Aviseringar
Rensa alla

Utökad B-behörighet


Ice
 Ice

Släpvagskalyator för dom som inte orkar räkna ut om de är lagligt att dra med de släpet man tänkt, bara fylla i regnummer på fordonen och sin behörighet.

https://slpvkalk.transportstyrelsen.se/extweb/Slapvagnskalkylator/Slapvagnskalkylator.aspx


   
SvaraCitera

Ice: Utökat b-behörighet är bra för dom som bara vill dra husvagn, annars bättre med BE-kort.

Men det har ju egentligen mest med att göra hur mycket dragbilen är typad för. Har du en vanlig standard Volvo, SAAB, Audi, VW, MB, Opel eller liknande så kan du ju ända inte hänga på att släp med totalvikt på säg 3 ton. Dvs... dragbilen är inte typad för ett så tungt släp. Då måste du nästan ha en större amerikansk van eller liknande typ större Cheva/Dodge Van eller Hummer. 


   
SvaraCitera

Har man rätt bil och utökat B kan man dra släp som väger upp till 3500kg.


   
SvaraCitera

FNÖ:
Varför inte googla istället för att skapa en tråd?

Om alla gjorde d skulle vi inte ha nåt kul att diskutera juuue Ledsen


   
SvaraCitera

sommargåvan:

Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. 

Den utökade viktbegränsningen gäller enbart vid tillkopplad släpvagn. Begränsningen för personbilars och lätta lastbilas totalvikt på högst 3 500 kg påverkas inte av utökad B.Är inte dessa två lite motsägelsefulla. Är det 3500 kg eller 4250 kg som gäller för utökad B-behörighet? Förvirrande...

Bilen i sig får inte väga mer än 3500, även om du har utökad b-behörighet. Personbilar får som mest ha en totalvikt på 3500 kg. På b-kort får du köra ett ekipage vars sammanlagda totalvikt max är 3500, på utökat b får släp+bil sammanlagda totalvikt inte överstiga 4250. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tack, fina människor!


   
SvaraCitera