efter pengar, mer ett ställe jag kan bo. äta och kanske ha lite fickpengar på. Har c.a. 20k i startkapital. Mina föräldrar kan kanske hjälpa till lite, men inte jättemycket.

Plugga utomlands:
I och med att jag går IB (en internationell engelskspråkig linje) så hade jag sluppit gå om ett år om jag tog mitt sista år utomlands. Någon som vet hur man tar sig till väga för att plugga utomlands? Några organisationer? Kan plugga vart som helst, förutom våra norska grannländer kanske. Startkapitalet här är nog även det på 15-20k, men familjen hade kanske till viss del kunnat backa/hjälpa till med avbetalning.